Mitől sárgulnak a zöldségek levelei?

Agrofórum Online

Kertemben foltokban sárgulás lépett fel a zöldségnövényeken. Tápanyaghiány okozza a tüneteket vagy valami más lehet a probléma?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A növények sárgulásának számtalan oka lehet, ide tartoznak többek között pl. a nem megfelelő környezeti körülmények, vízellátás, valamint a növényeken kárt okozó rovarok és kórokozók jelenléte is. Első körben arról kellene meggyőződni, hogy a fent említett okok kiválthatják-e a sárgulást, a növényeket át kellene vizsgálni, azok kártevő és kórokozó mentességéről érdemes lenne meggyőződni. A rovarok károsításának, szívogatásának hatására ugyanis gyakran következik be levélsárgulás, akárcsak a kórokozók megtelepedése nyomán. A tápanyaghiányok okozta tünetek is sokszor sárgulásban mutatkoznak meg, azok elkülönítése pedig a megjelenés elsődleges helye és módja alapján lehetséges.

A nitrogénhiány okozta elváltozások a növény alsóbb levelein jelennek meg először, melyek az egész levél ereket is érintő halványulásában mutatkoznak meg. A sárgulás után a levélelhalás, majd lehullás is bekövetkezik. További látható tünet még a növények fejlődésében, növekedésben történő visszamaradás egyaránt. A magnéziumhiány következtében a levelek széle vagy a levél nyele felől indul a sárgulás, mely a növény alsóbb vagy közepe tájékán elhelyezkedő leveleit érinti. A sárgulás fokozatosan halad a növényen belül felfelé, a levélen pedig az erek irányába, viszont az erek megtartják zöld színüket. A kálium okozta hiányok tünetei az idős leveleken mutatkozik meg kezdetben, melyek sárgulása a csúcsi része irányából következik be. Terjedése nyomán a levélcsúcs majd a levélszél nekrózisa idővel egyaránt megjelenik. 

A vashiány okozta klorózis a növények csúcsi részén, fiatal hajtásain okoz elsőként elváltozást. Kezdetben sárgulás, majd szinte kifehéredés látható a levélen, de eközben a levélerek zöld színezetüket megtartják. A vashiányhoz hasonló a cinkhiány tünete is, viszont ennek kialakulását kíséri a levelek keskeny és apró megjelenése. A fent említettek figyelembe vételével tehát alapos átvizsgálás után lehet csak eldönteni a növények sárgulásának okát. Amennyiben ténylegesen tápanyag vagy tápanyagok hiánya okozza az elváltozást gyors segítséget nyújthat a célzott lombtrágyázás, melyet érdemes talajon keresztüli, pl. oldott tápanyagok kijuttatásával is kiegészíteni. Hosszú távú megoldást viszont csak az ültetés előtti tápanyag-feltöltéssel és a rendszeres tápanyagpótlással érhetünk el.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

Hódítanak a tájfajta paradicsompalánták

2023. április 21. 13:51

Újra hódíthatnak a kiskertekben a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.