Szükséges ápolni a fürtös gyöngyikét a kertben?

Szükséges ápolni a fürtös gyöngyikét a kertben?

Agrofórum Online

Kérem a segítségüket! Kell-e ápolni a kertben nevelt fürtös gyöngyikét?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fürtös gyöngyikének körülbelül 60 faja van, ebből csak mintegy tíz fajt és hibridet, illetve ezek fajtáit termesztik házikertekben. A legismertebb ezek közül az örmény gyöngyike (Muscari armeniacum), a kertkultúra szempontjából fontos fajnak számít még az azúr gyöngyike (Muscari azureum) és a széleslevelű gyöngyike (Muscari latifolium). A gyöngyikék lágyszárú, évelő, hagymás növények, melyeknek húsos és keskeny leveleik vannak. Hagymánként egy-egy 15-25 centiméter magas virágszár emelkedik ki, melyeken a nyíló virágok a kék különböző árnyalataiban pompáznak, de vannak fehér és kétszínű változatai egyaránt. Virágzási idejük pedig általában március és április közé tehető.

A legtöbb virágaival díszítő hagymás növényhez hasonlóan a gyöngyikék is a napos, meleg helyet kedvelik, melynek talaja laza és jó vízáteresztő képességű. A hagymák ültetését ősszel, október és november között kell elvégezni, ezeket kb. hat-nyolc centiméter mélyre érdemes a talajba ültetni. Nehéz és agyagos talajba történő ültetése előtt érdemes homokot és humuszt egyaránt a talajba bedolgozni, annak érdekében, hogy az vízáteresztőbbé váljon.

A gyöngyikék egyébként szépségük ellenére is nagyon igénytelen és könnyen gondozható növényeknek számítanak. Tavasszal, hagymáik kihajtásakor érdemes lehet talajának trágyázása akár komposzttal is. Elvirágzás után, amennyiben nem szeretnénk, hogy a növények magot érleljenek, virágzati száraikat ki is lehet metszeni. A leveleket szintén csak azok leszáradása után távolítsuk el annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot tudjon gyűjteni a növény a következő évi virágzáshoz. Fontos, hogy a talaj ne legyen túl nedves a nyári nyugalmi időszakban, valamint fejlődésüknek kedvez, ha évekig nem bántjuk töveit. A gyöngyikék a legjobban nagyobb csoportokba ültetve mutatnak a kertekben, akár napos szegélyekben, sziklakertekben, de lombos fák alatt egyaránt. Ültethetők más virágzó hagymás növényekkel, illetve egynyáriakkal kompozícióban is. Nemcsak kertünk talajában, hanem cserepekben is mutatósnak számítanak.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

Talajunk: mire kell figyelni növényválasztásnál a díszkertben?

2023. május 2. 05:37

Mire kell odafigyelni a növényválasztásnál, ha a talajt vesszük górcső alá?

Talajmozgások: a földrengések talajra kifejtett hatása

2023. március 23. 05:36

Sok esetben a földkéregben található törésvonal mentén történő elmozdulás láthatatlan marad a felszínen, nagyobb rengéseknél azonban jelentkezik a felszíni talajrétegekben is.

Az év talaja: mészlepedékes csernozjom

2022. december 26. 14:07

A csernozjom talajok hazánk 22,4%-át teszik ki. A mészlepedékes csernozjom nemcsak Magyarország, hanem az egész Duna-völgy jellegzetes talajképződménye.