Tetves a borsó, mit lehet tenni?

Tetves a borsó, mit lehet tenni?

Agrofórum Online

P. Gábor: A frissen kikelt borsómat elléptek a levéltetvek. Mit tehetek ellene?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A borsó egyik fő kártevője a borsó-levéltetű, mely mind a zöld növényi részeket, mind virágzatot és a termést is károsítja. Gyors felszaporodásával, akár néhány nap alatt komoly károkat tud okozni. Virágzáskor a borsó nagyon érzékeny, a szívogatásuk hatására lecsökken a virágok kötődésnek aránya, így kevesebb termést realizálhatunk eredményeképpen. Továbbá a hajtásvég torzul, sárgul majd elszárad. Mindemellett vírusvektorként is igen jelentős szerepet tölt be.

Meleg, korai tavasz kedvez a megjelenésének. A levéltetveknek rendkívül érdekes életciklusuk van. A tavaszi nemzedéksor megindítója, az áttelelő petékből kikelő ősanya, másnéven „fundatrix”, mely szárnyatlan szűznemző nőstény. A levéltetveknek megvan az a csodálatos képességük, hogy ivaros szaporodás nélkül képesek utódot létrehozni. Ezáltal hihetetlenül gyorsan tudnak hatalmas telepeket alkotni. Az ősanya leánynemzedékei, vagyis „fundatrigének” szárnyatlan és szárnyas szűznemző nőstények. A szárnyas alakok a fő gazdanövényt elhagyják, és új telepeket hoznak létre, míg a szárnyatlan alakok a fő tápnövényen maradnak, és azon szaporodnak.

Amennyiben hirtelen felmelegedések történnek és a napi hőmérsékletek elérik a 18°C-ot, akkor több faj is megjelenhet a borsóban. Mivel a borsó egy korai növény és a ruderáliákon a környező mezővédő sávokon telelnek a levéltetvek és ott a kitavaszodáskor nem megfelelő íz világa van a fakadó növényzetnek. A zsenge borsó hajtások kedvező íz világot teremtenek az áttelelő alakok érési táplálkozásához és tömeges tojásrakásához és tömeges elevenszüléséhez. A szárnyas alakok szél szárnyán szállítódva több 100 méteres távolságból is betelepedhetnek a fiatal borsó növedékbe.

Láthatjuk, hogy a levéltetvek elleni védekezést nem szabad elhanyagolni, mert komoly kárt okozhat. A legfontosabb a védekezési stratégiában az időzítés, érdemes még a jelentősebb telepek megjelenése előtt inszekticides kezelést végrehajtani. A levéltetveknek a természetben is megtalálhatóak a természetes ellenségei, vagyis a zengőlegyek. Érdemes a zengőlegyekre odafigyelni és olyan kezelést választani, ami nem bántja őket, például a flonikamid.. A kezelésre továbbá használhatunk piretroidokat, mint deltametrint, alfacipermetrint, lambda-cihalotrint, ezekről tudni kell, hogy nem kímélik a hasznos élőszervezeteket.

A 10 legkönnyebben termeszthető otthoni zöldségféle

2022. június 21. 14:39

Nem árt tudnia, mely zöldségeket lehet a legkönnyebben magról vetni!

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

2019. június 4. 09:03

A kórokozók és kártevők számára kedvező időjárásban növényvédelmi teendő bőségesen akad.

Megjelent a Nufarmer Magazin 32. száma!

2022. április 5. 10:37

Magazinunkban azokat a gyomirtó, gomba- és rovarölő termékeket, valamint technológiákat mutatjuk be, amelyek tavasszal hatékonyan használhatók a szántóföldi kultúrákban, szőlőben és gyümölcsösökben.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (16. rész)

2020. február 5. 08:16

A borsó esetében növényvédelmi szempontból a termesztési szezon nagyobbik része elsősorban a rovarkártevők számára alakult kedvezően, a májusi csapadékos hónap pedig a kórokozók járványszerű fellépését idézte elő.