16℃ 8℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

Agrofórum Online

K. Csaba kérdése: Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A levélsárgulásért felelős ok megtalálása érdekében először is a tünetek megjelenésének helyét érdemes tisztázni. Amíg a nitrogén, foszfor, kálium és magnézium hiánytünetei az idősebb alsóbb leveleken mutatkoznak először addig a mikroelemek (mangán, vas, bór, cink, réz, kalcium) hiánya a fiatal leveleken, hajtáséveken jelentkezik leghamarabb. Az, hogy a levélen miként jelenik meg a sárgulás, még jobban segítségünkre lehet a probléma feltárásában. A nitrogénhiány a leveleken egyenletesebb kivilágosodást eredményez, mely a levél széle felől kezdődik.

A káliumhiány a levél csúcsi részéről kezdődik és a levél széle mentén halad a levélnyél irányába, a főerek mentén a szövetek élénk zöldek maradnak még akkor is, amikor a levélen már nagyobb kiterjedésű nekrotikus foltok, sávok képződtek. A magnéziumhiánynál pedig a levélnyél irányából induló élénksárga vagy narancssárga elváltozás figyelhető meg, ahol a főerek egészen a levél száradásáig élénk zöldek maradnak. A mikroelemek hiánya a leveleken pókhálószerű sárgulás formájában mutatkozik meg, a vékony erezet közötti szövetek kisárgulnak, az erek azonban sötétebb zöld színt mutatnak.

A tápanyag hiánytüneteket okozhatja a tápanyagok abszolút hiánya, vagyis az, hogy nincsen elegendő tápanyag a talajban a növények számára. Egyes esetekben azonban a növény valamilyen oknál fogva az adott elemet a talajból nem tudja felvenni, ebben az esetben relatív hiányról beszélünk. Míg abszolút hiány esetében lombtrágyázással a hiánytünetek könnyen orvosolhatóak, addig relatív hiány esetében nehezebb problémával állunk szemben.  A tápanyagok felvételét a kedvezőtlen talajkémhatás, a levegőtlen talaj, a rossz talajszerkezet, valamint a szárazság is gátolhatja. A relatív tápanyaghiányra a legjobb példa a vashiány okozta levélsárgulás.

Talajaink általában elegendő vasat tartalmaznak a növények fejlődéséhez, ennek ellenére gyakran találkozhatunk a vashiány tünetével, ami azzal magyarázható, hogy kevés a könnyen felvehető vas a talajoldatban, ami oka lehet a talaj tömődöttsége, a rosszul elvégzett talajművelés, túlöntözés és rosszul kivitelezett talajtakarás is. Ebben az esetben a hiány megszüntetésének leghatásosabb módja nem a talaj vastrágyázása, hanem a talaj lazítása, levegőztetése.

Tudok védekezni a paradicsombogyók csúcsrothadása ellen?

2023. június 30. 04:39

Minden évben megjelennek a paradicsombogyók alján elszórtan nagyméretű, több cm-es sötét foltok, szerencsére nem sok. Mik ezek, mi okozza, ehetők-e az ilyen termések? Tudok-e védekezni ellene?

A trágyázás és a minőség összefüggése a primőrök termesztésében

2022. március 11. 04:36

Az egyes kémiai elemek (növényi tápelemek) hatása nagyon eltérő, tekintettel arra, hogy különféle élettani folyamatokban vesznek részt, ennek megfelelően hiányuk és túladagolásuk is a legkülönfélébb módon jelentkezik, a termésminőséget számos vonatkozásban befolyásolják.

Jelentősen esett a spanyol paradicsom ára 2018-ban

2019. március 5. 14:02

Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

2024. április 28. 12:10

A paradicsom minőségét eddig roncsolást okozó berendezésekkel ellenőrizték. Most a gépet megtanítanák, hogy a paradicsom látható hibáit felismerje.