Mitől lilul be a paprika termése?

Agrofórum Online

A zöldségnövények különböző részein előforduló lilás elszíneződés gyakorta megjelenő tünet termesztésük során.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségnövények különböző részein előforduló lilás elszíneződés gyakorta megjelenő tünet termesztésük során. A lilás elszíneződéseket többnyire foszforhiány okozza, mely a többi tápelem hiánytünetétől ezáltal könnyen megkülönböztethető. A zöldségnövények közül gyakran a paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, káposzta és bab esetében fordul elő ez a probléma. A tünetek kezdetben az alsóbb leveleken sötétzöld színelváltozás formájában jelennek meg, később pedig kékes-szürkére, majd lilára színeződnek. Legkorábban és legerőteljesebben a levél fonáki oldalán jelentkeznek az elváltozások. Idővel a színi oldalon és már a felsőbb leveleken is megfigyelhetőek a tünetek. Súlyos, szélsőséges esetben a növények felkopaszodás is a megjelenő tünetek közé tartozik. A lombjukat vesztett növények kisebb növekedésűek, vékony szárúak és gyökerűek maradnak. A virágzásuk is később kezdődik, virágaik csököttek, rosszul kötnek, terméseik is fejletlenek. A paprikák esetében a foszforhiány következtében a termések lila foltosodása is ismert jelenségnek számít.

Leggyakrabban úgynevezett relatív hiány okozza a foszforhiány tüneteinek megjelenését, vagyis mennyisége a talajban elegendő, de felvétele valamilyen okból gátolt. Palántakorban, a növények kezdeti fejlődési szakaszában gyakran fordul elő ez a probléma. Fejletlen gyökérzetük miatt fiatal korban ugyanis a növények több foszfort igényelnek, mint később a termésképzésük időszakában. A gyökér növekedésével, a tavaszi hőmérséklet emelkedésével, valamint lombtrágya alkalmazásával nagy valószínűséggel a növények foszforhiánya is csökkenthető. A gyökérközeg alacsony hőmérséklete relatív foszforhiányhoz, antocianinok képződéséhez vezet ősszel is, melyek legszembetűnőbben a termésen okoznak elszíneződést. A foszfor felvétele lelassul a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletű talajból, főként akkor, amikor a talaj hőmérséklete nem éri el legalább a 12-15 C°-ot, így a hiány fokozott mértékben jelentkezik. A foszfor nagyon lassan mozog a talajban, ezért nagyobb mennyiségű pótlását ősszel, az alaptrágyázás idején végezzük el, mert később a tenyészidőben pótlása csak nehezen megoldható.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.

Modern technológiával szűrik ki a forma- és méreteltéréseket a szalagon

2023. február 28. 10:09

A Gearbox olyan csúcstechnológiás robotikai megoldásokat gyárt, amelyek lehetővé teszik, hogy a kertészeti ágazat szereplői okosabban, adatvezérelt módon dolgozzanak.

Egynyári és kétnyári növények: miben térnek el?

2022. június 5. 05:36

Az egynyári és a kétnyári növények fogalma nem mindenkinek egyértelmű, ezért pár gyakorlati magyarázat is érkezik hozzá ebben az írásomban, közérthetőbb formában.

Mivel fertőtlenítsem az üvegházam talaját?

K. Katalin kérdése: Mivel fertőtlenítsem az üvegházam talaját, hogy a paprikám Sztolbur betegsége ne veszélyeztesse a jövő évi termésemet? Mellékelek képet a május-júniusi állapotról, amikor a betegség elpusztította a paprika töveket.