Mitől szöszösödik a szőlő levele és a fürtjei?

Mitől szöszösödik a szőlő levele és a fürtjei?

Agrofórum Online

V. József kérdése: a szőlőmön, elsősorban a leveleken szöszösödést figyeltem meg. Sajnos, egy-egy fürtön is ez látszik. Mi lehet ez és mivel védekezzek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Ezt a tünetet a szőlő gubacsatka okozta. A szőlő atkakártevői közül (levélatka, takácsatkák) hazánkban ez a faj a legismertebb. A szőlőn időnként tömegesen jelenik meg. Úgy tűnik, hogy ez az év is ilyen.

A szőlőleveleken színén eltérő nagyságú, de nem túlságosan terjedelmes, ráncolt felületű dudorokat látunk. Ezeknek megfelelően a homorú levélfonák részeken sűrű szőrzet fejlődik, amely kezdetben fehér, később lilás pirosra színeződik, végül elbarnul. Ezt nem lehet összetéveszteni a peronoszpóra kivirágzásával, annál hiányzanak a hólyagszerű kivirágzások.

Fotó: Erdész Ferenc

A gubacsatka esetében a levélbevonat a fonákról nem törölhető le. Azonban előfordulhat, hogy mind a kettő károsítja a szőlőt. A szőlő gubacsatka esetén a szőlőhajtások növekedése gátolt, a fertőzött hajtások rövidebbek lesznek. A szöszösödés fürtön is előfordulhat. Olyan is előfordulhat, mint ez évben is, hogy nemcsak a levél fonákon, hanem a levél színén is szöszösödést látunk.

A nemezfoltokból a kifejlett atkák a lombhullás előtt a rügyekbe húzódnak, ott telelnek át. Védekezés: a nemezes gubacsatkák a szőlő fakadásakor a levélkezdeményeken kezdenek szívogatni, ezért már közepes őszi fertőzés után is indokolt a szőlő rügypikkelyek szétnyílása idején kéntartalmú készítménnyel tapadásfokozó hozzáadásával permetezni.

Nagyobb fertőzés eseté, mint ez évben, 3-5 leveles korban atkaölőszerrel javasolt ellenük védekezni.  Sajnos a ragadozó atkák, melyek a szőlő levélatkát és a takácsatkákat nagy hatékonysággal tudják pusztítani, a szöszös foltokba csak akkor tudnak behatolni, ha más rovar kaput nyit nekik, mint például az ékköves araszoló 2. nemzedéke. Ekkor már ki tudja fejteni áldásos tevékenységét.

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.

Az Etyek-Budai borvidék és talaja

2022. november 18. 08:36

Az Etyek-Budai borvidék klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 Celsius-fok körül van. Az intenzív légmozgás ugyancsak hűti a nyári melegben felhevült szőlőnövényt, ezzel biztosítva a hosszabb tenyészidőszakot.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.

Lehet-e már most a szőlő levelein lisztharmat?

2022. május 11. 04:37

Elképzelhető, hogy a szőlő levelein már most, tavasszal is a lisztharmat fertőzés tüneteit láttam?