Nincs ősz, de már hullik a hársfa levele. Miért?

Nincs ősz, de már hullik a hársfa levele. Miért?

Agrofórum Online

Hársfám levelei kanalasodnak, száradnak, sok már le is hullott, mint ősszel. Mi okozhatta, megmenthetem még?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 
 

Kedves hársfa-tulajdonos!

A leírt tünetek a hársfa takácsatka okozta súlyos fertőzésére illenek. A kártevő latin neve Eotetranychus tiliarum, synonym nevei: Acarus telarius, Trombidium tiliarum, Tetranychus minimus. A hársfa fajok mellett a juhar, az éger és a mogyoró bokrok levelein is előfordulhatnak.

A kártevő a talajra hullott levelek között, vagy a moharétegben telel át. Kora tavasszal válnak aktívakká az áttelelt alakok, és megindulnak a hárfák törzsén, felmásznak az alsó ágakra, és azok leveleit kezdik kezdetben szívogatni. Az atkák szúró-szívó szájszervű rovarok, szipókájukat a levél szövetébe szúrva kiszívják a növényi nedvet, azzal táplálkoznak. A szúrás helyén apró ezüstös színű folt marad vissza. Sok atka egyed számos szívásnyomot hagy maga után, a sűrű, egymáshoz közeli szúrások hatására a levéllemez színe fakulni, majd sárgulni kezd, és hamarosan barnán elszárad.

Erős fertőzésnél kora nyáron már komoly levélszáradást, levélhullást, a fák felkopaszodását okozzák, ami a fák legyengüléséhez vezet. Az atkák a hársfa levelek hátoldalán élnek, ott alkotnak telepeket, ott kell keresni őket. Fejlődésük során 0,1 mm-es sárga tojás (pete), 3 pár lábú, sárga színű lárva (nymfa) és szintén sárgás színű kifejlett rovar (imágó) alakok fordulnak elő. Az imágók a legnagyobbak, mintegy 0,4 mm hosszúak, azok már kézi nagyítóval azonosíthatók. Évente 5 vagy több nemzedékük szokott kialakulni, folyamatosan jelen vannak, és gyorsan képesek felszaporodni.

Hársfa takácsatkák kifejezetten a száraz, meleg körülményeket kedvelik, ilyen helyeken számíthatunk megjelenésükre és súlyosabb kártételükre. Városi környezetben, sorfáknál, közterületen, a napnak kitett helyen élő hársfákra nagy veszélyt jelentenek.

Védekezésnél figyelembe kell venni, hogy a fertőzött leveleken telel, ezért a fa alatti leveleket össze kell gyűjteni és megsemmisíteni. Tavasszal a fatörzsre felhelyezett ragacsos rovarfogó öv (szalag) a koronába vonuló atkákat hatástalanítja. A fatörzsön mászó atkák ellen – jól időzítve – hatékony lehet a fatörzs atkaölő szeres permetezése. Legeredményesebben a takácsatka első nemzedéke ellen tudunk védekezni, figyelni kell tavaszi fellépésüket. Ellenük valamennyi atkaölő szer ölő hatást biztosít.

A vízhiány és száraz körülmények, erős napsütés okozta levélszáradás hasonló kártételt okozhat a hárs leveleknél. Biztos megkülönböztetéshez segítséget nyújt, hogy míg az élettani okokra vezethető száradásnál apró rovarok sem a levél színén, sem a fonáki oldalán nem láthatók, addig a hárs takácsatka okozta levélszáradásnál a levelek hátoldalán ott mozognak a sárgás színű rovarok. Legalább ötszörös kézi nagyító használata ajánlott!

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.

Valentin-napi virág top-lista: rózsa, nárcisz, jácint

2019. február 14. 04:36

A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogyott a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással I. rész

2018. június 7. 07:48

Hogyan lehet az elhasznált, öreg tárgyainkból kertszépítő kellék? Hogyan tudjuk kicsinosítani az udvar megváltozott, megbomlott szépségű szögleteit?

Ház, táj Képgaléria

Mi a különbség az egynyári és kétnyári dísznövények ültetésében és gondozásában?

2019. január 22. 09:55

Az egynyári és kétnyári dísznövények esetében az optimális ültetési körülmények és gondozási munkálatok különböznek. A cikkben áttekintjük az alapokat: mi a különbség az egyes csoportokba tartozó dísznövények között, mire érdemes figyelni az ültetésükkor és gondozásuk során, valamint milyen növényfajok és -fajták tartoznak ide.