Mitől lesznek összesodrott levelek a körtefákon?

Agrofórum Online

Mitől lesznek a körtefákon elszáradó levelek, melyek össze vannak sodorva?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A leírás alapján a szivarsodró eszelény (Byctiscus betulae) jelenlétére lehet következtetni, mely kártevőnek számos tápnövénye van. Főként a szőlőt, körtét, almát, birset, cseresznyét, de a szilvát és a mogyorót is kedveli, valamint erdei fákon (nyír, nyár, bükk, éger) is gyakran találkozhatunk jelenlétével. Évente egy nemzedéke fejlődik ki, és a kifejlett egyedek telelnek át. Kártételt, vagyis tüneteket a nőstények okoznak, ugyanis megrágják a levélnyelet, mellyel a levél hervadását, lankadását okozzák. A nőstények ezután a leveleket összesodorják, melyben tojásaikat helyezik el.

Egy nőstény akár több sodratot is készíthet, amikben a frissen elhelyezett üvegesen áttetsző, fénylő tojások megtalálhatók. Ezek a levelek idővel megszáradnak, így lógnak a fákon maradva, eközben pedig a lárvák a hervadó leveleket fogyasztva fejlődnek ki. A lárvák kb. július végére fejezik be táplálkozásukat, majd kirágják magukat a levelek közül és a talajba mennek bábozódni. Az imágók kifejlődése augusztusra várható, de nagyrészük ekkor már nem, hanem csak a következő év tavaszán jön elő. A talajból felszínre jött imágók főként a szőlő és körte levelén folytathatnak érési táplálkozást, melyek levelén ezáltal hámozgatás nyomai láthatók.  

Házikertekben, kis egyedszám esetében célravezető megoldást jelenthet a szivar alakú levelek összegyűjtése még a lárvák kifejlődése és talajba húzódása előtt. Jelentős kártételt rendszerint nem okoznak, viszont szőlőnél akár szükség lehet a kémiai beavatkozásra is, hiszen az imágók tavasszal előbújva az éppen fakadó szőlőrügyeket is kiodvasíthatják. Jelentős mennyiségű imágó esetén tehát a szőlőnél szükséges lehet a kémiai beavatkozás is, melyet tavasszal, a fakadás után, valamint ősszel, az érési táplálkozást végző egyedek ellen kell végezni. A többi gyümölcsfajnál elegendő a tavaszi időszakban, zöldbimbós állapotban vagy sziromhullás után permetezni az adott kultúrában engedélyezett rovarölő készítménnyel.

Január 28-ig lehet beadni a szőlő szerkezetátalakítási támogatási kérelmeket

2020. január 21. 09:02

A Kincstár a benyújtott egyéni terveket 2020. április 30-ig bírálja el, míg a végrehajtott intézkedésekre a kifizetési kérelmet minden évben április 1. és július 1. között lehet benyújtani. A támogatás nagysága a támogatható költségek 40 és 75 százaléka közé eshet.

Szőlőből készül a magyar pesto

2018. június 15. 05:59

Olaszországban a mozsárban összetört, összezúzott, sajttal, fenyőmaggal, finomra aprított és ízesítő növények (bazsalikom) őrlésével készítenek pesto-t, ami olaszul is az eljárás nevére utal. A franciáknál Provence-ban pistou, persillada néven ismert.

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

2018. július 26. 07:09

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.