Házikert

Kefevirág: a mutatós mediterrán szoliter növény

Agrofórum Online

Régi vágyam volt, hogy nagy dézsában nevelt kefevirágom legyen és az álmom teljesült is, de elbuktam a teleltetésnél. Idén már okosabb voltam, így elhoztam azokat a tapasztalatokat, amivel egy kefevirágot sikerrel lehet évről évre tartani.

A mutatós mediterrán szoliter növények ugyanúgy feladhatják a leckét, ha nem tudunk ideális teleltetési módot kialakítani, mint egy citrusféle vagy egy leander. A kefevirág, az ólomvirág, a duranta és még sorolhatnám a listát, melyekkel évek óta küzdök – gyakorlott kertész létemre is. Csoda hát, hogy egy teljesen kezdő hobbikertésznek nem sikerül azonnal? Bizony, hogy nem! A hiba nem feltétlen a kezdő hobbikertész gépezetében van.

Amit a kefevirágról tudni érdemes

A kefevirág (Callistemon citrinus), ha valahol jól érzi magát, akkor igen nagy szoliter növénnyé nevelhető. Ausztrália száraz, meleg égövi területeiről származik, ahol akár 5-6 méteres, örökzöld növénnyé tud fejlődni.

A kefevirág a nevét a virágáról és annak formájáról kapta. Piros virágait körkörösen, valóban üvegmosó kefére hasonlító formában hozza.

Évente kétszer is virágzik, egyszer tavasszal, másodszor nyár végén augusztus-szeptember magasságában.

A nyári időszakban a napos, meleg helyet kedveli, savanyú talajigényét kell megadni elsősorban számára és a lágy öntözővizet. Talán emiatt is nem a kezdő kertészek növényeként említeném.

Teleltetéskor viszont minimum 7 Celsius fokot kell neki tartani, ugyanúgy igényli a fényt ebben az időszakban is.

Elvirágzás után érdemes metszeni, mert virágait az ágvégeken hozza.

Kefevirág

Mit lehet elrontani a kefevirág tartásánál?

A teleltetés az egyik kardinális pont. Fontos a kefevirágnak, hogy alulról a dézsája sem fázhat. Ez azt jelenti, hogy ha például a hideg pince vagy melléképület levegője ugyan 7 Celsius fok felett van, de a padló, amire letesszük nagyon hideg, akkor a növény fázni fog.

A lágy víz a másik pontja a nehézségnek. A legtöbb víz kemény, főleg a csapvizek. Lágyítani egy vizet házi körülmények között úgy lehet, hogy először felforraljuk, majd visszahűtjük, szobahőmérsékleten tároljuk és utána adjuk a növényeknek. Ez valójában a legtöbb növénynek jobb lenne, mint a sima csapvíz. Az esővíz is lágy víznek számít, így ha van lehetőség gyűjteni az esővizet, akkor a kefevirágunk csak örülni fog neki.

A savanyú talajhoz viszont érdemes erre való talajkeveréket vásárolni és ha vannak tűlevelűek a kertben, akkor a tűleveleket is beszórhatjuk a növényünk talajfelszínére. Tápanyagozásnál használhatunk áfonyához való keverékeket is emiatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

2024. október 2. 05:40

Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

A legszebb őszi balkonnövények

2024. október 1. 09:40

Ősszel kicsit nehezebb a dolgunk, ha szépen mutató növényeket szeretnénk a virágládába ültetni. Mutatjuk, milyen virágokat érdemes választani.

Így menthetjük meg a túlmetszett növényünket

2024. október 1. 08:10

Túlmetszésről akkor beszélhetünk, amikor a növényt túlzottan visszametszik, eltávolítva a szükséges leveleket, ágakat vagy virágokat.

Komposzt vagy mulcs legyen az avarból?

2024. szeptember 30. 16:10

A komposztálás és mulcsolás két hasznos megoldás az avar jótékony felhasználására, de eltérő célokat szolgálnak, más-más előnyökkel járnak.

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

2022. november 16. 04:37

Itt az oldalon olvastam a Mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!

Primulát kaptam, mit kezdjek vele?

2022. április 19. 07:36

Mit érdemes tudni a primula tartásáról? Kiültethető a kertbe?

Gyakori kérdések a szobanövény-gondozásról - I. rész

2021. január 5. 10:57

Kávézacc és használt föld, növényfürösztés, otthoni talajfertőtlenítés, magukra hagyható növények és ki nem nyíló virágok. Csak néhány kulcskérdés a sok közül, melyet talán már Önök is feltettek, de csak a sötétben tapogatóztak.