Hogyan lehet meghatározni a körtefajtákat?

Agrofórum Online

Szeretnék azonosítani pár körte-, illetve bogyós gyümölcsfajtát, amik már jó pár éve bőséges terméssel szolgálnak. Tudok róluk képet küldeni.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfajták meghatározásával külön tudományág foglalkozik. A pomológia tágabb értelemben a gyümölcstermő növényekkel, míg szűkebb vonatkozásban csak fajtaismerettel foglalkozó tudományt jelent. A meghatározáshoz a gyümölcstermő növények számos tulajdonságát vegetatív és generatív részeire vonatkozóan egyaránt figyelembe kell venni.

A vegetatív tulajdonságok közé a fák, bokrok növekedési erélye, a koronájának habitusa, formája, sűrűsége, a termőrészek képződésének helye, valamint egyéb vessző- és hajtástulajdonságok is beletartoznak.

A generatív részek jellemzői közé a termések fizikai tulajdonságait, vagyis azok méretét, alakját, kocsányhosszúságát, színét, héját, valamint a gyümölcsök húsának színét, ízét, lédússágát stb. is érdemes megfigyelni. Az átfogóbb vizsgálatok nemcsak a gyümölcsök tulajdonságait, hanem a virágok jellemzőit egyaránt figyelembe veszik a fajták azonosítása, leírása során. Fontos fajtatulajdonságot mutatnak a fenológiai fázisok is, vagyis a virágzási és érési idők egyaránt. A leírások általában szubjektív vagy objektív módon készülnek. A szubjektív leírás tehát becslésen alapul, míg az objektív leírások pontosan mért eredményeket pl. gyümölcstömeget, gyümölcsméretet is megadnak, vagy az értékek alapján csoportosítva kategóriákba sorolnak.

A fajtameghatározáshoz a termések fizikai tulajdonságait, pl. azok méretét, alakját, színét is érdemes megfigyelni

A fajták meghatározása az előbb felsorolt okok miatt jól láthatóan egy-két kép alapján nem lehetséges, hiszen ez annál egy jóval összetettebb feladat, melyben a lehető legtöbb információt szükséges összegyűjteni a helyes fajtaazonosítás érdekében. A körte esetében a legfontosabb fajtát meghatározó bélyegek lehetnek a gyümölcsök alakja (alma, tojásdad, hengeres, kúp, szabályos körte, megnyúlt körte alakú) és nagysága, gyümölcshéjának színe, terméseik kövecsessége és az érés ideje. A fa koronájának alakja is meghatározó, mely lehet gömb, tojás vagy piramis.

A málnánál a legfontosabbak a termések és azok vacokkúpjának alakja, színe, mérete és gyümölcseinek érési ideje.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Milyen körtefajták vannak aminek a gyümölcsei hosszabb ideig is tárolhatóak?

2020. december 19. 08:44

A hosszabb idejű tárolást csak a téli érésű fajták viselik el nagyobb veszteségek nélkül.

Gubacsot okozó atkák a körtén, II. rész

2024. július 26. 14:10

A minden földrészen elterjedt és rendszeresen előforduló körte-gubacsatkáról (Eriophyes pyri) gyűjtöttünk össze ismereteket.

Milyen körtefajták termése tárolható pincében?

2019. november 21. 04:36

J. Barbara kérdése: Kertembe szeretnék körtefát ültetni, ami télire is tárolható. Milyen fajták tárolhatóak és hogyan a pincében?