Mitől lyukas szinte az összes körte?

Mitől lyukas szinte az összes körte?

Agrofórum Online

J. Réka kérdése: Kis körtéim felületén bemélyedő járatok találhatóak, mitől van ez?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A poloskaszagú körtedarázs (Hoplocampa brevis) kártételének hatására az apró körték sziromhullást követően tömegesen hullnak a fákról. A lehullott gyümölcsökön a csészelevelek táján apró, sötét színű lyukak láthatók, körülötte barna színű ürülék figyelhető meg. A lehullott gyümölcsöket kettévágva belsejükben fekete színű lyukat találunk, amit a jellegzetes poloskaszagot árasztó álhernyó rágott ki. A le nem hullott, fertőzött gyümölcsön a későbbiekben jellegzetes, S alakú, elparásodott kárkép látható.

A kártevő a talaj felső, 10 cm-es rétegében, lárva alakban telel. A lárvák tavasszal bábozódnak és alakulnak imágóvá. Rajzásuk a körtefák virágzása előtt kezdődik és sziromhulláskor ér véget. Tojásaikat a csészelevelek fonákjába, a bőrszövet alá csúsztatják, amelyek a vízfelvétel miatt jelentősen megduzzadnak. Nőstényenként 20–40 petével számolhatunk. A kikelő álhernyók ív alakban futó aknát rágnak a porzók tövénél, amely a felszínről nézve feketén áttetsző. Egy lárva 3–5 gyümölcsöt fogyaszt el kifejlődése során. A kifejlődött lárvák a talajra hullnak, gubót készítenek, és abban vészelik át a telet.

Az imágók megjelenése, rajzásuk időpontja a fára kihelyezett fehér színű ragacsos lap által fogott egyedek száma alapján előre jelezhető. A lapok kihelyezését virágzás előtt végezzük el, a korona felső részében úgy, hogy azokat a lehető leghosszabb ideig napfény érje. Amennyiben virágzás idején 20–32 °C körüli, magas léghőmérséklet uralkodik, jelentős kártételre számíthatunk.

Erős rajzáskor az imágók ellen a viszonylag rövid várakozási idejű piretroidokat használhatjuk. A tojásból közvetlenül kikelő lárvák ellen sikerrel a kitinszintézis-gátlók alkalmazhatók. Hatékonyan a virágzás után, sziromhullás végén védekezhetünk, a méhek viráglátogatásának befejezése után. A megkésett permetezések hatékonysága jelentősen csökken.

Jól időzített védekezés esetén, míg a tojásból kifejlődő lárva eljut a károsítás helyéig, megfelelő mennyiségű növényvédő szerrel találkozik, mellyel megelőzhető a termésbe való berágása.

Hullik a beteg termés a szilvafákról – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 6. 08:10

A kései érésű szilvafajtákon, hasonlóan az almához és a körtéhez, sok a gyümölcsfertőző monília és a beteg termés hullása. A fa alatti termést a különböző kártevők dézsmálják.

Mitől lett foltos a körtefa levele?

2019. szeptember 27. 04:37

Cs. Pál kérdése: Körtefám levelei már intenzíven hullásnak indultak. A leveleken narancssárga nagyobb méretű, és kisebb fehér közepű foltokat is találtam. Mi okozza ezt?

Mitől zsugorodnak a körte levelei?

2018. május 7. 13:03

T. László kérdése: A körtefáimon összezsugorodtak a levelek, hogy védekezzek?

A körtetermesztők rémálma: a füstös szárnyú körtelevélbolha

2023. november 22. 16:40

Magyarország megfelelő földrajzi adottságokkal rendelkezik, hogy a hazai gyümölcstermesztők megfelelő minőségű és mennyiségű körteterméssel lássák el mind a belföldi, mind a külföldi piacokat. Az elmúlt évtizedekben sikeresen megőriztük a klasszikus, Magyarországon közkedvelt körtefajták hírnevét, de az európai uniós szerkivonások hatására egyre nehezebb megvédeni körteültetvényeinket a különböző kártevőkkel szemben.