Okozhatta valaki a fenyőfa pusztulását vegyszeres behatással?

Okozhatta valaki a fenyőfa pusztulását vegyszeres behatással?

Agrofórum Online

A bérházunk előtt áll egy kb. 8-10 méter magas és majd 40 éves fenyőfa, amit mi nagyon tisztelünk, szeretünk. Viszont most sajnos pusztulásnak indult. Mellékelek fotót róla. Az egyik "lakótársunknak" már régebben is szúrta a szemét, beárnyékol neki stb. A kérdésem az, hogy okozhatta-e ő a fa pusztulását valamilyen behatással? Gázolajjal, erős koncentrációjú gyomirtóval, vagy valami más vegyszerrel locsolta volna?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sajnos a fenyőpusztulás az utóbbi időszakban alapvetően gyakori jelenségnek számít, amiben általában a 30-40 éves fák a legérintettebbek. Ez az elhalás a klímaváltozással, valamint a fenyőt érintő betegségekkel és kártevőkkel egyaránt összefüggésben lehet. Az elmúlt években tapasztalt túlzott mértékű aszály – a fenyőfélék viszonylag sekélyen elhelyezkedő gyökérrendszere miatt is – kondíciójukat nagymértékben csökkentette.

Ezeknek a fajoknak nemcsak a nyári időszakban uralkodó csapadékmentes időszakban, hanem télen egyaránt szükségük van megfelelő mennyiségű vízre ahhoz, hogy élettevékenységeiket fent tudják tartani. A kifejezetten tűző napra, déli fekvésbe helyezett egyedek életfolyamatait a vízhiány mellett a tartós napsütés, valamint alacsony páratartalom egyaránt nehezítette, mely gyengülésüket tovább fokozta. Az ily módon legyengült fákat sajnos különböző kártevők és kórokozók is hamarabb megbetegítik, ezzel további látható tüneteket okozva a fenyőkön.

A fenyőfa sárguló, elhaló hajtásai, levelei (fotó: a kérdező felvétele)

A különböző szúbogárfajok jelenlétére a kérgen található apró pár mm átmérőjű lyukak hívják fel a figyelmet. A bogarak a kéreg alá helyezik el petéiket, amelyekből a kelő lárvák egyaránt ott élnek az általuk készített kanyargós járatokban. Nemcsak fizikai jelenlétükkel, hanem a testükön megragadó kórokozókkal, és azok terjesztésével is gyengítik a fákat, melyek az edénynyalábok eltömődését okozzák. A szúbogarak mellett cincérek, valamint díszbogarak is károsíthatnak a fenyők törzsében, ezzel szintén gyengülésüket okozva. A bogarakkal megfertőződött fákat mentesíteni már nem lehet. A védekezés egyetlen módja betelepedésük megelőzése, a fák jó kondíciójának megtartása. A fenyők ültetése csak optimális helyre történjen, valamint a száraz időszakokban érdemes gondoskodni a számukra megfelelő mennyiségű vízpótlásról is.

A gázolajjal történő beöntözés valóban okozhat fapusztulást, de ehhez több hónap, valamint a beöntözés többszöri megismétlése is szükséges lehet. Ennek tényleges bebizonyítását azonban csak talajvizsgálattal lehetne megállapítani. A gyomirtóval való kezelés egyaránt okozhat elhalást, azonban ehhez is inkább többszöri, sebzésen keresztüli kezelés szükségeltetik. Ennek megállapítása szintén laboratóriumi vizsgálattal lehetséges.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Még mindig sok a hamis növényvédő szer

2019. június 6. 13:18

Az elemzés szerint a hamisítás az összes szektorban unió szerte akár 468 ezer munkahely megszűnéséhez vezethetett közvetlenül.

Feloldották a növényvédőszer-használati tilalmat az ökológiai jelentőségű másodvetéseken

2018. szeptember 24. 07:58

Az Európai Bizottság rendeletének módosítása értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédőszerek-használata, így az ökológiai jelentőségű másodvetéseken is.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Ismét probléma volt a növényvédő szerrel

2019. október 17. 14:55

Több mint 2,2 tonna összmennyiségű, számos szempontból problémás növényvédő szert találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei üzletben. A termékeket a szakemberek kivonták a forgalomból. A bírság akár milliós is lehet.