Télen mit tehetek a monília ellen, mivel védekezhetek?

Télen mit tehetek a monília ellen, mivel védekezhetek?

Agrofórum Online

Az idei évben erősen moníliásak voltak a gyümölcsfáim. Még télen mit tehetek a monília fertőzés ellen, mivel védekezhetek?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Amint azt már Ön is tudja, többféle moníliabetegség létezik, életmódjuk eltérő, amiben közösek, hogy a fertőzött fákon telelnek át a moníliagomba-fajok.

A leveleit elvesztő gyümölcsfák ágain, azokhoz erősen rögzülve számtalan elszáradt, megkeményedett gyümölcsmúmia látható, melyeket télen a metszés alatt érdemes eltávolítani, összegyűjteni. A bennük áttelelő gomba tavasztól őszig a kórokozó szaporodásának, szétterjedésének gócpontja. A lehullott moníliás gyümölcsök se maradjanak a talaj felszínén, vagy gyűjtsük össze, vagy dolgozzuk (ássuk) be a talajba.

A moníliagomba-fajok a fák törzsének, ágainak kérgén, azok repedéseiben, védettebb zugokban és a moníliával fertőzött rákos sebekben szokták a telet átvészelni. Ezek ellen segít a lombhullás és rügypattanás között, fagymentes időben, bő permetlével végzett lemosó permetezés. Ne feledje, hogy a díszcseresznye-, díszszilvafákat, a babarózsát, törpemandulát is fertőzi a monília, azok téli permetezése se maradjon ki!

Gyümölcsmúmiák mandulafán (fotó: a kérdező felvétele)

A moníliával fertőzött vesszőket permetezés előtt fontos kimetszeni, a fáról és a területről eltávolítani. A moníliás sebekben a gomba a faszövetben él, oda a permetlé nem jut el, nem hat ellene. A beteg részeket csak kivágással tudjuk mentesíteni.

A moníliagombák ellen hatásosak a réz hatóanyagú gomba- és baktériumölő szerek. A réz a lisztharmat gombák kivételével minden gomba kórokozó ellen védelmet nyújt, valamint a baktériumok ellen is ölő hatást fejt ki. Mivel kontakt, azaz érintő hatású, csak ott képes hatást kifejteni, ahová kerül a fa koronájának felszínén. A lemosó permetezést ezért kell bőséges lémennyiséggel kivitelezni, hogy a fa minden részén egyenletes bevonatot képezzen. A téli permetezésnél az alkalmazott oldat mindig töményebb, mint lombos állapotban, a fakéreg ellenállóbb. Az egyes gombaölő szerek felhasználására vonatkozó leírásoknál, a téli alkalmazási töménységet fel szokták tüntetni. Jelenleg a réz-oxiklorid hatóanyagú Cuprosan 50 WP, Rézoxikorid FW, Copper-Field Basic, valamint a hárombázisú rézszulfát hatóanyagú Cuproxat FW engedélyezettek. A rézhidroxid hatóanyagúak felhasználhatósága megszűnt.

Szilvatermés múmiája (fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

Tekintettel arra, hogy a permetezés kivitelezése komoly szervezést igényel, és a fákon más károsítók is áttelelnek, a gyakorlatban a kombinált téli permetezés terjedt el. Bizonyos kórokozók ellen (pl. lisztharmatok) csak a kén hatóanyagú gombaölő szerek hatnak, ezért a kénszulfát hatóanyagot is hozzáadják a permetléhez. Praktikus okokból egymentben, együtt, a permetléhez olaj hatóanyagot is adagolnak a fákon áttelelő rovarkártevők ellen. Már gyárilag elkészített, kevert, összetett permetleveket is árusítanak, melyeket csak feloldani kell és kipermetezhetők. Ilyen a Vegesol eReS és az Olajos rézkén, melyek neve is mutatja a réz- és kéntartalmat az olajtartalom mellett. Házikertekbe, ahol különböző féle gyümölcsfák találhatók, és néhány lombhullató díszfa is, mindegyik kezelése indokolt, javasolt.

A réz- és az olajtartalom is – a talajra folyva – árt a talajban élő mikro és makro élőlényeknek, ezért a lemosó permetezés előtt a fák alatti területet alkalmilag ajánlott fóliatakarással védeni.

Dísznövényeket is fertőz a monília?

2021. május 25. 10:16

Súlyosan megsérültek az aranyfa bokraim. Hirtelen elhaltak a virágok és hervadni kezdtek a levelek is. Mi történhetett velük?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt a védekezés ideje a szilvadarazsak és a körtebolhák ellen

2023. április 12. 09:18

Az elmúlt hetekben több alkalommal visszatérő fagyos időjárás nagy károkat okozott a virágzó és virágzás előtt álló gyümölcsfákban.

Elvégezhető még az elmaradt monília elleni kezelés a kajszinál?

2024. április 9. 04:40

A kajszibarackfáimon elhagytam a harmadik monília elleni kezelést, mert azt hittem, hogy elfagytak, viszont tegnap tapasztaltam, hogy tele vannak a fák apró barackkezdeményekkel. Ilyenkor még el lehetne végezni az elmaradt kezelést Chorus gombaölő szerrel?

Hamarosan várható a levéltetvek, atkák, vértetvek, körtelevélbolhák megjelenése

2020. március 18. 14:09

A még nem virágzó ültetvényekben, házi kertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körtelevélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.