Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

Agrofórum Online

K. Csaba kérdése: Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A levélsárgulásért felelős ok megtalálása érdekében először is a tünetek megjelenésének helyét érdemes tisztázni. Amíg a nitrogén, foszfor, kálium és magnézium hiánytünetei az idősebb alsóbb leveleken mutatkoznak először addig a mikroelemek (mangán, vas, bór, cink, réz, kalcium) hiánya a fiatal leveleken, hajtáséveken jelentkezik leghamarabb. Az, hogy a levélen miként jelenik meg a sárgulás, még jobban segítségünkre lehet a probléma feltárásában. A nitrogénhiány a leveleken egyenletesebb kivilágosodást eredményez, mely a levél széle felől kezdődik.

A káliumhiány a levél csúcsi részéről kezdődik és a levél széle mentén halad a levélnyél irányába, a főerek mentén a szövetek élénk zöldek maradnak még akkor is, amikor a levélen már nagyobb kiterjedésű nekrotikus foltok, sávok képződtek. A magnéziumhiánynál pedig a levélnyél irányából induló élénksárga vagy narancssárga elváltozás figyelhető meg, ahol a főerek egészen a levél száradásáig élénk zöldek maradnak. A mikroelemek hiánya a leveleken pókhálószerű sárgulás formájában mutatkozik meg, a vékony erezet közötti szövetek kisárgulnak, az erek azonban sötétebb zöld színt mutatnak.

A tápanyag hiánytüneteket okozhatja a tápanyagok abszolút hiánya, vagyis az, hogy nincsen elegendő tápanyag a talajban a növények számára. Egyes esetekben azonban a növény valamilyen oknál fogva az adott elemet a talajból nem tudja felvenni, ebben az esetben relatív hiányról beszélünk. Míg abszolút hiány esetében lombtrágyázással a hiánytünetek könnyen orvosolhatóak, addig relatív hiány esetében nehezebb problémával állunk szemben.  A tápanyagok felvételét a kedvezőtlen talajkémhatás, a levegőtlen talaj, a rossz talajszerkezet, valamint a szárazság is gátolhatja. A relatív tápanyaghiányra a legjobb példa a vashiány okozta levélsárgulás.

Talajaink általában elegendő vasat tartalmaznak a növények fejlődéséhez, ennek ellenére gyakran találkozhatunk a vashiány tünetével, ami azzal magyarázható, hogy kevés a könnyen felvehető vas a talajoldatban, ami oka lehet a talaj tömődöttsége, a rosszul elvégzett talajművelés, túlöntözés és rosszul kivitelezett talajtakarás is. Ebben az esetben a hiány megszüntetésének leghatásosabb módja nem a talaj vastrágyázása, hanem a talaj lazítása, levegőztetése.

A marokkói paradicsomipar egyre inkább a tengervíz-sótalanító üzemekre támaszkodik

2023. május 12. 11:39

Bár a marokkói paradicsomipar számos nehézséggel néz szembe ebben a szezonban, a Chtouka Ait Baha sótalanító üzemnek köszönhetően már nem az aszály a legsúlyosabb problémája.

Bajban a paradicsomtermesztés, folyamatos lecsúszásban a spanyol export mennyisége

2024. október 21. 11:10

A mennyiség csökkenése ellenére Spanyolország még az előző szezonban is 1094,37 millió euró bevételhez jutott a paradicsom kiviteléből.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8. 12:23

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.