Mik lehetnek a furcsa, tüskés rovarok a kecskerágón?

Agrofórum Online

Kecskerágó bokromon nagyon furcsa tüskés, fekete színű, kicsi rovarfélék élnek tömegesen. A kép alapján meg tudják határozni? Mivel permetezzem a bokrot?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Valóban nagyon érdekes kinézetű, ritkán előforduló rovarról van szó, de ne permetezze, mert hasznos bogár!

Tavasszal, nyáron minden kertben tömegével éltek növényeinken a katicabogarak lárvái, elsősorban a harlekin katica lárvák voltak általánosak. Azok bár hosszúkás testűek, de jellemzően erősen tüskézettek, azokat már mindenki jól ismeri.

Szerecsenkata bábok (fotó: a kérdező felvétele)

Az Ön bokrán is egy katicabogár él a szerecsenkata fajok egyike, valószínű, hogy a vesefoltos szerecsenkata (Chilocorus renipustulatus), és annak báb alakjait látja most a leveleken, arról készült képet küldte be levelében. A kecskerágón általánosan elterjedt a kecskerágó-pajzstetű, az ön bokrán is ott vannak az apró, 1-2 mm-es, a szárra tapadó kagyló alakú pajzstetvek, azokra telepedtek be a szerecsenkaták, és mivel bőséges táplálékot találtak, felszaporodtak. A jelenség jól mutatja a biológiai egyensúly működését, az állatvilág természetes élelmi láncát, a természetnek azt a képességét, hogy a felszaporodó, túlszaporodó rovarállomány esetén az ellenségei, predátorok is megjelennek, és tisztogató munkát végeznek. Örüljön a jelenségnek, és védje a képen látható bábokból hamarosan kibújó katicabogarakat is!

Vesefoltos szerecsenkata

A katicabogarak többsége ragadozó életmódot folytat, táplálékuk lehet a levéltetvek sokasága, általában ezeket ismerjük, de vannak atkákat, pajzstetveket és liszteskéket fogyasztó katicafajok is. A hazai katicafajok bogár (imágó) alakban telelnek, leggyakrabban avar, fakéreg, fűcsomó, vagy a talaj felső rétegének védelmében. A kifejlett egyedek többsége egy évig él.

Lárva és báb alak (Chilocorus renipustulatus)

Ne kezelje a bokrot semmiféle rovarölő szerrel télig, ne pusztítsa el a katicákat! Viszont ősszel, amikor már a katicabogarak is telelőre húzódnak, és nem tartózkodnak a bokrokon, akkor a bokrot bármilyen olajos téli lemosó permetező szerrel kezelje le, bő lével, télen kétszer is lehet, fagymentes időben. Azokat az ágakat, melyeken a pajzstetvek vastag réteget alkotva vonják be a kérget, vágja ki tőből, és égesse el. Ezzel a módszerrel egyedszámukat drasztikusan csökkenteni tudja, és még marad jövőre a szerecsenkatáknak is belőlük.

Hogyan szabadíthatjuk meg a hibiszkuszt a levéltetvektől?

2022. november 9. 04:37

A hibiszkuszaink tele vannak virággal. Pár napja behoztuk őket, azóta tele vannak levéltetűvel is. Kérem, adjanak tanácsot, hogyan szabadulhatunk meg végleg a tetvektől?

Hogyan védekezhetünk hatékonyan a körte varasodása ellen?

2024. június 30. 04:37

Hogyan védekezzek a körte varasodása ellen? A leveleken számos tünetet észrevettem már, viszont a termések épségét szeretném megóvni.

Mitől csavarodnak, deformálódnak az almafa fiatal levelei?

2022. április 14. 04:38

Almafáim fiatal levelein furcsa csavarodások, deformálódások láthatók, némelyik piros színű is. Fehér bevonatos leveleket is látok. Lehet, hogy már a lisztharmat is fellépett?

Szárnyal a mezőgazdasági repülőgépek piaca

2024. január 17. 13:40

A brazil Embraer repülőgépgyártó arra számít, hogy az Ipanema mezőgazdasági repülőgépét rekordmennyiségben értékesíti az idén, miután 2023-ban az ország mezőgazdasági ágazata erősödött.