Megrepedtek a paradicsomjaim, sok közülük tönkrement. Hasonló repedéseket látok őszibarack terméseken is. Lehet ellene védekezni?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
Mindkét növénynél fellépő repedést ugyanaz a helyzet okozza, az egyenetlen vízellátás. Az idei tél és tavasz aszályos volt, hónapokig nem volt sem eső, sem hó, a talajok több méter mélységben kiszáradtak. Köztudott, hogy a lombhullató fák gyökerei mélyre lenőnek, és az alsó talajrétegekből is felszívják a vizet, de ezek a rétegek is elvesztették nedvesség tartalmúkat tavasz végére. A szokatlan, nyári esős időjárás, az egymást követő zivatarokkal kísért nagy mennyiségű csapadékvíz a növények takarékos vízforgalmát megzavarta. Bőséges vizet tudtak felszívni, hatására a gyümölcsbe is fokozott mennyiségű vizet juttattak, ez okozta azok repedését, szövetek szétszakadását.
A repedésre való hajlam fajtatulajdonság. Repedést befolyásolja a termés héj vastagsága, a vékonyabb héjú fajtáknál gyakoribb. Az érés, a gyümölcsök cukortartalmának növekedése is is fokozza a repedési hajlamot.
Repedések a gyümölcsökön általában a kocsány felőli oldalon jelentkeznek csillag alakban, de körkörös irányban is kialakulhatnak, valamint a termés alján a bibepontnál. Szerencsés esetben a repedés utáni száraz időben a seb beszárad, az érés befejeződhet, és a gyümölcs bár szépséghibás, de felhasználható. Gyakoribb, hogy a repedésen különböző mikroorganizmusok – penészek, baktériumok – telepednek meg és hatolnak be a gyümölcs húsába, és annak gyors romlását, rothadását okozzák, alkalmatlanná téve hasznosításukat.
A károsodás ellen csak megelőzéssel tudunk védekezni. Aszályos időszakokban mind a fáknál, mind a lágyszárú növényeknél (zöldségeknél) azok gyökérzónájában a hiányzó vizet öntözéssel rendszeresen pótolni kell. Fontos a növények harmonikus, kiegyensúlyozott tápanyag ellátása is, mivel az biztosítja az egészséges bőrszövetet. A túlzott nitrogén adagolás, és a kálium, valamint a kalcium hiánya a repedésre való hajlamot fokozza. A jó kondícióban lévő növényeknél kisebb kár jelentkezik.
A bőrszövet erősítésére (repedés megelőzésére) kálium és speciális szilikon tartalmú készítmény is alkalmazható (Prosilicon) a tenyészidő folyamán gyümölcsöknél, szőlőnél és zöldségféléknél egyaránt.