Kruták Szimonetta

Kruták Szimonetta

Agrofórum Online

A leggyakoribb hibák, amelyeket a biogazdálkodók elkövetnek

2021. március 23. 07:37

A tanúsított biogazdálkodás nem egyszerű feladat. Jogszabályi ismeretek, gyakorlati tapasztalatok, lexikális tudás, türelem és még több türelem. A fenntartható fejlődés előtérbe kerülése, a hatóanyag-kivonások, a mezőgazdasági támogatások és a trend egyre több gazdálkodót buzdít a biogazdálkodás elkezdésére. Aki szeretné kevesebb komplikációval végezni a dolgát, annak összegyűjtöttem a leggyakoribb hibákat, amiket figyelmetlenségből sokan elkövetnek a növénytermesztési ágazatban.

Összefoglaló a bio gombatermesztésről

2021. március 13. 07:37

A jogszabályok értelmezése olykor nem könnyű feladat. Első pillantásra túl hosszú, túl bonyolult a nyelvezete, túl sok benne a hivatkozás más rendeletekre, és nincs időnk megkeresni a számunkra releváns részeket. Gazdálkodóként jó esetben rábízzuk magunkat a szaktanácsadónkra, de gyakran csak átsiklunk rajta és úszunk az árral. A biogazdálkodás rejtelmei pont olyan téma, amelybe minden szerződött biogazdának bele kell ásnia magát, és elsajátítania az ismereteket. Az EU "bio rendelet" kötelező olvasmány, annak értelmezése és a hasznos információs kigyűjtése elengedhetetlen a szakszerű munkavégzéshez.

Tavaszi készülődés a kedvenc fűszernövényekkel - II. rész

2021. február 24. 09:37

A cikk előző részét azoknak ajánlottam, akik minden évben megfogadják, hogy jövőre biztosan termesztenek valamit a kertben, a balkonládában, a teraszon, de minimum a konyhában. És ez a nap évek óta nem jött el.

Tavaszi készülődés a kedvenc fűszernövényekkel - I. rész

2021. február 22. 12:36

A téli időszak utolsó hetei lehetőséget adnak a veteményesünk és konyhakertünk megtervezésére, az ötletgyűjtésre és az alapanyagok beszerzésére. Aki minden évben megfogadja, hogy majd jövőre tényleg megveszi a magokat, tényleg elveti, majd nem felejti el megöntözni, vagy majd időben megrendeli a paradicsompalántákat a helyi piacos hölgytől, az most jó helyen jár. Ma egy kicsit szeretném őket motiválni néhány alapvető, vagy kedveltebb fűszernövény termesztésére.

Még nem késő a növények talajtakarása

2021. február 1. 09:32

Az elmúlt hetekben az időjárás megannyi arcát láthattuk, az ország különböző pontjain eltérő évszakok mutatkoztak. Hótaposó, vékony mellény vagy napszemüveg. Mit pakoljak, hogy öltözzek?- merült fel a kérdés januárban. A szélsőséges és gyors időváltozás nem csak minket, de a természetet is összekuszálta. Ám ha nekünk lehetőségünk van rétegesen felöltözni, adjunk esélyt az összezavarodott növényeinknek is; bár már érezzük a tavasz közeledtét, számíthatunk még nagyobb fagyokra.

Nyári ízek a téli szürkeségben, avagy termesztési javaslatok az ehető csírákhoz

2021. január 31. 15:26

A legfinomabb befőttek már elfogytak, a tányérjaink üresebbek zöldek nélkül, az idény gyümölcsök-zöldségek időszaka még távolinak tűnik, a szervezetünk pedig szomjazik a természetes vitaminokra. A mai cikkben utánajárunk egy vitaminbombának.

Gyakori kérdések a szobanövény-gondozásról - II. rész

2021. január 31. 15:06

A cikk előző részében választ kaptunk a tőzeglégy elleni védekezés kérdéseie, a kávézacc felhasználhatóságára és az átültetés megfelelő időpontjára is. A mai összefoglalóban az ültetőanyagok sokszínűségéről, a túlöntözőtt növényekről és a növényfürösztésről lesz szó.

Útmutató a szobanövények gondozási útmutatójához

2021. január 29. 11:03

A korlátozások idején mindenki több időt tölt az otthonában, és évszaktól függetlenül is szívesen szépítgeti, gondozza kinti és benti növényeit egyaránt. Amikor ajándékba szánunk egy szobanövényt, a bevásárlás előtt mindenképp mérlegeljük, milyen feltételeket tud biztosítani otthonában a megajéndékozott személy.

Gyakori kérdések a szobanövény-gondozásról - I. rész

2021. január 5. 10:57

Kávézacc és használt föld, növényfürösztés, otthoni talajfertőtlenítés, magukra hagyható növények és ki nem nyíló virágok. Csak néhány kulcskérdés a sok közül, melyet talán már Önök is feltettek, de csak a sötétben tapogatóztak.

Magaságyásból hivatás

2021. január 4. 09:02

Petrát egy éve ismertem meg, amikor egy cikkem kapcsán felkeresett. Akkor lelkesen mesélt arról, hogy egyedül kertészkedik, szabadidejében szakkönyveket olvas, és nem ijed meg a fizikai munkától sem. Azóta követtem a folyamatosan frissülő kertész profilját, és olykor egy-egy szakmai kérdést is megvitattunk. A tavaszi helyzetben a tervezett személyes látogatásom elmaradt, és a sors úgy adta, hogy erre még most is várni kell. Ám a technika részben most kárpótolt minket.