Dr. Somogyi Norbert

Dr. Somogyi Norbert

Agrofórum Online

Fűszerpaprika-termesztés és -kutatás Tunéziában

2019. június 10. 03:37

Európában és Afrikában sokfelé évszázadok óta kedvelt fűszer a paprika, de bármelyik országról legyen is szó, mindenütt jövevény a faj, hiszen az amerikai kontinens fölfedezése után került át az Atlanti-óceán keleti partjára, majd terjedt el a Földközi-tenger medencéjében, annak északi és déli partvidékén egyaránt.

Délkelet-ázsiai kertkultúra Dél-Amerikában – a Közös Agrárpolitika támogatásával

2019. május 1. 05:52

A cím akár egy találós kérdés is lehetne, aminek megválaszolásához nem csak agrárszakmai ismeretek szükségeltetnek, kell hozzá történelem és földrajz is.

A történelmi szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulása és megszűnése

2018. november 29. 09:36

Az írás áttekintést nyújt a szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulásáról, majd lassú ellehetetlenüléséről. Egy gondolatkísérletet nyomon követve megtudhatjuk, hogy az uniós földrajzi eredetvédelem adta lehetőségek kihasználhatók lennének egy esetleges határon átnyúló „térelméleti újraegyesítésre”.

A herbicid-rezisztens gyomnövények megjelenése és térhódítása Argentínában

2018. október 7. 08:05

Az argentin mezőgazdasági kutatást bemutató írásból kiderül, hogy a nagyarányú glifozát-használat és a no-till technológia alkalmazása miatt egyre nagyobb gondot okoznak a herbicid-rezisztens gyomnövények a dél-amerikai országban.

Gabonatermesztési kutatások Marokkóban

2018. szeptember 30. 06:21

Betekintést nyerhetünk a marokkói nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet, azaz az INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) működésébe, megismerkedhetünk mátrix-rendszerben felépülő hálózatával. A Szerző kitér a molekuláris biológiai kutatásokra, a mezőgazdasági gépesítéssel kapcsolatos kutatásokra, génmegőrzésre és kalászos gabona fajtakísérletekre is.

Harminc év, harmincegy sikeres vásár – újra SPACE volt Rennes-ben

2017. október 24. 16:22

Tavaly ünnepelte a rennes-i állattenyésztési szakkiállítás megrendezésének harmincadik alkalmát, az idén pedig a harmincadik születésnapját.

Őszi kalászos és repce tanácskozás Szegeden

2016. szeptember 21. 21:07

Augusztus 30-án tartották Szegeden azt a szakmai rendezvényt, ahol a Gabonakutató Nonprofit Kft. kalászos, repce- és napraforgófajtáit mutatták be.

Kukorica-, cirok- és szójabemutató a kiszombori határban – hogyan teljesítenek a Gabonakutató fajtái?

2016. szeptember 15. 10:20

Az idei évben Somogy megyét leszámítva csökkent a szója vetésterülete, a kukorica esetében a globális készletek tovább nőnek.

Alföldi kenyér, szőlő és bor – szakmai fórum Kecskeméten, immár tizenkét éve…

2016. augusztus 30. 20:31

Minden évben igyekeztek a programnak tematikát adni, az idén az egészséges szaporítóanyag és vetőmag használatának jelentősége volt a szőlő- és gabonatermesztésben.

Cseresznye és meggy fajtabemutató az Elvira-majorban – van-e ok optimizmusra?

2016. június 12. 18:01

Június 7-én rendezték meg az Elvira-majorban a NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézetének idei cseresznye fajtabemutatóját és az ehhez kapcsolódó szakmai tanácskozást