Sárgul a cseresznyefa levele, pedig még nincs ősz – mi lehet a baj?

Sárgul a cseresznyefa levele, pedig még nincs ősz – mi lehet a baj?

Agrofórum Online

N. Gábor kérdése: a cseresznyefánk levelein az utóbbi napokban vörös foltok jelentek meg és pár levél sárgulóban is van. Ezek a levelek könnyen leszedhetőek. A fa nagyon közel helyezkedik el egy szamócaültetvényhez, amin a fa közelében szintén ezek a tünetek jellemzőek. Esetleg tudnának nekem segíteni,hogy mi az oka ennek, gombafertőzés okozza, vagy más állhat a háttérben?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tünetekért a blumeriellás levélfoltosságot okozó kórokozó (Blumeriella jaapii) tehető felelőssé.

Gazdanövényköre elsősorban cseresznye és meggy, ritkábban sajmeggy. Leggyakrabban a levélen jelentkeznek a tünetek, de ritkábban a gyümölcsök kocsányán is. A levél színén apró, 1-3 mm átmérőjű kerek vagy szegletes, lilás foltok képződnek. A levél fonáki részén a gomba sárgásfehér képletei figyelhetőek meg. A levélfoltok végül összeolvadnak, a levéllemez fokozatosan elsárgul, majd a levél lehullik. Szélsőséges esetben akár a fák teljes lombhullása is bekövetkezhet. A fertőzés a fa alsó részében található leveleken kezdődik és fokozatosan halad felfelé. A korai lombhullás következtében gyengül a hajtásnövekedés, csökken a termőrügyképződés és romlik a fák kondíciója. A betegség kialakulását és terjedését döntő módon befolyásolják az időjárási viszonyok. A fertőzéshez nedvességre van szükség, ugyanis a spórák vízcseppekkel jutnak a levelekre, és ottani csírázásukhoz is elengedhetetlen a víz. A spórák csírázáshoz 21 °C optimális, 15 °C alatt és 27 °C felett csíraképtelenek. Éppen ezért nedves, csapadékos tavaszt követően fokozódik a járványveszély.

A kórokozó életmódja: a lehullott levelek fonákán található sötétbarna, pontszerű, kiemelkedő képletek formájában. A spórák szóródása általában áprilistól (lombfakadás) júniusig tart. A kórokozó spórái a felcsapódó vízcseppekkel kerülnek a levelekre, és a légzőnyílásokon keresztül hatolnak be a gazdanövény leveleibe. Egy-két hét (10-12 nap) lappangási idő után jelennek meg a betegség tünetei.

A védekezés alapja a lehullott lomb talajba forgatása, mellyel a következő évi fertőzésveszélyt csökkenthetjük. A tavaszi fertőzések ellen a valós veszélyhelyzetnek megfelelő kémiai védelem mankoceb, kaptán, tiofanát-metil vagy tebukonazol hatóanyagú gombaölő szerekkel.  Nem csak az érést megelőző időszakban, hanem a szüret után is fontos a lombozat védelme. A termés betakarítása után a levélbetegségek ellen lombpermetezésre az előbb felsorolt készítmények szintén felhasználhatóak.

Miért torzulnak a szőlő hajtásai és levelei?

2019. június 17. 10:26

S.Soma kérdése: A szőlőim egy részén teljesen eltorzultak a levelek, illetve a hajtásvégek is. Úgy tűnik, nem is fejlődik "normálisan" az a növény. Mi okozhatja ezt, hogyan védekezhetek?

Milyen gyomírtó szerrel kezelhető a hagyma?

2019. augusztus 29. 09:17

Sz. László kérdése: a foliába vetett hagymát milyen gyomírtóval kezelhetem állományban?

A termelők érzik a digitalizáció szükségességét - Interjú Hadászi Lászlóval

2018. november 30. 13:33

Érdemes leszögezni, hogy a precíziós gazdálkodásnak csak egy része az, hogy milyen műszaki tartalommal valósul meg, vagyis milyen gépeket használnak a gazdálkodók. Bár nagyon fontos, de nem attól precíziós a gazdálkodás, hogy olyan a géppark. De kétségtelenül növekszik ez a szegmens, az elmúlt négy-öt évben indult meg érdemben az ilyen típusú eszközök vásárlása Magyarországon.