Tömegesen hullik a dió levele – mi okozza ezt?

Tömegesen hullik a dió levele – mi okozza ezt?

Agrofórum Online

S. László kérdése: Az utóbbi hetekben tömegesen hullottak le a diófám levelei, olyan mintha ősz lenne. Mi okozhatja?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Érdeklődő!

Számos helyről érkezett hasonló panasz, általános jelenségről van szó az idei nyáron. A szokatlan időben történő levélhullás két okra is visszavezethető.

Az idei nyáron is erős volt a napsugárzás, a nap égető, perzselő hatása a leveleket is károsíthatja. A diófáknál elsősorban a lombkoronájának felső, napsugárnak kitett levelein lépett fel az égető hatás: a leveleken nagy, gyakran több centiméteres kiterjedésű, barnán elhalt szabálytalan foltok formájában. A barna foltok egyneműek, benne kör alakú vagy szegletes kisebb foltok nem láthatóak. Az erős ultraibolya sugárzás hatására ezek a levelek elhalnak, a diófák lombja kiritkul, az asszimiláló felületének jelentős része elvész.

 

Másik ok lehet a dió gyakori gombabetegsége, mely a dió leveleit a teljes vegetációs időszakban fertőzheti az őszi lombhullásig. A dió gnomóniás betegsége (kórokozó neve Gnomonia leptostyla) a levelek lemezein kör vagy kerekített alakú barna foltokat okoz, a foltok sötétebb barna szegéllyel rendelkeznek, és a foltok közepe kivilágosodik. Bennük fekete színű apró szaporító képletek fejlődnek ki, gyakran a levelek hátoldalán, amik a betegség pontos meghatározását segítik. A foltok elszórtan képződnek, majd ahogy szaporodnak és nőnek, gyakran összefolynak. Foltok között a levél elsárgul és lehullik.

Rövid esős időszak után a gomba fertőzésének feltételét a levelek felületének tartós vizes állapota biztosítja. A lombozat nedvességét az eső mellett a leveleken kicsapódó pára, a harmat is okozhatja. Az esti vagy éjszakai órákban végzett öntözés után a vizes talaj párolgása harmathoz hasonló párakicsapódást okoz a leveleken, ami a gomba spóráinak (konídiumainak) csírázását és fertőzését váltja ki. A lehullott, fertőzött levelek folyamatos összegyűjtésével és megsemmisítésével a lomb visszafertőzését csökkenthetjük. A levélfoltok megjelenésével azok továbbterjedését, a fertőzés megállítását levélfolt betegségek elleni réz, és penkonazol hatóanyag tartalmú gombaölő szerek hatnak és engedélyezettek.

A réz tartalmú szerek egyben a dió baktériumos betegsége ellen is hatásosak. Az őszi lombhullás után a dió leveleit – a gomba áttelelésének megakadályozás céljából – összegyűjtés után vagy komposztálni, vagy megsemmisíteni ajánlott. A Szent István Egyetemen folytatott kutatások igazolták, hogy a dió levél komposztálható, bár lassabban bomlik le, mint a többi lombhullató fa levele, ezért külön érdemes komposztálni. A levelekben található növekedés gátló anyagok a komposztálódási folyamat végére elbomlanak, és a talaj tápanyag dúsítására veszély nélkül, kiválóan alkalmas.

A zsák formájú fóliával való takarás megvédi a kártevőktől, betegségektől a paradicsomot?

2023. január 1. 04:37

Olvastam egy ismertetőt, amiben paradicsomnövényre Tomatex zsák formájú paradicsomtermesztő fóliatakarást javasolnak. Kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy ez a fólia a kártevőktől, betegségektől is megvédi a paradicsomokat, azok ellen is hatásos lehet?

Át lehet még ültetni a ház falához közel lévő fügebokrot?

2023. április 10. 11:37

Tavaly vásárolt kertünkben a ház közelében van egy fügebokor, ami a ház falának közelsége miatt elhajlik, nem tud egyenesen nőni. Mit tegyek vele? Át lehet még ültetni olyan helyre, ahol jól fogja magát érezni?

Mikor és hogyan szüreteljük a homoktövist?

2022. szeptember 26. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a homoktövis termését mikor és hogyan szedhetjük?

Mire figyelmeztetnek a szőlőmetszéskor látható tünetek?

2020. január 28. 09:45

S. Soma: Érdemes-e a szőlő téli metszésekor alaposabban szemügyre venni a növényt? Vannak-e olyan árulkodó jelek, amelyek megkönnyíthetik vagy előkészíthetik a szőlő növényvédelmét?