Tudok védekezni a paradicsombogyók csúcsrothadása ellen?

Agrofórum Online

Minden évben megjelennek a paradicsombogyók alján elszórtan nagyméretű, több cm-es sötét foltok, szerencsére nem sok. Mik ezek, mi okozza, ehetők-e az ilyen termések? Tudok-e védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A betegség neve, amiről kérdezett, a paradicsom csúcsrothadása. Gyakori, évente visszatérő élettani, anyagcsere betegség, mely a növények kalciumhiányával van összefüggésben.

Már az első bogyóknál, a legkorábbi fejlődésüknél, még zöld állapotukban megjelennek a tipikus tünetek. A bogyók alsó végén, a szárral ellentétes oldalon fejlődnek ki a több cm átmérőjű foltok, melyek szürkések, majd megsötétedők, később gyakran feketék. A foltok felszínén fekete gombatelepek is kifejlődhetnek. A foltok kissé bemélyedők, általában szárazak. A foltos bogyók beérnek és a tünetes rész kivágásával fogyaszthatók, megehetők.

A betegséget a növények kalciumzavara, a kalciumfelvétel csökkenése váltja ki. Valójában nem abszolút kalciumhiányról van szó, hanem valamilyen környezeti tényező akadályozza a talajban lévő kalcium felszívódását, növénybe jutását. Ezek lehetnek megváltozott időjárási tényezők (túl magas hőmérséklet, a talaj túlzott felmelegedése), a talajban lévő tápelemek nem megfelelő mennyisége, illetve azok felvételének akadályoztatása. A talaj túlzott káliumadagolása, a fokozott levegőtlen, tömörödött talajszerkezet, egyenlőtlen talajnedvesség (vízstressz), a száraz talaj mind elősegítik a csúcsrothadás kialakulását. Az intenzív, gyakori öntözés is segíti a folyamatot a kalcium kimosódásával.

Csúcsrothadás

A betegség tehát a kalciumforgalom zavarával, felvételének csökkenésével, hiányával áll összefüggésben. A betegségre egyes fajták érzékenyek, gyakori, hogy ahol több fajta paradicsomot is nevelnek, csak egy, egyes fajtá(k)nál lép fel a betegség, míg a többinél – azonos gondozás, azonos termesztési körülmények között – nem. A betegség egyéb zöldségféléknél, például paprikánál is gyakori, valamint kabakosok termésein is fellép, a tünetek a paradicsomhoz hasonlóak.

A betegség elleni védekezés alapja a megelőzés. Ennek feltétele, hogy tápdús, szerves anyagban gazdag, minél több tápelemet tartalmazó, harmonikus összetételű talajban neveljük a növényeket. Jó hatással van a természetes ásványi anyagok, például alginit használata, ültetés előtt adagoljunk alginitet is a gyökerekhez. Szárított (granulált) szerves trágyák között találhatók kifejezetten magas, 10% kalciumot tartalmazók is, paradicsomhoz, paprikához ezekből válasszunk.  A növények fejlődése alatt biztosítsuk az egyenletes talajnedvességet, ne engedjük kiszáradni kritikus szintre talajukat.

Csúcsrothadásos paradicsombogyók

Ha megjelenik a korai kötődésű bogyóknál a betegség, a későbbi egészséges termések képződését, a hiányzó kalcium gyors pótlását, kalciumtartalmú, vízben oldódó lombtrágyák permetezésével érhetjük el. Ezekkel a néhány órán belül felszívódó anyagokkal megelőzhető a későbbi paradicsombogyóknál a betegség kifejlődése. A kedvező hatásuk csak a kezelést követően megtermékenyült virágoknál érvényesül, a meglévő foltos bogyókon már nem segít. A lombpermetezést virágzástól termésérés befejezéséig ajánlott folytatni, többszöri ismétléssel. Kalciumpótlásra számos készítmény van forgalomban, többek között Organit kalcium, Wuxal kalcium, Fitohorm turbo Ca, DAMISOL Kálcium, Wuxal Aminocal.

Megelőzésképpen a kalcium-nitrát is alkalmas kalciumpótlásra beöntözéssel és lombpermetezés formájában egyaránt. Minden más növénynél, amik érzékenyek a kalciumhiányra, például alma, paprika, kabakosok stb., eredményesen felhasználhatók ezek a készítmények. Egyre jobban terjed kerti növények betegségei ellen hígított tejjel végzett megelőző permetezés. A nyers, kezeletlen tej 1:5 vagy hasonló arányú hígítású oldatából a kalcium a levelek bőrszövetén keresztül felszívódva hozzájárul a kalciumpótláshoz is a védelem mellett.

Meg kell említenem az aprított, őrölt tojáshéj talajba keverését, mint a pótlás egyik, sokak által ajánlott módját. Sajnos ez az eljárás csak több év után képes lebomlásával a talaj kalciumtartalmát gazdagítani, mivel lebomlásához sok év szükséges. Az idén talajhoz kevert tojáshéjtól nem várható még pozitív hatás sem az alkalmazás évében, sem az azt követő évben.

Mi okozza nagyméretű, világos foltok kialakulását a paprikán?

2023. szeptember 3. 10:39

Segítségüket kérem a paprikabogyókon megjelent világos színű, nagyméretű foltokkal kapcsolatban! Eddig ilyen jelenséget nem tapasztaltam. Mi okozza a képeken látható tünetet a paprikán?

Így kerülhetők el a paradicsom nem fertőző betegségei

2023. július 27. 10:40

Deformált, repedezett, heges a paradicsom termése? Esetleg nem elég tömött, kevés benne a mag és a léállomány? Ilyenkor egyszerűen megelőzhető, nem fertőző betegségek állhatnak a háttérben.

Szomorúan néznek ki a kertek

2024. augusztus 3. 09:10

Szomorúan néznek ki a kertek. Kókadtan lógnak a szomjazó fák, kanalasodnak a zöldségek levelei, sárgán hullik a meggyfák lombja és napégette almák borítják a fák alját. A strapabírónak megismert kedves orgonát is elcsúfították és legyengítették a Nap káros sugarai.

Nem lehet homokra építeni…

2019. április 25. 03:47

Növelni kell a mezőgazdaságban is a hatékonyságot, ehhez pedig új technológiák szükségesek. Idetartozik a precíziós gazdálkodás, az integrált növényvédelem és az előrejelzés is.