32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Házikert

10 tipp a zöldségek téli tárolásához

Agrofórum Online

Nem mindegy, hogyan, milyen körülmények között tároljuk a nyár végén / ősszel betakarított zöldségeket. Ahhoz ugyanis, hogy minden terményünk friss és ropogós maradjon, megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat kell biztosítanunk számukra a tároló helyiségben, ahol a fogyasztásig elraktározzuk őket.

Az alábbi 10 tipp segítségével sokat tehet azért, hogy zöldségei kiváló állapotban maradjanak a hideg téli hónapok alatt, egészen a felhasználásig.

#1 Biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet

A zöldségek tárolásakor ez a szempont kiemelt fontosságú kell, hogy legyen, mivel ez nagyban befolyásolja a hosszú eltarthatóságot.

Ajánlott tárolási hőmérséklet és relatív páratartalom

A zöldségtároláshoz megfelelő hőmérsékletét lásd a fenti táblázatban.

A kertes házzal rendelkező emberek a 10-15 °C-os hőmérsékletet könnyen biztosíthatják nyáron is, ha rendelkeznek fűtetlen pincével, vagy szuterénben lévő fűtetlen kamrával. Nehézség akkor jelentkezik, amikor 4 °C körüli hidegre van szükség, hiszen a keményebb, fagyos napokon hazánkban bőven 0 °C alá kúszik a hőmérséklet. Ilyenkor a kisebb mennyiségű zöldséget a hűtőszekrényben tárolhatjuk – akár heteken át. Jó példa erre a káposzta, ami frissen-tartó zacskóban csodásan eláll a hűtőben, akár több hónapig is.

Van, aki a garázsára/padlására esküszik, hiszen ott is el tud állni a hagyma, a burgonya, de még a téli tök is, ám ez esetben minden zöldséget gondosan be kell bugyolálni papírba/rongyokba, és egymástól elszeparálva rekeszekben, ládákban kell, letakarva tárolni, hogy megvédjük őket a fagytól. Érdemes a ládákat az épület falához/ajtajához közel tenni, így védettebb helyre kerülnek, és könnyebben el is érjük, amikor fel akarjuk használni őket.

További lehetőség a pince egy részének leválasztása, így biztosíthatjuk, hogy az elszeparált rész valamivel hűvösebb legyen, mint a helyiség többi része, de megoldás lehet a földbe vájt gyökérpince/föld pince is, amely hidegen tartja a gyökérnövényeket.

#2 Tárolás előtt hagyjunk időt az érlelést igénylő zöldségeknek

Ide tartozik a burgonya, a fokhagyma, a hagyma, az édesburgonya és a téli tök. Az érlelés megkeményíti a héjat, és lehetővé tesz a hosszabb tárolási időt

  • A hagymának a betakarítást követően 3-5 napra van szüksége a napos helyen történő érleléshez.
  • A burgonyát 10 napig sötét, párás, jól szellőző helyen kell érlelni.
  • Az édesburgonyának magas páratartalomra és melegre van szüksége az érleléshez, de tartsuk őket távol a közvetlen napfénytől.
  • A fokhagymát általában egy hétig a napon érlelik, de van, aki inkább az árnyékos teraszán vagy házfalán érleli őket, ahol, ahol füzérek délelőtt napfényt, délután pedig árnyékot kapnak.
  • A téli sütőtök számára az a legjobb, ha 2 hétig napfényben érlelődik.

#3 Tartsuk szellősen a raktárhelyiséget

Bár nem mindenki rendelkezik gyökérpincével, sokat tehetünk azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a rendelkezésünkre álló tárolóhelyiségekből. A szellőztetés nagyon fontos szerepet játszik a zöldségeink élettartamának meghosszabbításában.

Egy ideális gyökérpince-elrendezésben a helyiség egyik falának alján és az azzal szemközti falon van egy hideglevegő-beszívó szellőzőnyílás, a tetején pedig egy meleglevegő-elvezető szellőzőnyílás. Így a legjobb a keresztirányú szellőzést megoldani.

Amennyiben egyik sincs beépítve a pincénkbe, de az fűtetlen, és nincs szorosan leválasztva a ház többi részétől, valamint rendelkezik némi szellőzési lehetőséggel (pl. egy bukóablakkal), az is jó megoldás lehet, bár nem a legideálisabb fajta. Segíthetünk a problémán egy ventilátor használatával, így egyenletesebben le tudjuk hűteni a helyiséget az ősszel érkező hideg napok előtt.

#4 Vágjuk le a zöldségek zöldjét

Ha rajta hagyjuk a leveles hajtásokat a zöldségeken, azok kiszívják a nedvességet a gyökerekből, amelyekkel még kapcsolatban állnak. A sárgarépa, a retek, a fehérrépa és a többi gyökérnövény fonnyadásnak indul és veszít a minőségéből, amíg a gyökerek csatlakoznak hozzájuk.

A zöldek tetejét közvetlenül a kiásás után vágjuk le, mielőtt a zöldségeket elraktároznánk.

#5 Ne mossuk meg a zöldségeket tárolás előtt

Ne törődjünk vele, hogy a betakarítás során egy kis föld ragadt a gyökérzöldségekhez, hisz ez teljesen természetes! Ilyenkor nem kell megmosni a zöldséget – mivel ha víz éri őket, csökken az eltarthatósági idejük.

Ha mégis nagyon zavar minket, hogy túl nagy földcsomók tapadnak mondjuk a sárgarépára, adjunk egy kis időt arra, hogy a föld kiszáradjon és magától lepotyogjon a zöldségről. Enyhe rázogatással egyébként a föld java lepotyog a termésről.

#6 Biztosítsuk a megfelelő páratartalmat

Egyes zöldségeknek magas, másoknak pedig alacsony páratartalomra van szükségük. Fontos tudni, hogy melyiknek mik az igényei, és megteremteni az annak megfelelő körülményeket. Egy egyszerű páratartalom- és hőmérő segíthet nyomon követni a pince/kamra hőmérséklet- és páratartalom adottságainak alakulását.

A gyökérpincékben a magas páratartalom könnyen elérhető, ha a helyiségben földpadló van. Ha nincs föld- vagy kavicspadlója a pincének, más eszközökkel (így például egy párásítóval) is biztosíthatjuk a szükséges páratartalmat.

Az olyan zöldségeket, mint a sárgarépa, a cékla és a paszternák, ládákba rendezett nedves fűrészporba vagy homokba dughatjuk. (Kivéve, ha a környezet hőmérséklete 4 °C felett van, mert ez penészproblémákat okozhat).

A padlóra vízzel teli edényeket állíthatunk, így a párologtatásnak köszönhetően folyamatosan párásítjuk a levegőt. Ha nem akarunk vizes edényeket használni, terítsünk nedves (nem csuromvizes) zsákvásznat a terményekre.

#7 Ne tároljunk sérült vagy rovarok által megrágott termékeket a többi között

Óvatosan takarítsuk be a terményeket, hogy elkerüljük azok sérüléseit. Csak a legjobb állagú betakarított terményeket tegyük el télire. Ha zúzódásokat vagy rovarok általi dézsmálást látunk a zöldségeken, válogassa ki az érintett darabokat és inkább fogyassza el, mert ezek nem fognak sokáig elállni.

#8 Tartsuk a zöldségeket a padlótól távol

Ha a zöldségek a padlón pihennek, könnyen megpenészedhetnek. Az a legjobb, ha kosarakban, rekeszekben, ládákban vagy polcokra rendezve tároljuk a zöldségeket.

#9 Biztosítsunk sötétséget a helyiségben

A fénnyel való érintkezés csökkenti a legtöbb zöldség eltarthatóságát. Bár a legtöbb ember tudja, hogy a burgonya a sötétet kedveli, kevesen tudják, hogy a többi zöldség is jobban eláll, ha sötétben tartjuk őket ahelyett, hogy azok minden nap nappali fényt kapnának.

#10 Gyorsan távolítsuk el a romlott terményeket

A zöldségek és gyümölcsök véletlenszerű rothadása a téli tárolás természetes velejárója, ám ez általában csak 1-1 darabot érint. Ha a zöldségeink tömeges rothadásnak indulnak, ki kell derítenünk a romlás okát.

Rendszeresen ellenőrizzük a zöldségeket, és ha azt látjuk, hogy egy-egy hagyma kicsírázik és felpuhul, vagy a tök löttyedt lesz, azonnal távolítsuk el az érintett példányokat. Érezni fogjuk a romlás szagát még akkor is, ha szemmel azon nyomban nem látszik, hol van a probléma a kamrában.

Van egy régi mondás, miszerint egyetlen rossz alma is képes elrohasztani az egész hordót – és ez nagyon is igaz. Ennek oka abban keresendő, hogy az érett gyümölcsök több etiléngázt bocsátanak ki, amelynek hatására a körülöttük lévő gyümölcsök is gyorsabban érnek meg. Ugyanez igaz a penészre is. A romlott zöldségből származó penész spórákkal terjed át a többi zöldségre, így azok is gyorsabban megromlanak, ezért fontos, hogy mindig eltávolítsuk a penészedésben érintett példányokat.

A cikket fordította: Ordódy Eszter



Mit ültetne a nagymamánk? Régi fajták újra divatban

2025. június 8. 08:10

Ízesebb, ellenállóbb, nosztalgikusabb – egyre többen térnek vissza a házikertben a nagyszülők idejéből ismert régi fajtákhoz.

Bio megoldások a sok eső okozta káoszban

2025. június 8. 05:40

Nagyon extrém az időjárás mostanában, hűvösek voltak többnyire a napok, főleg az éjszakák és gyakran párásabb a levegő a május-júniushoz képest. Megszaporodnak a gombafertőzések az idei évben.

Törökszegfű mellé: mit ültessünk, mit kerüljünk?

2025. június 7. 13:10

A törökszegfű gyönyörű és illatos, de nem mindegy, mely növények mellé ültetjük – íme a legjobb és legrosszabb társai!

Zsálya otthon: természetes immunerősítő csoda

2025. június 6. 14:10

A zsálya nemcsak fűszernövény, hanem egészségvédő társ is: immunerősítő, antibakteriális, és kertben is könnyen nevelhető.

Egész nyáron virágzik a színpompás petúnia

2022. május 11. 07:38

Útmutató a petúnia kertben vagy cserépben való termesztéséhez.

Hogyan takarítsuk be a friss fűszernövényeket ősszel, hogy egész télen használhassuk őket?

2022. szeptember 3. 06:36

Tanulja meg, hogyan takarítsa be a friss fűszernövényeit ősszel, hogy egész télen felhasználhassa őket a konyhában, sütéshez-főzéshez, tinktúrákhoz, gyógyteákhoz, és sok minden máshoz.

Kertbarátok figyelem: őszi teendők a kertben novemberben

2023. november 7. 16:10

Idén az utolsó felhívást írom, még egy-két növényvédelmi teendőre felhívva figyelmüket. Elvégzésükkel már a jövő évi termést védik! - Ajánlás Zsigó György növényorvos tollából.

Április végi SOS teendők a kiskertben

2022. április 30. 17:41

Áprilisban, főleg most az utolsó két hétben rendkívül sok eső esett, ami egyrészt jó, mert hirtelen beindul és zöldül a gyeptől a gyomokig minden. De a gombabetegségekre például jobban oda kell figyelni.