Örökzöldek, díszbokrok: hogyan készüljünk fel a téli csapadék károsítása ellen?

Örökzöldek, díszbokrok: hogyan készüljünk fel a téli csapadék károsítása ellen?

Agrofórum Online

V. Judit kérdése: Idén a díszbokrok, elsősorban a tujafélék ágait a nagy mennyiségű hó nagyon megviselte. Hogyan készülhetek fel a hó károsító hatása ellen?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A téli csapadék sajnos tartós kárt tud előidézni fáinkon, bokrainkon.

HÓNYOMÁS

Nagy mennyiségű hó súlya lenyomja a vékonyabb megfásodott vesszőket. Ha ez a hatás tartós, a lombkorona végleges alakváltozását idézheti elő. Növényeink szabályos alakjának védelmében – tél beköszönte előtt – tujafélék lombját javasolt (szokták) lazán összekötözni. A rögzítésnél az eredeti alak védelme a cél. Erre megfelelő például a madárháló is a hagyományos kötöző anyagok mellett. A frissen hullott havat, lehetőség szerint, naponta javasolt leverni a növényekről kíméletesen, még por hó állapotában. Lombszívó géppel már sok kerttulajdonos rendelkezik. Érdemes kipróbálni azt: a por hó a lombfújó üzemmóddal is eltávolítható a növényekről. Alkalmazása csak addig eredményes, amíg nem olvad a hó a levelekre.

HÓLEPEL MEGOLVADÁSA

Ezt az állapotot mindenképpen meg kell előzni. A jéggé olvadó hó súlya nagyobb, mint a hóé, alakváltoztató hatása erős, és hatékony eltávolítása a korona sérülése nélkül szinte lehetetlen. Leverése, ütögetése a lombkorona különböző fokú sérülését vonja maga után.

Olvadó hófolt

ÓNOS ESŐ

Ez az a téli csapadékforma, ami ellen nem tudunk felkészülni és hatékonyan védekezni. Az ónos eső minden fás növényt veszélyeztet, károsítja az örökzöldek mellett a lombhullató fás növényeket is. Szoros páncélként bevonja a talaj feletti növényi részeket, gyakran nagy súlya miatt tartós alakváltozást, ágletöréseket, korona károsodásokat, súlyos esetben fakidőlést okoz. Elhárítása kertben ideiglenes fagypont feletti hőmérsékletnél, amikor a jégbevonat kissé meglazul, a korona gyenge ütögetésével, a jégpáncél megrepesztésével lehetséges. Türelmet és nagy figyelést igénylő munka, és a fák koronájának bizonyos magassága miatt nehezen kivitelezhető.

TÉLI CSAPADÉK VÍZPÓTLÁSA A TALAJBA

Kertünkben a téli csapadékformák károsító hatása ellen rendszeres szemlézés és elhárító munka válik (válhat) szükségessé. De ne feledjük, hogy az elmúlt aszályos év után a talaj vízpótlásához, annak víz-feltöltéséhez nagyban hozzájárulnak, és segítik növényeink normális fejlődését. Különösen vonatkozik ez a pikkelyes levelű örökzöldekre (tujafélékre). Az örökzöldek télen is élnek, anyagcserét folytatnak, vizet vesznek fel a talajból. Mivel télre az öntözési lehetőség a vízcsapok lezárásával általában nem lehetséges, a tujafélék kiszáradása ellen – öntözés hiányában – csak a természetes téli csapadék nyújt védelmet.