Mitől lesznek összesodrott levelek a körtefákon?

Agrofórum Online

Mitől lesznek a körtefákon elszáradó levelek, melyek össze vannak sodorva?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A leírás alapján a szivarsodró eszelény (Byctiscus betulae) jelenlétére lehet következtetni, mely kártevőnek számos tápnövénye van. Főként a szőlőt, körtét, almát, birset, cseresznyét, de a szilvát és a mogyorót is kedveli, valamint erdei fákon (nyír, nyár, bükk, éger) is gyakran találkozhatunk jelenlétével. Évente egy nemzedéke fejlődik ki, és a kifejlett egyedek telelnek át. Kártételt, vagyis tüneteket a nőstények okoznak, ugyanis megrágják a levélnyelet, mellyel a levél hervadását, lankadását okozzák. A nőstények ezután a leveleket összesodorják, melyben tojásaikat helyezik el.

Egy nőstény akár több sodratot is készíthet, amikben a frissen elhelyezett üvegesen áttetsző, fénylő tojások megtalálhatók. Ezek a levelek idővel megszáradnak, így lógnak a fákon maradva, eközben pedig a lárvák a hervadó leveleket fogyasztva fejlődnek ki. A lárvák kb. július végére fejezik be táplálkozásukat, majd kirágják magukat a levelek közül és a talajba mennek bábozódni. Az imágók kifejlődése augusztusra várható, de nagyrészük ekkor már nem, hanem csak a következő év tavaszán jön elő. A talajból felszínre jött imágók főként a szőlő és körte levelén folytathatnak érési táplálkozást, melyek levelén ezáltal hámozgatás nyomai láthatók.  

Házikertekben, kis egyedszám esetében célravezető megoldást jelenthet a szivar alakú levelek összegyűjtése még a lárvák kifejlődése és talajba húzódása előtt. Jelentős kártételt rendszerint nem okoznak, viszont szőlőnél akár szükség lehet a kémiai beavatkozásra is, hiszen az imágók tavasszal előbújva az éppen fakadó szőlőrügyeket is kiodvasíthatják. Jelentős mennyiségű imágó esetén tehát a szőlőnél szükséges lehet a kémiai beavatkozás is, melyet tavasszal, a fakadás után, valamint ősszel, az érési táplálkozást végző egyedek ellen kell végezni. A többi gyümölcsfajnál elegendő a tavaszi időszakban, zöldbimbós állapotban vagy sziromhullás után permetezni az adott kultúrában engedélyezett rovarölő készítménnyel.

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23. 04:36

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria

Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

2019. április 28. 07:36

S. Miklós kérdése: Kertemben található almafáim és szőlőtőkéim minden évben nagyon lisztharmatosak. Mit tehetek ellene?

Minden kultúrában terjednek a gombabetegségek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 17:10

A meleg és pára határozza meg a kórokozók terjedését, emellett a tetvekkel, a szőlőkabócával és hamarosan a dióburok-fúróléggyel is számolni kell.