Mi okozza a kis körték hullását a fákról?

Mi okozza a kis körték hullását a fákról?

Agrofórum Online

Mi okozza a kis körték lehullását a fákról? A képen látható tüneteknek köze lehet hozzá?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A még éretlen termések fákról való lehullásának több oka is lehet. Növényvédelmi szempontból egyaránt több tényező is kiválthatja, viszont a fák élettani sajátossága is hozzájárulhat a gyümölcshulláshoz. A természetes gyümölcshullásnak három időszakát különíthetjük el, az egyik közvetlenül virágzás után a kötődéskor van, a másik nyár elején a hirtelen meleg időjárás következtében. A harmadik terméshullási időszak pedig közvetlenül érés előttre tehető. Ez a folyamat természetes, hiszen a fák ezzel tudják azt szabályozni, hogy mennyi termést is tudnak egyszerre felnevelni.

A lombozat mérete, az elérhető tápanyagok és víz mennyisége egyaránt hatással lehet a hullás folyamatára, a lehullajtott gyümölcsök mennyiségére. Növényvédelmi szempontból nézve a termést károsító rovarok, valamint kórokozók megtelepedésének és vírusok fertőzésének is szerepe lehet a hullás kialakulásában. Érdemes tehát nemcsak a fákat, hanem a lehullott terméseket is alaposabban megnézni, azokon kártevők jelenlétére utaló tüneteket keresni.

Körterozsda tünetei (fotó: a kérdező felvétele)

A küldött képen a körterozsda tünetei láthatók, melyek leggyakrabban a leveleken jelennek meg, viszont súlyos esetben akár hajtás- és termésfoltosodást is okozhatnak. A kezdeti tünetek még nem feltűnők, halványzöld, majd sárguló foltok, ezután alakul ki narancsvörös színezetük. A foltok fokozatosan növekednek, nagyobbodnak és vastagodnak, továbbá a levél színi oldalán apró, kissé kiemelkedő sötétbarna vagy feketés képletek is kialakulnak. A levél fonáki oldalán pedig a gomba pár mm nagyságú szintén kiemelkedő világosbarna színű képletei fejlődnek ki.

A kórokozó először a borókát fertőzi, mivel gazdaváltós faj, így a tavasz folyamán szél segítségével jutnak fertőző képletei a körtefa levelére. A kórokozó kifejlődéséhez két, különböző növényfajra van szükség, ezért e két növény közelsége a fertőzés létrejöttéhez elengedhetetlen. A fertőzés a leveleken még nem olyan nagymértékű, mely a gyümölcshullást indokolttá tenné, de a továbbterjedés megakadályozása érdekében a kémiai védekezés indokoltnak mondható, melyhez ciprodinil, difenokonazol hatóanyagú készítmények használhatók fel.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Az örök második – ősi magyar körtefajták

2019. február 23. 04:36

Az alma mellett a körtének is nagy hagyománya van hazánkban, sőt, számtalan finomabbnál finomabb ősi magyar körtefajta ismert. Ezek közül most az Árpávalérő, a Mézvackor és a Kálmán körte fajtákat mutatjuk be.

A megszokottnál több lesz a körtetermés

2018. augusztus 8. 14:47

Az előzetes adatok alapján az idén a megszokottnál 15 százalékkal több, 38 ezer tonna lehet a körtetermés, a minőség jónak ígérkezik.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

A nyári hőstressz ellen is védelmet nyújt a jégvédő háló

2018. február 14. 08:06

A távérzékelésre alapozott technológia lehetővé tette, hogy a gyümölcsösök vízháztartását olyan eszközökkel is mérjék, melyekhez nem szükséges laboratóriumi felszerelés.