Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Hogyan támogatja a Nitrogénművek a magyar mezőgazdaság versenyképességét?

Hogyan támogatja a Nitrogénművek a magyar mezőgazdaság versenyképességét?

Nitrogénművek Zrt.

Modern mezőgazdaság hatékony tápanyag-utánpótlás nélkül nem létezik. Az összes tápanyag közül a nitrogén a legmeghatározóbb.

A hatékony és helyben történő műtrágyagyártás fontosságát már 1931-ben felismerték és a Nitrogénművek azóta is folyamatosan rendelkezésére áll a régió termelőinek. A 2004-ben kezdődő beruházássorozat eredményeként a gyár teljesen megújult.

Miben mérhetőek értékeink?

Magyarországon a Pétisó ára a nyugat-európai árszint alatt tartható a hazai magasabb földgázárak ellenére, ezzel versenyelőnyhöz juttatva a magyar termelőket.

Látványos növekedésünkhöz hozzájárult az integrátori szerződésektől eltérő, új, a vevői függetlenséget szem előtt tartó üzleti ajánlatok bevezetése. A közvetlen értékesítést -elsőként a szektorban- 2009-ben vezettük be, melynek eredményeként ügyfeleink száma folyamatosan növekszik.

Beruházásainknak köszönhetően Magyarország Európa élvonalába került a Pétisó felhasználás arányában, a sokkal kedvezőtlenebb környezeti lábnyommal rendelkező Karbamid és Ammónium-nitrát termékekkel szemben. Az európai Pétisó kapacitás 10%-a Magyarországon működik.

Termékeinkkel az exportpiacokon is magas elismerést szereztünk. Az elmúlt években termelésünk 45%-a exportra került értékesítésre, melynek 60%-a közép-európai országokba jutott el.

Hiszünk a piac működésében, így nemcsak műtrágyában növeltük a határokon átívelő kereskedelmet, de vetőmag-, növényvédőszer- és terménykereskedelemben is jelentős likviditást hoztunk a piacra, tovább növelve az inputanyag kereskedők számát.

Folyamatos termelésünkkel és szállításainkkal biztosítjuk a hazai mezőgazdaság függetlenségét, hogy ne legyen kitéve az import folyamatos bizonytalanságának és időszakos extrém árazásának. Az ellátásbiztonság a múltban és a jövőben is stratégiánk szerves része. Beruházásaink folytatása ennek megőrzése érdekében feltétlenül szükséges.

Mindezek ellenére a magyar Gazdasági Versenyhivatal 2021. október 22-én 11 milliárd forintos bírságot szabott ki a Nitrogénművekre anélkül, hogy a tényeket objektív alapon megvizsgálta volna a csaknem 4 évig tartó eljárás során. NEM HAGYJUK MAGUNKAT!

Részletes információ:  https://a-mezogazdasag-szolgalataban.genezispartner.hu/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Öntözés szaktanácsadás mellett vagy anélkül? Higgye el, a növényei megérzik a különbséget

2024. június 14. 15:10

A szélsőségesebbé váló klíma és a növekvő termésingadozások kiküszöbölésére egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

Nem érdemes várni a műtrágyavásárlással

2021. október 4. 08:37

„Bár nem én döntök róla, de szinte biztos, hogy idén nem lesz black friday akciónk, amikor olcsóbban kínáljuk a műtrágyát a gazdáknak” – mondja Bige Dávid, a Nitrogénművek Zrt. igazgatósági tagja.

Őrizetben Bige László

2020. december 16. 09:46

Gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb emberét. A nagyváradi születésű Bige elsősorban műtrágyagyártásból szerezte vagyonát.

A karbamid felhasználása

2023. november 7. 14:10

Gyártjuk az ipar számára ragasztó alapanyagként, de a mezőgazdaság számára szakmailag nem ajánljuk!

Miért kell a kén? -  Legyél profi a búza nitrogén- és kéntrágyázásában!

2024. április 19. 05:40

A nitrogén hatékony beépüléséhez megfelelő mennyiségű kénre van szükség. Ezenfelül a kén serkenti a növények növekedését, fokozza a fehérje- és a sikérképződést, az ellenálló képességet, javítja a sütőipari értéket, javítja a termésbiztonságot.