28℃ 17℃
szeptember 1. Egyed, Egon, Noémi, Tamara

Mitől lilul be a paprika termése?

Agrofórum Online

A zöldségnövények különböző részein előforduló lilás elszíneződés gyakorta megjelenő tünet termesztésük során.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségnövények különböző részein előforduló lilás elszíneződés gyakorta megjelenő tünet termesztésük során. A lilás elszíneződéseket többnyire foszforhiány okozza, mely a többi tápelem hiánytünetétől ezáltal könnyen megkülönböztethető. A zöldségnövények közül gyakran a paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, káposzta és bab esetében fordul elő ez a probléma. A tünetek kezdetben az alsóbb leveleken sötétzöld színelváltozás formájában jelennek meg, később pedig kékes-szürkére, majd lilára színeződnek. Legkorábban és legerőteljesebben a levél fonáki oldalán jelentkeznek az elváltozások. Idővel a színi oldalon és már a felsőbb leveleken is megfigyelhetőek a tünetek. Súlyos, szélsőséges esetben a növények felkopaszodás is a megjelenő tünetek közé tartozik. A lombjukat vesztett növények kisebb növekedésűek, vékony szárúak és gyökerűek maradnak. A virágzásuk is később kezdődik, virágaik csököttek, rosszul kötnek, terméseik is fejletlenek. A paprikák esetében a foszforhiány következtében a termések lila foltosodása is ismert jelenségnek számít.

Leggyakrabban úgynevezett relatív hiány okozza a foszforhiány tüneteinek megjelenését, vagyis mennyisége a talajban elegendő, de felvétele valamilyen okból gátolt. Palántakorban, a növények kezdeti fejlődési szakaszában gyakran fordul elő ez a probléma. Fejletlen gyökérzetük miatt fiatal korban ugyanis a növények több foszfort igényelnek, mint később a termésképzésük időszakában. A gyökér növekedésével, a tavaszi hőmérséklet emelkedésével, valamint lombtrágya alkalmazásával nagy valószínűséggel a növények foszforhiánya is csökkenthető. A gyökérközeg alacsony hőmérséklete relatív foszforhiányhoz, antocianinok képződéséhez vezet ősszel is, melyek legszembetűnőbben a termésen okoznak elszíneződést. A foszfor felvétele lelassul a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletű talajból, főként akkor, amikor a talaj hőmérséklete nem éri el legalább a 12-15 C°-ot, így a hiány fokozott mértékben jelentkezik. A foszfor nagyon lassan mozog a talajban, ezért nagyobb mennyiségű pótlását ősszel, az alaptrágyázás idején végezzük el, mert később a tenyészidőben pótlása csak nehezen megoldható.

Miért nem növekednek a paprikapalánták?

2023. augusztus 18. 04:39

Május közepén kiültetett paprikapalántáim miért nem növekednek?

Miért sárgulnak a chilipaprika levelei?

2022. június 3. 04:36

Szeretném megtudni, mi lehet a gond chilipaprikámmal. Levele sárgul, foltosodik, nehezen indul meg, fólia alatt van.

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

2019. január 27. 06:25

A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

Az étkezési paprika növényvédelme - növénykórtani problémák (2/1.)

2019. március 28. 09:17

A hajtatott paprika legfontosabb növénykórtani problémái között szerepel a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV), amelynek terjesztésében a nyugati virágtripsz játszik szerepet.