Létezik olyan paradicsomfajta, melyet nem támad meg a paradicsomvész?

Létezik olyan paradicsomfajta, melyet nem támad meg a paradicsomvész?

Agrofórum Online

Házikertemben szeretnék már a fajtaválasztással védekezni a növényvédelmi problémák ellen. Létezik olyan paradicsomfajta, mely ellenáll a paradicsomvésznek?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A nemesítésnek köszönhetően számos paradicsomfajta található meg a kereskedelemben, melyek nemcsak terméseik tulajdonságában, növekedési jellemzőikben, termőképességükben, hanem betegségekre való fogékonyságukban is eltérést mutathatnak. A leggyakrabban vírus rezisztens (dohánymozaik, bronzfoltosság) paradicsomfajták találhatók meg a kereskedelemben, de más kórokozóknak (fuzáriumos betegség, verticiliumos hervadás, kladospóriumos betegség, lisztharmat) ellenálló fajták egyaránt bővítik a listát.

A legnagyobb problémát talán a paradicsom termesztése során a fitoftórás betegség, vagyis a paradicsomvész okozza. E betegség csapadékos évjáratban képes ugyanis nagyon gyorsan terjedni, nemcsak a terméseket tönkretenni, hanem az egész növény pusztulását is okozni. A kórokozó ellen a vetésváltás, a helyes sor- és tőtávolság kialakítása, illetve reggeli órákban elvégzett öntözés mellett, rendszeres megelőző kémiai védekezéssel lehet csak hatékonyan védekezni, főként csapadékosabb és hűvösebb évjáratban.

A kereskedelemben beszerezhetők azonban már olyan paradicsomfajták is, melyek kevésbé fogékonyak, ellenállónak tekinthetők a betegséggel szemben, melyre vonatkozó információ általában a vetőmagok csomagolásán fel van tüntetve. E fajták magjai többnyire drágábban is szerezhetők be, viszont házikerti körülmények között is ajánlható e drágább magok megvásárlása, vagy kész palántáinak beszerzése. Az ilyen növényeket ugyanis kevesebb növényvédelmi kezelésben kell részesíteni, ezzel időt és pénzt is spórolunk.

Kiskereskedelmi forgalomban is megvásárolható fitoftóra ellenálló fajták, pl. a Romello, Primavera, Primabella, Pyros vagy a Philovita és a Phantasia. Az említett fajták termesztése viszont nem jelenti egyértelműen azt, hogy növényvédelmi kezelést az állományban nem kell végeznünk. A fitoftórás betegség mellett ugyanis számos más kórokozó, mint az alternária, szeptória, lisztharmat stb., illetve kártevők, pl. bagolylepke hernyók, molytetvek, levéltetvek ugyancsak gyengíthetik növényeinket, melyek megjelenését, terjedését érdemes figyelemmel kísérni, adott esetben kémiai módszerekkel is védekezni.  

Kiemelt kép: Pixabay

Túl sok a marokkói paradicsom az EU-ban

2021. augusztus 1. 06:56

Az olasz, francia, és spanyol paradicsomtermelők hatósági panaszt tettek annak kapcsán, hogy Marokkó megsérti az Európai Unióval kötött paradicsom-kereskedelmet érintő megállapodást.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11. 09:01

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Különleges paradicsomfajták, amik otthon is megteremnek

2022. június 26. 05:37

A legtöbben a paradicsomnál főleg a pirosakat kedvelik és a legkevesebb színeltérést sem szeretik. Pedig onnantól, hogy kikukucskálunk a piros paradicsomok világából, igazán izgalmas ízek és aromák lesznek a tányérunkon.