Mik lehetnek a narancssárga, kocsonyás, zacskószerű képletek a borókán?

Mik lehetnek a narancssárga, kocsonyás, zacskószerű képletek a borókán?

Agrofórum Online

R. Gáborné kérdése: Boróka bokraimon tavasszal feltűnő narancssárga színű, kocsonyás, zacskószerű képletek jelentek meg, melyek hamar beszáradtak. Sajnos nem készítettem képet róluk. Meg tudják mondani, hogy mik voltak?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Egyre több örökzöld bokrot láthatunk a kertekben, gyakran nem is tudják a kerttulajdonosok, hogy valójában milyen fajokat választottak beültetésre. Divat a pikkelyes levelű örökzöld (általában tujaféléknek nevezett) bokrokból tömör zöld falak, sövények kialakítása. Ebbe a növénycsoportba tartozó növényfajok felszínes ránézésre azonosaknak tűnnek, de lombjuk, a pikkelyszerű leveleik is eltérőek. E csoport tagjai a borókafélék.

A jelenség, amit kérdez, egy rozsdabetegség okozta elváltozás, és csak a boróka-féléket (Juniperus sp.) és a körtefákat (Pyrus sp.) fertőzi. Hívják borókarozsdának és körterozsdának is, mindkettő elnevezés tulajdonképpen helyes, hiszen mindkét növényen él és fertőzi azokat. A rozsdagomba neve: Gymnosporangium sabinae.

Borókarozsda

A rozsdagombák fejlődéséről közismert, hogy fejlődésük során több spóraforma követi egymást, és a különböző spóratelepek színe, alakja más, eltérő. A spórákat nevük mellett római számokkal is jelölik. Ennél a rozsdabetegségénél az I és II alak a körtén fejlődik ki: a körte levelein 1 cm-t is meghaladó narancssárga megvastagodott foltokban kiemelkedő, szarvacskákhoz hasonló képletek fejlődnek, nevük ecidiumok. A belőlük kiszóródó spórák kerülnek rá a borókákra, annak megfásodott vesszőire, azon orsószerű megvastagodásokat idéznek elő, és ott telelnek át micélium formában.

Tavasszal ezeken a helyeken fejlődnek ki az Ön által is észlelt puha, kocsonyás állagú 0,5-1 cm hosszú zacskószerű képletek, színük élénk sárga, narancssárga. Ezek a teleutocsapok (IV). Gyakran csoportosan képződnek, néha csak 1-2 teleutocsap látható együtt. A csapok száraz meleg időjárásnál 3-4 nap alatt elszáradnak, színük és állaguk megváltozik, elfakulnak, megbarnulnak, alig láthatóak. A teleutocsapokból kiszóródó spórákat (O spóra) a szél ráfújja a körtefákra, és a gomba továbbfejlődése biztosított.

Körterozsda levélfoltjai

A gomba a borókát is legyengíti, a fertőzött borókát nem lehet meggyógyítani, a fás részein örökre fenntartja magát.

A gomba csak akkor tud kifejlődni, akkor fertőz, ha néhány 100 méteres körzetben mind a két gazdanövénye – a körte és a boróka jelen van. Ha az egyik növény hiányzik, nem lép fel a betegség. Gyakran előfordul, hogy házi kertes övezetben egyik napról a másikra megjelenik a körtefákon a betegség, míg előtte sose látták. Ennek oka, hogy valamelyik szomszédos kertbe borókát ültettek.

Védekezés: A betegséget csak úgy tudjuk felszámolni, ha a gomba fejlődési láncolatát megszakítjuk. A borókát újonnan ültető, vagy ültetni szándékozó szomszédo(ka)t győzzük meg, hogy boróka (Juniperus) helyett más, kinézetre hasonló örökzöld növényfajt válasszon. Ez a döntés mindegyik félnek előnyös, hiszen a rozsdagomba a körte mellett a borókát is megbetegíti. A rozsdagombák tüneti kezelésére a mankoceb és a difenokonazol hatóanyagú gombaölő szerek alkalmasak.

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Hogyan védekezhetünk a körte ventúriás varasodása ellen?

2019. június 21. 04:36

P. Katalin kérdése: Varasodás jelent meg a körtémen. Mit tegyek?

Sokkal kevesebb lesz a körte

2019. augusztus 22. 04:36

Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.