Nem lesz meg az önellátásunk kukoricából? – Csökkenhet a vetésterület is

Nem lesz meg az önellátásunk kukoricából? – Csökkenhet a vetésterület is

Agrofórum Online

3,5 millió tonna betakarított kukoricára számítanak 2022-ben a Kukorica Kör Egyesület szakemberei. A gazdálkodók nagyon nehéz, és tanulságos évet fognak zárni, ami már most bizonyította, hogy a jövőben sokkal jobban oda kell figyelni a talaj vízmegtartó képességére, a talajszerkezetre, a talajéletre, ezek ugyanis stratégiai tényezővé váltak.

Nagy kérdés az idei évben, hogy érdemes-e egyáltalán szárítani a kukoricát. Az energiaárak drasztikus növekedése ugyanis ebből a szempontból is azt mutatja, hogy át kell gondolni a megszokott technológiákat, megoldásokat. Akár még azt is, hogy jövőre milyen arányban legyen kukorica a vetésszerkezetekben…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Látványos és hasznos kalászos fajtakísérletek Békésből

2021. július 5. 10:21

2021-ben is bizakodóan várják a betakarítást az ISTERRA kalászos vetőmagjait alkalmazó termelőkkel. Megfelelő odafigyelés mellett az állományok szépek, jól fejlődtek, és ígéretes állapotban várják a kombájnokat. Nincs ez másképp Békéscsaba és Murony között sem, ahol a nemesítő komplex technológiai kísérletei mellett az üzemi szinten is megtalálhatók az ISTERRA fajtái. A saját és integrált területen, nagyjából 900 hektáron a növénytermesztést folytató Invest-Projekt Bt.-nél a napraforgó, a kukorica, a búza és a repce mellett csemegekukoricával, zöldborsóval, olajtökkel és ipari paradicsommal foglalkoznak, a vetésszerkezet így változik.

Hogy áll a növényorvoslás hazánkban?

4:11

Hogy áll a növényorvoslás hazánkban?

2023. június 23. 18:17

Napjainkban a növényvédelem társadalmi megítélése nem túl kedvező. Ennek hátterében az információhiány, és egyéb szervezetek tevékenysége állhat. Ez, a növényorvosi szakmát nem kifejezetten pozitív színben tünteti fel, miközben a hatékony növénytermesztés, és élelmiszerellátás alapját képező hivatásról van szó.

Az új CASE IH Axial-Flow 250-es kombájnsorozatát - Hatékonyság és megbízhatóság

04:00

Az új CASE IH Axial-Flow 250-es kombájnsorozatát - Hatékonyság és megbízhatóság

2018. november 2. 08:04

A nyár folyamán nemzetközi sajtótájékoztatón mutatta be új Axial-Flow 250-es kombájnsorozatát a Case IH. A Drezdában és annak térségében megrendezett szakmai programon a szakújságírók is kipróbálhatták a betakarítógépeket.

AGROmashEXPO - AgrárgépShow 2016

04:02

AGROmashEXPO - AgrárgépShow 2016

2016. január 29. 09:15

A csodák fűszereskertje: a Sudár Birtok

2021. június 24. 09:40

Virágzik a mocsári nőszirom a Győrújfalu határában csordogáló, békáktól hangos csatorna partján. Néhány méterrel arrébb egy mocsári teknős napozik, a csalánosban pedig nyüzsögnek a különböző rovarok, pókok. A fűszereskertben pedig már lila virágot hozott a metélőhagyma és a zsálya, de a kakukkfű is kidíszítette magát május utolsó napjaira. Idilli környezet, csodás nyugalom, és a természet tisztelete, szeretete árad itt minden egyes növényből, minden egyes rögből. A 6,5 hektáros Sudár Birtokon vagyunk ahol a bio fűszer- és gyógynövények termesztése mellett szemléletformálás és környezeti nevelés is zajlik.

A bio burgonyatermesztés gyakorlati titkai

2021. november 19. 15:16

Virágzó napraforgó, szépen fejlődő káposzta, és hamarosan piacra kerülő burgonya. Ráadásul mindez ökológiai szemlélettel termesztve. Hajdúhadházon vagyunk, Erdődi Imre 30 hektáros gazdaságában, ahol 2000 óta gyűlnek a biós tapasztalatok számos növénykultúra kapcsán. A zöldségterület jelenleg 4 hektár, bár volt ennek a duplája is, amikor sütőtökkel is foglalkoztak. Most többek között sárgarépa, zeller, póréhagyma, káposzta, paradicsom, paprika, fűszerpaprika és burgonya terem. Utóbbi jellemzően gabona után kerül a földbe, de a káposzta elővetemény sem ritka. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a burgonya öntözhető parcellákon legyen, ez mindenképpen befolyásolja a vetésforgót.

Gyakorlat, haszon, kísérletek, kukorica - AgroFIELD Akadémia Dalmandon

02:48

Gyakorlat, haszon, kísérletek, kukorica - AgroFIELD Akadémia Dalmandon

2019. október 1. 21:08

Az AgroFIELDshow rendezvényein a kísérletek mellett központi téma volt az AgroFIELD Termelői Club, és annak megalapítása is. Az AgroFIELD Termelői Club részeseként a termelőknek lehetőségük nyílik tájékozódni az új technológiai elemekről, azok hatékonyságáról, eredményességéről.