Vége a mediterrán hangulatnak – mitől sárgul el a selyemakác júliusra?

Vége a mediterrán hangulatnak – mitől sárgul el a selyemakác júliusra?

Agrofórum Online

F. Mária kérdése: Teraszom fölé növő selyemakác fám levelei elkezdtek sárgulni és hullani, és ragacsos anyag is hullik róla. Mi okozza?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Díszfáink közé tartozó selyemakác fák különösen kedveltek házi kertekben is, laza koronájuk szórt árnyékot biztosítanak teraszok, pihenő helyek részére, és hónapokig nyíló kellemes illatot adó bóbitaszerű virágzatuk igazi mediterrán hangulatot varázsolnak a kertnek.

A fa népszerűségét csökkenti, hogy 8-10 éve bekerült Európában és Magyarországra is egy nehezen kezelhető károsítója a selyemakác levélbolha (Acizzia jamatonia). A levélbolha kifejlett alakja telel át, a levelei megjelenése után hamarosan megindul a tojásrakása, és a sárgás színű, csoportosan élő apró lárvák kikelés után megkezdik szivogatásukat a leveleken. Az imágók 2mm körüli apró hártyás szárnyú rovarok, melyek ugrásra is képesek, jellegzetes fehéres színű viaszos szálakat képeznek a telepeiken. Lárvák és az imágók is károsítják a leveleket, szívó kártevők, a megszúrt levelek elsárgulnak és lehullanak.

Ragacsos mézharmatot is kiválasztanak, amin feketés színű korompenész is megtelepedhet másodlagosan. Jelenlétükre legtöbbször a rendellenes levélsárgulás, tömeges levélhullás és a teraszra hulló mézharmat hívja fel a figyelmet. Tömeges felszaporodása júliusra szokott megtörténni. Évente több nemzedéke fejlődik.

Védekezés ellene meglehetősen nehéz, tekintettel arra, hogy a selyemakác júniustól őszig folyamatosan virágzik, és a virágokat valamint a mézharmat bevonatot intenzíven látogatják méhek, hasznos rovarok. Hatékonyan csak a felszívódó rovarölő szerek alkalmasak a védelemre, tekintettel arra, hogy a permetcseppek hatására elugranak helyükről, kikerülik azokat. Az első lárvanemzedék megjelenésekor, felszaporodásuk előtt, a virágzást megelőzően ajánlott az ismételt rovarölő szeres permetezés.

Lambda ciholatrin vagy acetamiprid hatóanyagú szerek a méh-veszélyességi fokozatuk figyelembe vételével eredményesen használhatók. Külföldi adatok szerint az abamektin vagy/és imidakloprid hatóanyagú szerek tavasszal évente 1 alkalommal injektálással bejuttatva teljes védelmet biztosítottak. Lombhullás és rügypattanás közötti időszakban a fán áttelelő rovar gyérítésére olajos lemosó permetezés ajánlott.

Mire figyeljünk szobanövényeink átültetésénél?

2018. november 2. 08:29

Az átültetés időpontjára univerzális szabály nincs. Nagy általánosságban véve tél végén-tavasz elején ültetünk át, de a legtöbb szobanövény esetében tavasztól őszig el lehet végezni a munkát.

A kártevők a dísznövényeinket sem kímélik

2018. május 4. 05:30

Dísznövényeink közül a buxuson ismét tarol a selyemfényű puszpángmoly hernyója.

Évelő dísznövények ültetésének és gondozásának alapszabályai

2019. január 23. 04:37

Az évelő dísznövényeket a türelmetlen, de dolgos kertész hálás barátainak is nevezik: a kiültetésüket követő néhány hónap alatt már színpompás, egészséges állományt képezhetnek. Ehhez viszont körültekintő helyválasztás és hosszú hónapok kitartó gondozása, védelme szükséges. Lássuk, milyen körülményekre figyeljünk, hogy egészséges évelő dísznövények díszítsék a kertünket!

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással I. rész

2018. június 7. 07:48

Hogyan lehet az elhasznált, öreg tárgyainkból kertszépítő kellék? Hogyan tudjuk kicsinosítani az udvar megváltozott, megbomlott szépségű szögleteit?

Ház, táj Képgaléria