Mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

Agrofórum Online

Szeretném megtudni, hogy mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A paradicsomnak számos betegsége van, melyek bogyóinak foltokban barnulását, azok minőségi romlását okozzák. A xantomonászos betegség (Xantomonas campestris pv. vesicatoria) a szabadföldi paradicsomtermesztésben gyakran előfordul, és akár súlyos károkat is okozhat. A levélen sárga szegélyű barna foltok, a száron megnyúlt barna foltok, míg a bogyón sötétbarna, varszerű, kiemelkedő foltok képződnek, melyeken filmszerű baktériumnyálka is megjelenhet. A fertőzés forrása a fertőzött növénymaradványok, a vetőmag, de művelő eszközökkel és öntözővízzel egyaránt terjedhet.

Az alternáriás betegség (Alternaria porri f. sp. solani) főként az idősebb állományokban jelenik meg. A levélen, száron, kocsányon és bogyókon kialakult ovális foltok körül körkörös, sötétbarna képletek jelennek meg, melyek által a kórokozó könnyen beazonosítható. Jellemző még, hogy ezek a foltok száradnak, berepedeznek. A bogyó fokozatos rothadásnak indul, majd húsa is barnulni kezd.

A szeptóriás betegség (Septoria lycopersici) is egy szabadföldön rendszeresen előforduló betegségnek számít. A leveleken apró, kerek, kezdetben kivilágosodó foltok jelennek meg, a száron és a bogyókon besüppedő foltokat okoz. Ezek később akár össze is folyhatnak, a növényi rész elszárad. A fertőzés forrása a növénymaradvány, ezért a vetésváltásnak ebben az esetben is kiemelt szerepe van.

A paradicsom legveszedelmesebb betegsége a fitoftóra (Phytophtora infestans), melynek tünetei először az alsó levelek csúcsán jelentkeznek. Először a leveleken sárguló folt látható, majd kivilágosodása, fonnyadása, barnulása és elszáradása. A terméseken a bogyó kocsány felőli részén szürkészöld, majd barna, kemény folt keletkezik, melyet laza, fehéres színű gyep vesz körbe az egészséges és beteg rész határán. A párás és nedves időjárás elősegíti gyors terjedését.

A védekezést fontos egyrészt a megelőzésre alapozni minden betegség esetében, ezért a vetésforgó betartása, a helyes gyomirtás már alapjaiban véve meghatározzák súlyosságukat. A permetezést már palántakorban érdemes megkezdeni, akár 10 naponta vagy kéthetente ismételni.

Íme a lila paradicsom, az új dizájner szuper-gyümölcs

2022. április 14. 14:03

Bármely paradicsomfajta átalakítható, ráadásul a lila íze pontosan ugyanolyan, mint a kiindulási fajtáé.

A színes talajtakarás jelentősége

2021. szeptember 26. 10:44

A megfigyelések szerint a piros takarás hatására világosabb gyümölcsszín alakult ki, ami piacossága miatt kedvezőbbnek bizonyult, mint a fekete fólia esetében.

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8. 12:23

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.

Primőr paprikán és paradicsomon gyakran jelentkezik termőkorban a magnéziumhiány

2023. március 7. 06:34

A magnézium hiánya gyakori a primőrzöldségeken. Gyakran összetévesztik a káliumhiány betegséggel, és ennek megfelelően kezelik, pontosabban félrekezelik a növényeket.