Hogyan szaporíthatók a szobanövények?

Hogyan szaporíthatók a szobanövények?

Agrofórum Online

Szeretnék tájékoztatást kérni arról, hogy a szobanövények szaporítására milyen módszereket lehet alkalmazni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A szobanövények esetében is gyakran elterjedt szaporítási módszer a dugványozás. Ekkor a szaporítani kívánt növényről levágva, vagy letörve egy részét gyökereztető közegbe helyezzük addig, amíg azok gyökeret nem fejlesztenek. A gyökeresedéshez sok víz, magas páratartalom és jó fényellátás is szükséges. Szobanövényeinkről megfelelő fejlettség esetében bármikor szedhető dugványkészítésre alkalmas hajtás. Dísznövényeink közül e módszerrel szaporítható pl. a krizantém, muskátli, futóka, borostyán, korallvirág, mikulásvirág és a buzogányvirág is.

A dugványozáshoz a hajtásokat a szárcsomó alatti résznél vágjuk el, majd a jobb eredés érdekében gyökereztető hormonba is dughatjuk. A közeg nemcsak víz, hanem homok, perlit, kőzetgyapot, tőzeg, valamint ezek keveréke is lehet, a lényeg, hogy a levegőt és a vizet is jól tartsa, jól kezelhető legyen és fertőzésmentes. Vízben pl. a leander, fukszia, mályvarózsa gyökereztethetők eredményesen.

Vannak szobanövények, melyek a leveleik, vagy a levelei egy részének dugványozásával is kiválóan szaporíthatók (begónia, afrikai ibolya, korallvirág, vízipálma, szanzevéria). Az afrikai ibolya esetében a levélnyél, a begóniánál pedig a levéllemez teljes felülete jól gyökeresedik. A szanzevéria leveleit kb. 10 cm-es nagyságú darabokra vágjuk fel és úgy helyezzük bele gyökereztető közegünkbe. A páratartalom biztosítása érdekében zacskót is húzhatunk a cserepekre.

Sok növény könnyen szaporítható tőosztással is. A páfrányok, vitorlavirág, flamingó, kukoricavirág tövei. Ebben az esetben a töveket egymástól óvatosan szétbontva, esetleg vastagabb részeit szétvágva osszuk fel a növényeket, majd ezt követően végezzük el ültetésüket. 

A kúszó és futó szobanövények esetében egyszerű szaporítási mód a bujtás, az ilyen növények szárcsomói a talajon vagy a talajban jól gyökeresednek, így az anyanövényről történő leválasztás nélkül is szaporíthatók pl. szobai futóka. A megöregedett, felkopaszodott, felnyurgult növények esetében ifjítást is végezhetünk bujtással.

Mikor metsszük a birsfát és mire ügyeljünk metszésénél?

2023. január 8. 04:38

Kertemben több birsfa is található. Kérem segítségüket, hogy mikor metszhetem meg a birsfákat? Mire ügyeljek a metszésüknél?

Mikor érett a birsalma, mikor és hogyan kell szüretelni?

2022. október 14. 04:36

Mikor érett a birsalma? A szüretelését mikor és hogyan lehet megkezdeni?

Hogyan védekezhetünk a bundásbogarak ellen?

2020. április 20. 08:03

Sz. László kérdése: Minden évben megjelennek gyümölcsfáim virágzásakor a bundásbogarak. Vegyszerek nélkül lehet-e védekezni ellenük?

Lehet-e már most a szőlő levelein lisztharmat?

2022. május 11. 04:37

Elképzelhető, hogy a szőlő levelein már most, tavasszal is a lisztharmat fertőzés tüneteit láttam?