Palántázáskor miért nem kelnek ki a magok?

Agrofórum Online

Palántanevelés céljából elvetett magvaim nem kelnek ki. Mi okozhatja a problémát?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vetéstől számított csírázási idő, fajonként, sőt fajtánként is eltérő lehet, még az optimális környezeti tényezők biztosítása mellett is. Vannak pár nap alatt csírázásnak induló, de elhúzódóbb kelési idejű zöldségfajok is. Paradicsom és paprika esetében ez általában 6-14 napig tartó folyamatot vesz igénybe.

A kelés hiányát több tényező is okozhatja. Először is fontos tudnunk arról, hogy a zöldségfélék vetőmagjainak élettartama nagyon változó. Egyes fajok akár 6-8 évig is megőrzik csírázóképességüket, mások viszont csak rövidebb idejű tárolásra alkalmasak. Az elöregedett magvak elvetése esetében gyakori probléma, hogy csak kisebb arányban, vagy egyáltalán nem következik be a magok kelése. A vetőmagokat lehetőség szerint megbízható helyről szerezzük be, így megfelelő életképességük mellett a növények fajtaazonosságát és fertőzésmentességét is biztosítjuk.

A keléshez szükséges hőmérsékletigény ugyancsak fajhoz köthető tulajdonság. Amíg a paprika, uborka, dinnye, padlizsán melegigényesek (28-32 °C), addig pl. a paradicsom és a tök pár fokkal alacsonyabb csírázási optimummal rendelkeznek.

A palántázáshoz használt közeg minőségének is meghatározó jelentősége van. A túlzottan savanyú vagy lúgos talajok szintén kedvezőtlenül hatnak a csírázásra. A palántanevelő közegünk legyen tiszta, jó szerkezetű és levegős. Használt közegbe való vetés előtt fertőtlenítéssel, hőkezeléssel érhetjük el talajunk kórokozó mentességét.

A palántanevelés eszközeinek előkészítése során javasolt az edényeket fertőtleníteni. A tálcák vagy edények töltésénél figyeljünk arra, hogy a túlzott tömörítés levegőtlen viszonyokat és nehezebb nedvesítést tesz lehetővé. A csírázáshoz sok vízre és a talaj magas nedvességtartalmára van szükség. Ha a mag közvetlen közelében a talaj kiszárad, a csírázás megállhat, vagy el sem kezdődik. Kelésig a magok számára a magas páratartalmat úgy érhetjük el, hogy edényeink tetejére fóliát vagy üveglapot helyezünk. Arra viszont ügyeljünk, hogy nem csak a szárazság, hanem a túlöntözés is nagy problémát okozhat.

Primőr paprikán és paradicsomon gyakran jelentkezik termőkorban a magnéziumhiány

2023. március 7. 06:34

A magnézium hiánya gyakori a primőrzöldségeken. Gyakran összetévesztik a káliumhiány betegséggel, és ennek megfelelően kezelik, pontosabban félrekezelik a növényeket.

Érdemes még paradicsommagot vetni?

2025. május 18. 04:40

Paradicsompalántáim tönkrementek, korán kiültettem, sokan ezt tanácsolták. Érdemes még paradicsommagot vetni? Nem késő?

Mi a tűzdelés (pikírozás) trükkje?

2025. március 13. 05:40

A tűzdelés (vagy pikírozás) egy kertészeti eljárás, amely során a zsúfoltan fejlődő palántákat külön ültetik tágasabb helyre.

Szegedi siker: világszerte hasznosíthatják a szabadalommal védett baktériumtörzset

2018. február 7. 12:35

A zöldségtermesztésben különösen nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen találtak új baktériumtörzset a Szegedi Tudományegyetem kutatói.