Milyen kártevők okozhatnak problémát télen a szobanövényeken?

Milyen kártevők okozhatnak problémát télen a szobanövényeken?

Agrofórum Online

Kérem válaszukat: milyen kártevők okozhatnak problémát télen is a szobanövényeken? Köszönöm.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A szobanövények kondíciója gyakran romlik a téli időszakban, hiszen kevesebb fénnyel kell beérniük, illetve a fűtés okozta alacsony páratartalommal és olykor a túlzottan meleg levegővel is meg kell küzdeniük. Ebben az időszakban nem ritka, hogy leveleik sárgulnak, lehullnak, még a megfontolt öntözés és párásítás hatására sem pompáznak teljes fényükben. A romló állapotuk, csökkenő kondíciójuk viszont fogékonyabbá is teszi a növényeket a betegségek megjelenésére, kártevők megtelepedésére. Gyakran megesik, hogy egy újonnan háztartásunkba került, vásárolt, vagy ajándékba kapott, de a kertünkből behozott növényen is jelen lehetnek a nem kívánatos kártevők, melyek ezáltal egészséges növényeinken is folytathatják táplálkozásukat.

A kártevők közül a téli időszakban főként a pajzstetvek, levéltetvek, atkák, molytetvek szívogatása okozza a problémát. A levéltetvek zöldes, sárgás alakjai általában kisebb-nagyobb csoportokban élnek a növényeken, míg a pajzstetvek a növény különböző részein, elszórtan, leginkább barnás színű kidomborodó pajzsaikról ismerhetők fel. Az üvegházi molytetvek jelenlétére fehér apró rovarok repkedése hívja fel a figyelmet, valamint a levél fonákán maguk után hagyott fehéres, lisztszerű, apró viaszos bevonat egyaránt. A takácsatkákat szabad szemmel észrevenni nem lehet, így elsőként okozott kártétele, a levél pontokban történő kivilágosodása, a levél fonáki oldalán pedig finom pókhálószerű szövedéke figyelhető meg.

Elsősorban a megelőzésre kell törekedni, melyet az új, beérkezett növények izolációjával érhetünk el. Sajnos megtelepedésük esetében, bármely kártevővel is legyen dolgunk, csak hosszas és kitartó védekezés által érhetjük el pusztulásukat, hiszen általában észrevétlenül szaporodnak fel jelentős mértékben. 

Érdemes első körben az összes növény átvizsgálásával kezdeni a védekezést, majd ezt pedig a beteg növények más szobába való helyezésével folytatni. A kisebb mértékben fertőzött növények esetében zuhanyoztatással, szappanos ronggyal való letörléssel is kezdhetjük a védekezést, azonban egy-két megbújó kártevő mindig marad a növényeken, mely miatt legtöbbször ez a védekezési mód hosszabb távú megoldást nem adhat. 

A kémiai védekezés nyújthatja a leghatásosabb megoldást, amennyiben nagyobb mértékű egyedszámmal vagy hosszabb ideje tartó fertőzöttséggel állunk szemben. A permetezéshez jól szellőző helyiséget kell választani, vagy a növények növényvédő szeres beöntözésére kell hagyatkozni. Általában egy kezelés nem ad megfelelő eredményt, így többszöri permetezésre, beöntözésre kell felkészülni. Az atkák kivételével, az említett kártevők ellen a Mospilan jó hatékonysággal alkalmazható, beöntözéssel is felszívódik, míg az atkák elleni védelemben speciális atkaölő készítmények (pl. Floramite) lehetnek csak hatásosak. 

Hogyan teleltessük a leandert?

2018. december 13. 05:36

S. László kérdése: Teleltetésre helyezett leánderemen apró, kerek fehéres valamiket vettem észre. Egyre több van, nem mozognak. Mik azok, védekezhetek ellenük?

Milyen kártevők gyakoriak télen a szobanövényeken, és hogyan lehet védekezni ellenük?

2024. január 24. 06:40

Szobai növények kártevői elleni védekezés alapja betelepedésük megelőzése. Az ősszel telelésre bevitt virágokat érdemes még a szabadban, valamennyit és együtt, rovarölő, atkaölő és gombaölő szer kombinációjával, valamint tapadásfokozó anyag hozzáadásával, bő permetlével lepermetezni.

Ha csapadékosra fordul az idő, fertőzni fog a tafrinás levélfodrosodás

2018. március 10. 17:17

Gyümölcsösökben már szinte minden növény metszhető, sőt igyekezni is kell, mert néhány faj rövid időn belül fakadni fog.

Pajzstetű lehet a tuján és a borókán?

2021. február 18. 10:08

Boróka bokraimon, néhány helyen, a leveleken sok, igen apró fehér foltot látok, mintha lespriccelték volna fehér festékkel. Korábban nem tűnt fel. Közelebbről megnéztem, kicsit kiemelkedők. Mik lehetnek, mit tehetek vele?