Mi okozza az utcákra ültetett fák idő előtti kipusztulását?

Mi okozza az utcákra ültetett fák idő előtti kipusztulását?

Agrofórum Online

Mi okozza az utcákra ültetett fák idő előtti kipusztulását, elszáradását? Főleg a fiatal fáknál találom gyakorinak ezt a szomorú jelenséget.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Utcai fáknál sok helyen, főleg fiatal fáknál, gyakori az idő előtti, korai pusztulás, ezek kiszáradás formájában figyelhetők meg. Számos olyan ok idézheti elő, ami a fák életfeltételeit veszélyezteti, csökkenti, károsítja.

A fák, mint minden növényi szervezet, életükhöz vizet, levegőt és tápanyagot igényelnek folyamatosan, és legalább minimális mértékben. A víz és abban oldott tápanyag felvételét gyökérzetükkel végzik. Minden olyan esetben, amikor a gyökérzet feladatát nem tudja kellően ellátni – fejletlen, kicsi vagy megsérül (kártevő, kórokozó támadja meg és különböző mértékben károsítja), a fa anyagcseréje lelassul, a lomb színe megváltozik, növekedése leáll, sárgulás után a kipusztulás jeleit mutatja. Tehát a fa egészségét a fejlett, életerős gyökérzet biztosítja.

A gyökerek győznek

Városi, útszél fáknál már ültetésnél eldől a fa sorsa: szerkezet nélküli „talajba”, tápanyag szegény helyre, megfelelő méretű ültető gödör helyett kisméretű lyukba ültetve a fa jövője meg van pecsételve. Járdába ültetett fáknál a járófelület burkolása tovább növeli a veszélyt. A gyalogos közlekedés érdekében minél nagyobb felületet burkolnak be hézagmentesen, aminek következtében a fa gyökereihez nem vagy alig tud beszivárogni az esővíz. Még csapadékos időjárás esetén is vízhiányban szenvednek ott a növények: kevés a szabad földterület, a burkolaton a víz elfolyik. Lejtős területen, az eső hasznosulás nélküli elfolyása még fokozottabb. A hézagmentes burkolás a levegőt sem engedi be a talajba, a talajrétegek levegőzését is kizárja. Következménye a talajban élő mikroorganizmusok számának csökkenése, fajok elszegényedése, majd kipusztulása, ezt követi a fák gyökérzetének lassú leépülése, elhalása. Hasonló kedvezőtlen hatást a szabad talajfelület letaposása, összetömörítése is előidéz(het)i, a gyalogosok mellett az ápolásnál használt gépek kerekeinek nyomása is súlyos levegőtlenséget és vízszegénységet okoz a szabadon álló földfelületeken. A járdákon élő fák részére a talaj megfelelő víz-, tápanyagtartalma mellett a levegőzést is biztosítani kell. A fák, ezek hiányában, a talajfelszínre növesztik gyökereiket, ha erre helyet találnak.

Érdemes a fák törzsét fehérre meszelni? Hogyan kell elkészíteni az oldatot hozzá?

2023. november 5. 08:40

Szeretném kérdezni, hogy a mésztejet a törzs meszeléséhez pontosan milyen mészből kell készíteni? A pontos eljárás (vízzel hígítás) is érdekelne. Köszönöm!

Milyen fát ültessünk az utcánkba? - II. rész

2021. február 10. 13:26

Milyen fát ültessünk az utcánkba? Kérem szíves tanácsukat, helyesen szeretnénk választani!

Milyen betegség támadta meg a díszgalagonyát?

2023. szeptember 23. 04:38

Díszgalagonyafám levelein kis barna foltok vannak. Milyen betegség támadta meg? Tavasszal még virágzott és semmi baja nem volt. Nyár közepétől a leveleken pöttyök jelentek meg és gyorsan elszáradtak. A fa még él, próbálkozik új hajtásokkal és levelekkel, de évek óta ez történik.

Mit tegyek a tupelofával, hogy végre növekedjen?

2023. május 28. 11:38

Konténeresen vásároltam kb. 10 éve egy tupelofát, ami azóta nem növekedett, él, de nem tesz többet. Levelein apró foltok is láthatók. Mit tegyek vele, hogy végre növekedjen?