Hogy lehet kiirtani a borostyánt?

Agrofórum Online

Hogy lehet kiirtani a borostyánt, van valamilyen permetszer, ami felszívódik és kipusztul tőle a növény?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A borostyán (Hedera helix) nagyon elterjedt, vadon is növő, örökzöld kúszó évelő növény. Kertekben sok helyen ültetik, kerítésre futtatják, takaró növényként élő, zöld kerítést alakítanak ki lombjából. Mivel örökzöld, minden évszakban sötétzöld leveleivel díszíti is a kertet, és a kerítésnél a belátást is akadályozza.

Elterjedtségét erdőben, ligetekben és kertekben is a könnyű szaporodása segíti. Hajtásain, a föld felszínén feküdve, gyors gyökérképződés indul meg, különösen árnyékos helyen, és amennyiben a talajfelszín tartósan nyirkos, nem száraz. Ilyen körülmények között 1-2 hónap alatt a talaj felszínén futó hajtások begyökeresednek.

A borostyán maggal is szaporodik madarak segítségével, apró húsos terméseit a madarak elfogyasztva magjait csőrükből elejtik, egyben terjesztik is. A magvak egy részéből csírázás után új, kis növények fejlődnek, amiken 1-2 év után több méteres talajon futó hajtások nőnek.

Borostyán termései

Az elvadult borostyán irtását részben kézzel, részben gyomirtó szerrel, kombináltan érdemes végezni.

A fiatal, magból fejlődő, 1-2 éves növényeket kézzel is ki lehet húzni a földből gyökerestől, kis erőkifejtéssel, mivel gyökérzete nem terebélyes, és nem mélyre hatoló, feltéve, ha a talaj nedves. Ez a nyűvő, gyomláló módszer átázott talajnál sikeres és gyors, érdemes nagyobb esőt megvárni, vagy a területet alaposan beöntözni. Csak az ép gyökérrel kiemelt növények nem gyökeresednek vissza. Talajból történő kiforgatásuk ásóval vagy kapával is elvégezhető.

Borostyán falra futtatva

Idős, megfásodott tövű borostyánokhoz már szerszámok szükségesek és gyomirtó szer. Hozzájuk a glifozát hatóanyagú gyomirtó szereket javaslom felhasználni. A glifozát a növény zöld részére vagy a szárára, törzsének metszlapjára juttatva a növénybe felszívódik, talajon keresztül nem hatol be a növénybe. A felszívódott hatóanyag lekerül a növény gyökerébe, és ott a gyökérzetet elpusztítja. Persze ehhez idő szükséges, az első sárgulásos tünetek is több hét után jelennek meg. A kezelést 1-2 hónap után érdemes megismételni. A lombkezelés előtt a 30-40 cm-es hosszúságúra visszavágott hajtások elegendőek a gyomirtó szer felszívására, a hajtás többi részét le kell vágni. A gyomirtószer-oldatot ecseteléssel is fel lehet vinni a levelekre, tapadásfokozó anyagot érdemes adni hozzá.

Számos glifozát hatóanyagú gyomirtó szer van forgalomban, szabad forgalmúak, bárki megvásárolhatja, felhasználásukra vonatkozó javaslatok, előírások a csomagolásukon olvasható. Azokat felhasználás során, saját érdekünkben, ajánlott betartani. Ez vonatkozik a töménységre, a kezelés során felhasználandó védőfelszerelésekre, a környezetre gyakorolt hatására stb.

Az Adengo helye a gyomirtási stratégiámban

2019. február 18. 16:47

Kelet-Baranyában végzem a munkámat, nagyon változatos vetésforgóban, mely a kukorica és a kalászosok mellett szóját, zöldborsót, napraforgót, cukorrépát, őszi káposztarepcét is tartalmaz. A termesztett növények közt van nehezen gyomirtható is.

AgroApp – egy új növényvédőszer-kereső applikáció

2018. március 26. 17:39

Az AgroApp-ban készítmény, hatóanyag, kultúra és károsító alapján tudunk keresni. Az AgroApp ingyenesen letölthető Appstore-ból és Playstore-ból egyaránt.

Már ősszel is legyőzhetjük a gyomokat!

2020. augusztus 24. 05:03

Új herbicid a kalászosok őszi gyomirtására.

Megoldás a herbicid fitotoxicitással szemben

2020. március 9. 06:31

A mezőgazdaságban termesztett növények természeti rendszerben élnek, amelyből növekedésükhöz, fejlődésükhöz szükséges erőforrásokat használnak, tápanyagokat, vizet vesznek fel, illetve versengenek ezekért a létfeltételekért. Legnagyobb versenytársaik talán a gyomok, amik térben, tápanyag- és vízhasználatban, a napfényért folytatott harcban szemben állnak növényeinkkel.