Ilyet máshol nem találni: a borszőlő-ültetvény, amit a felszín alatt öntöznek

Ilyet máshol nem találni: a borszőlő-ültetvény, amit a felszín alatt öntöznek

Agrofórum Online

Hiába a hetek óta tartó csapadékhiány, már messziről nézve is üde zölden virít a tatai Mikóczy Szőlőbirtok. Ez első ránézésre talán meglepő, hiszen a talajfelszín alatt zajlik a láthatatlan öntözés, ami magyarázatot ad arra, hogy a sorokban a növények miért ellenállnak ennyire a szélsőséges időjárásnak. A technológiát egy, a KITE társrendezésében megszervezett gyakorlati bemutatón ismerhették meg a szőlőtermelők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem lesz meg az önellátásunk kukoricából? - Csökkenhet a vetésterület is

2022. október 6. 13:04

3,5 millió tonna betakarított kukoricára számítanak 2022-ben a Kukorica Kör Egyesület szakemberei. A gazdálkodók nagyon nehéz, és tanulságos évet fognak zárni, ami már most bizonyította, hogy a jövőben sokkal jobban oda kell figyelni a talaj vízmegtartó képességére, a talajszerkezetre, a talajéletre, ezek ugyanis stratégiai tényezővé váltak.

Hektikus gabonaárak, nehéz tavasz, kedvező betakarítás - Gabonaágazati évértékelő 2019

2020. január 30. 15:06

Mozgalmas és rendkívül szélsőséges volt a 2019-es esztendő a gabonatermesztés szempontjából, ami egy aszályos évkezdettel indult, azt követően, hogy a vetőmagokat is szinte a porba lehetett csak kijuttatni 2018 őszén.

Lazítás az Év Traktorával

2021. szeptember 13. 10:31

Kverneland eke... gabonavetőgép... lazító... és számos más talajművelő eszköz, valamint Massey Ferguson traktorok. A Start-Agro Kft. augusztus végi gépbemutatóján az őszi munkálatokra, és az újdonságokra helyezték a hangsúlyt. Szolnokon láthatták például a gazdálkodók az év traktorának is megválasztott 8S széria erőgépét.

Mi lesz veled, növényvédelem? - A szakma jövőjéről kérdeztük a Növényorvosi Napon megjelenteket

2019. december 6. 17:52

November közepén rendezték meg a 2019-es Növényorvosi Napot a gödöllői Szent István Egyetem aulájában, ahol arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a szakemberek a növényvédelem jövőjéről, a szakma kihívásairól.

Bárány helyett húsmarha? - Tiszagyulaházán jártunk a húsvéti bárányok között

04:53

Bárány helyett húsmarha? - Tiszagyulaházán jártunk a húsvéti bárányok között

2019. április 14. 06:52

Húsvét előtt néhány héttel megindultak a magyar bárányszállítmányok Olaszország irányába. A mennyiség azonban évről-évre apad, aminek oka természetesen összetett. A legtöbb állattartó folyamatosan csökkenti juhállományát. Nincs ez másképp Megyesi Elemér három megye határán fekvő családi gazdaságában sem. A Hajdú-Bihar megyei, tiszagyulaházai tanyában egykor 1000 juh is szaladgált, 2019 áprilisának első napjaiban azonban már csak mindössze 365 darab.

Bio palántanevelés - minden, amit tudni kell

2021. május 31. 09:50

Sok kihívást tartogat, nagy odafigyelést, és rengeteg apró trükköt igényel a palántanevelés egy ökológiai szemléletű kertészetben. A Zsámboki Biogazdaságban 2,5 hektáron, azon belül pedig 2000 négyzetméteren zajlik a termesztés, Matthew Hayes 2010 óta gyűjtheti itt a saját tapasztalatokat, és minden évben kísérletezik is valamin. Magyar feleségével majdnem 30 éve ismerkedett meg Angliában, és végül, álmának valóra váltsása érdekében, hogy saját gazdasága legyen, a Pest megyei településre költözött.

Az elveszett talajon nem éri meg gazdálkodni

5:31

Az elveszett talajon nem éri meg gazdálkodni

2023. október 26. 11:42

Idén Herceghalom határában került megrendezésre a KITE Zrt. nagyszabású szántóföldi bemutatója, “Irányt mutatunk 2.0, 12% feletti lejtőn való gazdálkodás gyakorlati megoldásai” címmel. A rendezvény apropóját az idei évben megalkotott „Feltételesség rendelet” adta, amelynek a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírásai között helyet kaptak a talajromlás és a talajerózió kockázatának csökkentését célzó szabályok is.