Mitől sárgulnak a zöldségek levelei?

Agrofórum Online

Kertemben foltokban sárgulás lépett fel a zöldségnövényeken. Tápanyaghiány okozza a tüneteket vagy valami más lehet a probléma?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A növények sárgulásának számtalan oka lehet, ide tartoznak többek között pl. a nem megfelelő környezeti körülmények, vízellátás, valamint a növényeken kárt okozó rovarok és kórokozók jelenléte is. Első körben arról kellene meggyőződni, hogy a fent említett okok kiválthatják-e a sárgulást, a növényeket át kellene vizsgálni, azok kártevő és kórokozó mentességéről érdemes lenne meggyőződni. A rovarok károsításának, szívogatásának hatására ugyanis gyakran következik be levélsárgulás, akárcsak a kórokozók megtelepedése nyomán. A tápanyaghiányok okozta tünetek is sokszor sárgulásban mutatkoznak meg, azok elkülönítése pedig a megjelenés elsődleges helye és módja alapján lehetséges.

A nitrogénhiány okozta elváltozások a növény alsóbb levelein jelennek meg először, melyek az egész levél ereket is érintő halványulásában mutatkoznak meg. A sárgulás után a levélelhalás, majd lehullás is bekövetkezik. További látható tünet még a növények fejlődésében, növekedésben történő visszamaradás egyaránt. A magnéziumhiány következtében a levelek széle vagy a levél nyele felől indul a sárgulás, mely a növény alsóbb vagy közepe tájékán elhelyezkedő leveleit érinti. A sárgulás fokozatosan halad a növényen belül felfelé, a levélen pedig az erek irányába, viszont az erek megtartják zöld színüket. A kálium okozta hiányok tünetei az idős leveleken mutatkozik meg kezdetben, melyek sárgulása a csúcsi része irányából következik be. Terjedése nyomán a levélcsúcs majd a levélszél nekrózisa idővel egyaránt megjelenik. 

A vashiány okozta klorózis a növények csúcsi részén, fiatal hajtásain okoz elsőként elváltozást. Kezdetben sárgulás, majd szinte kifehéredés látható a levélen, de eközben a levélerek zöld színezetüket megtartják. A vashiányhoz hasonló a cinkhiány tünete is, viszont ennek kialakulását kíséri a levelek keskeny és apró megjelenése. A fent említettek figyelembe vételével tehát alapos átvizsgálás után lehet csak eldönteni a növények sárgulásának okát. Amennyiben ténylegesen tápanyag vagy tápanyagok hiánya okozza az elváltozást gyors segítséget nyújthat a célzott lombtrágyázás, melyet érdemes talajon keresztüli, pl. oldott tápanyagok kijuttatásával is kiegészíteni. Hosszú távú megoldást viszont csak az ültetés előtti tápanyag-feltöltéssel és a rendszeres tápanyagpótlással érhetünk el.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Május

2023. május 20. 10:06

Íme egy rövid segítség azoknak a kertbarátoknak és tudatos táplálkozóknak, akik szeretnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk alkalmával szem előtt tartani a szezonalitást, vagyis azt, hogy éppen melyik növény fogyasztható részének mikor van idénye.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben II.

2021. szeptember 28. 05:41

Az agrokémiában a tápanyag-utánpótlás kapcsán négy elemet szokás figyelembe venni, a mennyiség mellet, a trágyaösszetételt, a trágyakijuttatás időzítését (trágyamegosztást) és a kijuttatás, illetve bemunkálás módját.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.