Mi rágja a rózsám leveleit?

Mi rágja a rózsám leveleit?

Agrofórum Online

V. Erzsébet kérdése: A rózsák levelein szép sorban függeszkedve zöld testű, sötét fejű hernyók rágnak. Milyen károsítók ezek? Miként védekezhetek ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A rózsának nagyon sok állati kártevője van. Csak levéldarázsból 5 faj károsítja. A rövidcsápú levéldarázs, a bunkóscsápú levéldarázs, fehérörves levéldarázs, és a hajtáscsúcs-pusztító levéldarázs. A rövidcsápú levéldarazsak közül a rózsának két varródarázs károsítója van a sötétszárnyú varródarázs és a sárga varródarázs.

Ezek a lárvák a sárga varródarázs hernyói. A sárga varródarázs tojásrakása következtében a rózsahajtások meggörbülnek. A tojásrakás helyén a hajtásokon szúrásnyomok láthatók. A szúrásnyomok a varrógép öltéseire emlékeztetnek, innen származik e rózsakártevő magyar neve. A szúrásnyomok hosszú sorokban helyezkednek el. A hajtások leveleit karéjosan rágják a hernyók, ezek 2 cm hosszúak, 9 pár lábuk van. Rendszerint többesével, S alakban tartott testtel találhatók a levélszéleken. A fejük fekete csak az utolsó vedléssel változik barnává. A test világoszöld színű, fekete szemölcsökkel tarkított.

Sárga varródarázs hernyói

A kifejlett károsító (imágó) 7-10 mm hosszú. A feje, csápja és a tor nagy részben fekete színű.

Éveként két nemzedéke van. Az imágók (darazsak) rajzása május végéig megszakítás nélkül tart. Legnagyobb mérvű június hónapban. A nőstény tojásrakás közben általában az alkonyati órákban figyelhető meg. A tojásból 8-10 nap múlva kelnek ki a lárvák és a két nemzedék egymásba olvadása következtében körülbelül május végétől késő őszig megtalálhatók a leveleken. Gyakran együtt károsít e faj hernyója a hozzá hasonló sötétszárnyú varródarázs lárváival. A hajtásokat ért károsítás mind mennyiségileg, mind minőségileg károsan érinti a virághozamot is. A kártételt fokozza az hernyók rágása következtében beálló lombveszteség.

Sárga varródarázs imágó

Védekezés: A hernyók elpusztítására a rágó kártevők elleni készítmények alkalmasak. A virághozamot ért károsodást ez a permetezés csak a következő nemzedékkel kapcsolatban mérsékli. A rózsa levéltetvei elleni rendszeresen végzett permetezés ezt a kártevőt is elpusztítja. Jó hír, hogy van természetes ellensége: a fürkészdarázs.

Óvatosan a permetezéssel: kiemelt ellenőrzések a méhek védelmében

2018. április 26. 09:50

2018 tavaszán az ország teljes területén kiemelten ellenőrzi a Nébih a növényvédelmi kezeléseket a házi méhek és a vadon élő beporzók védelme érdekében.