Mitől sárgulnak a zöldségek levelei?

Agrofórum Online

Kertemben foltokban sárgulás lépett fel a zöldségnövényeken. Tápanyaghiány okozza a tüneteket vagy valami más lehet a probléma?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A növények sárgulásának számtalan oka lehet, ide tartoznak többek között pl. a nem megfelelő környezeti körülmények, vízellátás, valamint a növényeken kárt okozó rovarok és kórokozók jelenléte is. Első körben arról kellene meggyőződni, hogy a fent említett okok kiválthatják-e a sárgulást, a növényeket át kellene vizsgálni, azok kártevő és kórokozó mentességéről érdemes lenne meggyőződni. A rovarok károsításának, szívogatásának hatására ugyanis gyakran következik be levélsárgulás, akárcsak a kórokozók megtelepedése nyomán. A tápanyaghiányok okozta tünetek is sokszor sárgulásban mutatkoznak meg, azok elkülönítése pedig a megjelenés elsődleges helye és módja alapján lehetséges.

A nitrogénhiány okozta elváltozások a növény alsóbb levelein jelennek meg először, melyek az egész levél ereket is érintő halványulásában mutatkoznak meg. A sárgulás után a levélelhalás, majd lehullás is bekövetkezik. További látható tünet még a növények fejlődésében, növekedésben történő visszamaradás egyaránt. A magnéziumhiány következtében a levelek széle vagy a levél nyele felől indul a sárgulás, mely a növény alsóbb vagy közepe tájékán elhelyezkedő leveleit érinti. A sárgulás fokozatosan halad a növényen belül felfelé, a levélen pedig az erek irányába, viszont az erek megtartják zöld színüket. A kálium okozta hiányok tünetei az idős leveleken mutatkozik meg kezdetben, melyek sárgulása a csúcsi része irányából következik be. Terjedése nyomán a levélcsúcs majd a levélszél nekrózisa idővel egyaránt megjelenik. 

A vashiány okozta klorózis a növények csúcsi részén, fiatal hajtásain okoz elsőként elváltozást. Kezdetben sárgulás, majd szinte kifehéredés látható a levélen, de eközben a levélerek zöld színezetüket megtartják. A vashiányhoz hasonló a cinkhiány tünete is, viszont ennek kialakulását kíséri a levelek keskeny és apró megjelenése. A fent említettek figyelembe vételével tehát alapos átvizsgálás után lehet csak eldönteni a növények sárgulásának okát. Amennyiben ténylegesen tápanyag vagy tápanyagok hiánya okozza az elváltozást gyors segítséget nyújthat a célzott lombtrágyázás, melyet érdemes talajon keresztüli, pl. oldott tápanyagok kijuttatásával is kiegészíteni. Hosszú távú megoldást viszont csak az ültetés előtti tápanyag-feltöltéssel és a rendszeres tápanyagpótlással érhetünk el.

Nagy az eltérés a zöldség- és a gyümölcstermékpályák között

2018. november 6. 11:47

Az EU-csatlakozást megelőző időszak átlagában Magyarország zöldségtermő területe meghaladta a 100 ezer hektárt, de a vetésterület az elmúlt években a 74 ezer hektárt sem érte el.

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.

Kapacitásbővítő fejlesztés valósult meg Nyírlugoson

2019. június 4. 08:33

A feldolgozási kapacitás növekedését szolgálta a technológiai gyártóvonalak fejlesztése, az új fagyasztóalagút telepítése és az azt támogató új hűtési rendszer integrációja a meglévő rendszerükbe.

29,1 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget hívott vissza a Greenyard

2018. július 13. 16:32

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt.