Mivel szórjuk a csúszós járdát, hogy ne károsítsa a növényzetet?

Mivel szórjuk a csúszós járdát, hogy ne károsítsa a növényzetet?

Agrofórum Online

Családi házas övezetben lakom. Mivel szórjam a havas járdát, hogy ne károsítsam a növényeimet, és a járda kövezetét?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Valószínű hallott már arról, hogy utcai járdán, ahol növényzet is található, a kősót vagy konyhasót (NaCl) jégmentesítésre nem szabad használni. A pontos megfogalmazást a fás szárú növények védelmét szabályozó 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet adja meg, mely kimondja, hogy Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. A konyhasó használata tehát növényekkel övezett járdán, közterületen tilos. Kertben használata nem tilos, de semmiképpen nem tanácsos, mert a talajba mosódott sólé a növények számára méreg, azok pusztulását okozza. Talaj só mentesítése ugyan utólag vízzel végzett kimosással lehetséges, de nagy mennyiségű víz szükséges kimosásához, hatástalanításához.

Környezetbarát csúszásmentesítők

A frissen hullott hóréteg ellapátolása, letolása után homokkal, fűrészporral, faforgáccsal, őrölt ásványokkal (dolomit, mészkő, zeolit stb.)) vagy egyéb kő zúzalékkal beszórva a jeges réteg síkossága csökkenthető. Előnyük, hogy nem mérgezőek, nem oldódik ki belőlük mérgező anyag. Viszont újabb hóhullásnál a járdán képződött új jégréteg szórását meg kell ismételni. A hó elolvadása után a kiszórt anyagok a felületen maradnak, szennyezik azokat, többszöri takarítást igényelnek. Viszonylag nagy mennyiség szükséges belőlük. Erre a célra még felhasználható a fa-hamu is, figyelembe kell venni, hogy oldata erősen lúgos kémhatású, nagy mennyiségben növénykárosító hatása lehetséges.

Hóréteg olvasztására és csúszásmentesítésére elterjedt környezet barát anyag a kalcium-klorid (CaCl2), forgalmazzák szilárd (pehely, granulátum) vagy folyékony formában is. A só kalcium tartalma növények számára hasznos, fontos tápelem, a talajba jutva kiszorítja onnan a szikesedést kiváltó nátriumot. A CaCl2 jégolvasztó hatása sokkal erősebb, mint a konyhasóé, a felolvadt hólé fagyását -10 C fokig megakadályozza. Nem korrodálja, nem károsítja a kőburkolatot, nem hagy nyomot, sem maradékokat a kőfelületeken, és mindemellett a növényekre kerülő oldata sem rendelkezik károsító hatással. CaCl2 útszóró sót kőzúzalékkal (pl. zeolittal) kevert formában is forgalmazzák, a jégolvasztó hatás mellett segíti a járófelület tartós érdesítését. Utcai és házi kerti belső járdákra használata egyaránt ajánlott és veszélytelen. A felsorolt kedvező tulajdonságok mellett pormegkötő képességgel is rendelkezik, földutaknál vegetációs időszakban ezt az előnyös tulajdonságát számos helyen felhasználták már.

Jégolvasztó hatással bírnak a nitrogén tartalmú műtrágyák is – pétisó és karbamid, kalcium-klorid hiányában azok is felhasználhatók. De tekintettel kell lenni a kiszórt mennyiségre, fokozott mértékű adagolásuknál az utat szegélyező növények egyoldalú, gyors növekedését válthatják ki.

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! I. rész – a talaj kémhatása

2019. január 9. 08:07

Hogy is szokott zajlani a legtöbb esetben az udvarunkba, kertünkbe kerülő növények megvásárlása? Elmegyünk a kiválasztott/bejáratott árudába félig kiforrt elképzelésekkel arról, hogy mit is szeretnénk, majd a meglátni és megszeretni varázsában a kosarunkba, majd kertünk talajába kerül a növény.

Hogyan támogatja a Nitrogénművek a magyar mezőgazdaság versenyképességét?

2021. november 8. 10:18

Modern mezőgazdaság hatékony tápanyag-utánpótlás nélkül nem létezik. Az összes tápanyag közül a nitrogén a legmeghatározóbb.

Kell, hogy tudd a karbamidról!

2023. november 10. 10:10

Ez a legkörnyezetszennyezőbb műtrágya a gyártás és felhasználás során is! Vigyázz a környezetre és ne használj karbamidot!

A karbamid felhasználása

2023. november 7. 14:10

Gyártjuk az ipar számára ragasztó alapanyagként, de a mezőgazdaság számára szakmailag nem ajánljuk!