Agrofórum a tábla széléről: a cseresznyelégy elleni védekezés lehetőségei

Agrofórum a tábla széléről: a cseresznyelégy elleni védekezés lehetőségei

Agrofórum Online

A cseresznyelégy rajzásának pontos megfigyelése alapot adhat a növényvédelmi kezelés idejének megválasztásához. De hová helyezzem a sárga ragacslapot, és egyáltalán a ragacslap növényvédő készítménynek számít-e? Hertelendy Péter növényorvossal ezeket a kérdéseket járjuk körbe Szár határában.

A cseresznyelégy elleni védekezést remekül megalapozza a sárga ragacslap kihelyezése, amely – a közhiedelemmel ellentétben nem számít növényvédő szernek. Sőt, ahogy Hertelendy Péter növényorvos mondja, egyáltalán nem szelektív: temérdek feltapadt rovar tetemét számolhatjuk, melyek között nem egyszerű megtalálni a szárnymintázatáról felismerhető kártevőt: a cseresznyelegyet.

A cseresznyelégy csapdázásának módja

A cseresznyelegyek megfelelő rajzásmegfigyeléséhez némi etológiai ismeret is szükséges. A peterakó nőstények ugyanis a fánk tetejében elhelyezkedő gyümölcsökbe kezdi rakni petéit, majd egy feromonpöttyel jelöli a gyümölcs ,,foglaltságát”. Fontos tehát, hogy minél magasabbra helyezzük a sárga ragacslapunkat, hogy az első egyedeket ott érje a csapda – így tudjuk meghatározni a védekezés időpontját.

Tovbbi részletek a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Repcearatás a kavicsbányák szomszédságában

2020. szeptember 24. 18:20

Repcét arattunk Igriciben néhány magvas gondolattal. Sokan gondolkodnak azon, hogy felhagynak a repcetermesztéssel, a Kiss testvéreknél is a legnagyobb költsége egyértelműen ennek az olajos növénynek van. Eközben nagy probléma lesz a növényvédő szerek kivonása, de az sem megnyugtató, hogy tavasszal nagyjából 10 milliméter eső hullott.

Szórjuk? Fújjuk? Mást vessünk? - Hektár podcast #1

2022. február 24. 14:42

Az Agrofórum iránymutató podcast műsorának első adása. Szórjuk? Fújjuk? Mást vessünk Működő és kétséges megoldások műtrágya-válság idején.

Győztes marhák, impozáns hidegvérűek, kombájnok és traktorok

2022. május 14. 19:25

Látványos showbírálattal, hidegvérű lovakkal és rengeteg géppel nyitotta meg kapuit május 5-én hódmezővasárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok - méghozzá 29. alkalommal. Az agrárium hazai szereplői három napon keresztül ismét a dél-alföldi településre figyelnek, de a szakmai műsorok, tapasztalatcserék mellett színes közönségprogramok is népszerítik az agráriumot.

Amalgerol® Protect Pack – a gombafaló bacik

2021. február 18. 06:17

Amalgerol® Protect Pack gyűjtőcsomag az Amalgerol® növénykondícionáló készítmény és a Biofil® „B” komponens összecsomagolása. Az Amalgerol® tápanyagot és életteret biztosít a talajbaktériumok számára, amelyek az Amalgerol® kezelés következtében erőteljes szaporodásnak indulnak.

Permetezőgép-vizsgáló mobil állomás - Permetezőgépek kötelező műszaki vizsgája (I. rész)

2019. november 22. 13:17

A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet értelmében az Európai Unió területén az árutermelésben használt növényvédelmi gépeken műszaki felülvizsgálatot kell végezni. Az időszakos vizsgálat a gép első forgalomba hozatalát követő öt éven belül egy alkalommal esedékes, ezt követően háromévente szükséges megismételni. De hogyan is kell elképzelni egy mobil bevizsgáló állomást? Az Agrofórum videósorozatának első részében ezt mutatjuk be.

Nagyon nehéz, de szükséges öntözni

2020. július 2. 09:53

Az egyre szárazabb időjárás miatt évről-évre indokoltabbnak tűnik az öntözés, nem véletlen, hogy az 1800 hektáron növénytermesztést és állattenyésztés végző, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kenderes 2006 Kft. területén 402 hektáron két lineár öntöző berendezéssel, további 482 hektáron pedig öntöződobokkal zajlik a csapadékpótló munka, ami már a kulturnövények kelesztésekor is elengedhetetlen.

Óvári gazdászok találkozása a jövőjükkel - A Precíziós Agrártájolón jártunk

2022. április 27. 10:47

A pilisvörösvári születésű Ziegler István példája tökéletesen megmutatja, milyen lehetőségeket rejt egy olyan alkalom, amikor az egyetemi oktatás és a piaci, gyakorlati oldal összetalálkozik. Az április közepén Mosonmagyaróváron megrendezett Precíziós Agrártájoló számos tekintetben segítette a Széchenyi István Egyetem hallgatóit, de a megjelent kiállítókat is. Amíg utóbbiak a jövőbeli munkatársakat kereshették, addig a hallgatók a rendezvény idején innovatív technológiákkal ismerkedhettek meg, és naprakész tudást szerezhettek a hazai mezőgazdaság kiváló cégeitől és azok képviselőitől.