Új kerttulajdonosként honnan szerezhetnék hiteles kertészeti ismereteket?

Új kerttulajdonosként honnan szerezhetnék hiteles kertészeti ismereteket?

Agrofórum Online

Új kerttulajdonos vagyok, ambícióim vannak, de kertápolással kapcsolatos ismereteim nincsenek. Abban tudnának segíteni, hogy alapszintű, rövidebb időtartamú kertészeti tanfolyamokat hol szerveznek, szívesen csatlakoznék. Ezen kívül milyen más önképzési formákat javasolnak?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az, hogy ki milyen forrásból szerzi be ismereteit, egyénfüggő, mindenkinek más módszer válik be. A felhasznált tanulási módszereket befolyásolja az illető kora, szocializációja, egyénisége, a szabadidejének eloszlása, annak tartama stb. Tekintve, hogy elsősorban tanfolyami képzésre kérdezett rá, azok lehetőségeit próbáltam összegyűjteni.

Fontos, hogy megfelelő szakmai hitelességgel, kompetenciával rendelkező tanfolyami szervezőket és előadókat keressen, lehetőleg akkreditált képzés legyen. Ajánlatomban ilyeneket javaslok Önnek.

Több, mint 15 éve foglalkozik a https://kertlap.hu/ kertészeti, növényvédelmi témájú, hagyományos, néhány alkalmas, budapesti helyszínű tanfolyamok szervezésével, melyről honlapjukon lehet informálódni. A tanfolyamokat elsősorban ősztől tavaszig tartják, amikor a növények pihennek, és a kertben is csekély a munka velük. Szervezőjük kertészmérnök, szakmérnök, doktorált hosszú szakmai gyakorlattal rendelkező szakember.

Terjed, mondhatni divat a bio(ökológiai)-termesztés, és a vegyszermentes kertészkedés, ezt a témát erősíti és kiterjedt edukációs munkát végez a https://biokiskert.hu/ szakmai csapata. Bio minősítésű vetőmagokat, szaporítóanyagokat is forgalmaznak, és termesztési tanfolyamokat is szerveznek Budapesten, úgy tudom nyáron is, online formában is. Elhivatott, készséges agrármérnök vezeti munkájukat.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet (ÖMKI) https://www.biokutatas.hu/hu felkarolta a vegyszermentes házikerti hobbi kertészkedőket, és hírlevélben tájékoztatja a tagjait az időszerű növényvédelmi problémákról, az elhárítás módjáról.

A hatékony növényvédelem a megelőzésre és a kártevők megjelenésének pontos észlelésére alapoz, ezt segítik a kifejlesztett, és kereskedelmi forgalomban kapható, magyar kutatóintézeti fejlesztésű, házhoz szállított rovarcsapdák (www.csalomoncsapdak.hu).

Az előadásokat megelőzőn alapozó ismeretek elsajátítása lenne célszerű kertészeti témában, egyénileg, a szabadidejének és ambíciójának függvényében. Kezdésnek, első lépcsőként az interneten is hozzáférhető szakmunkás vagy technikus képzési tankönyveket tudom javasolni, röviden, célratörően, logikusan ismertetik a legszükségesebb és legújabb ismereteket egyaránt. Szövegük egyszerű, könnyen érthető, és az elmélet mellett a gyakorlati megoldások kifejtése is hangsúlyos. Az általános alapismeretekre, mint vázra lehet később az újabb információkat építeni, bővíteni.

Szeretettel köszöntöm a hobbi-kertészkedők körében!

Kiemelt kép: Pixabay