Mik lehetnek a narancssárga, kocsonyás, zacskószerű képletek a borókán?

Mik lehetnek a narancssárga, kocsonyás, zacskószerű képletek a borókán?

Agrofórum Online

R. Gáborné kérdése: Boróka bokraimon tavasszal feltűnő narancssárga színű, kocsonyás, zacskószerű képletek jelentek meg, melyek hamar beszáradtak. Sajnos nem készítettem képet róluk. Meg tudják mondani, hogy mik voltak?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Egyre több örökzöld bokrot láthatunk a kertekben, gyakran nem is tudják a kerttulajdonosok, hogy valójában milyen fajokat választottak beültetésre. Divat a pikkelyes levelű örökzöld (általában tujaféléknek nevezett) bokrokból tömör zöld falak, sövények kialakítása. Ebbe a növénycsoportba tartozó növényfajok felszínes ránézésre azonosaknak tűnnek, de lombjuk, a pikkelyszerű leveleik is eltérőek. E csoport tagjai a borókafélék.

A jelenség, amit kérdez, egy rozsdabetegség okozta elváltozás, és csak a boróka-féléket (Juniperus sp.) és a körtefákat (Pyrus sp.) fertőzi. Hívják borókarozsdának és körterozsdának is, mindkettő elnevezés tulajdonképpen helyes, hiszen mindkét növényen él és fertőzi azokat. A rozsdagomba neve: Gymnosporangium sabinae.

Borókarozsda

A rozsdagombák fejlődéséről közismert, hogy fejlődésük során több spóraforma követi egymást, és a különböző spóratelepek színe, alakja más, eltérő. A spórákat nevük mellett római számokkal is jelölik. Ennél a rozsdabetegségénél az I és II alak a körtén fejlődik ki: a körte levelein 1 cm-t is meghaladó narancssárga megvastagodott foltokban kiemelkedő, szarvacskákhoz hasonló képletek fejlődnek, nevük ecidiumok. A belőlük kiszóródó spórák kerülnek rá a borókákra, annak megfásodott vesszőire, azon orsószerű megvastagodásokat idéznek elő, és ott telelnek át micélium formában.

Tavasszal ezeken a helyeken fejlődnek ki az Ön által is észlelt puha, kocsonyás állagú 0,5-1 cm hosszú zacskószerű képletek, színük élénk sárga, narancssárga. Ezek a teleutocsapok (IV). Gyakran csoportosan képződnek, néha csak 1-2 teleutocsap látható együtt. A csapok száraz meleg időjárásnál 3-4 nap alatt elszáradnak, színük és állaguk megváltozik, elfakulnak, megbarnulnak, alig láthatóak. A teleutocsapokból kiszóródó spórákat (O spóra) a szél ráfújja a körtefákra, és a gomba továbbfejlődése biztosított.

Körterozsda levélfoltjai

A gomba a borókát is legyengíti, a fertőzött borókát nem lehet meggyógyítani, a fás részein örökre fenntartja magát.

A gomba csak akkor tud kifejlődni, akkor fertőz, ha néhány 100 méteres körzetben mind a két gazdanövénye – a körte és a boróka jelen van. Ha az egyik növény hiányzik, nem lép fel a betegség. Gyakran előfordul, hogy házi kertes övezetben egyik napról a másikra megjelenik a körtefákon a betegség, míg előtte sose látták. Ennek oka, hogy valamelyik szomszédos kertbe borókát ültettek.

Védekezés: A betegséget csak úgy tudjuk felszámolni, ha a gomba fejlődési láncolatát megszakítjuk. A borókát újonnan ültető, vagy ültetni szándékozó szomszédo(ka)t győzzük meg, hogy boróka (Juniperus) helyett más, kinézetre hasonló örökzöld növényfajt válasszon. Ez a döntés mindegyik félnek előnyös, hiszen a rozsdagomba a körte mellett a borókát is megbetegíti. A rozsdagombák tüneti kezelésére a mankoceb és a difenokonazol hatóanyagú gombaölő szerek alkalmasak.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

A megszokottnál több lesz a körtetermés

2018. augusztus 8. 14:47

Az előzetes adatok alapján az idén a megszokottnál 15 százalékkal több, 38 ezer tonna lehet a körtetermés, a minőség jónak ígérkezik.

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.