22℃ 11℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta

Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

Agrofórum Online

Mitől függ, hogy mikor szüretelhető a dió és a mogyoró? Mikor tekinthető érettnek az említett növények termése?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A dió és a mogyoró szüretének időpontja és hossza egyaránt, a termesztett fajtától, termőhelytől, a művelés módjától és az időjárástól is függhet. A dió betakarításra érett állapotát jelzi az, amikor a zöld burok felrepedt és a mag könnyedén kihull belőle. A burok felrepedése előtt két héttel már a termésrekeszek teljes felülete kialakul, ilyenkor világosabb a magbél, de ezután az időszak után a tömege még akár 5%-al is gyarapodhat. A legkedvezőbb betakarítási idő tehát akkor van, amikor a zöld burok a termések 70%-án természetes úton, vagyis magától felrepedt.

A mogyorónak vannak augusztus közepén és szeptemberben érő fajtái egyaránt. Kedvező időjárási feltételek mellett szüreti időszaka mintegy 2-3 hétig tart el. A mogyoró betakarításának a jele, vagyis a teljes érettséget mutatja, hogy az érett makk könnyen kihull a kopácsból. Az érés folyamatát pedig az jelzi, hogy a makk alsó felének héja elkezd barnára színeződni.

A dió és a mogyoró betakarítása, szüreti időszaka előtt érdemes a fák alatti füvet levágni, hiszen csak így tudjuk megfelelően és maradéktalanul terméseit összegyűjteni. A gyakori csapadék és rendszeres harmatképződés miatt a földön maradó termések minősége ugyanis gyorsan romlik. A másik megoldás lehet még az, hogy a fák alatti részt pl. ponyvával takarjuk, mely a termések összeszedését nagymértékben megkönnyíti.

A dió ágainak botokkal, rudakkal történő ütögetése és terméseinek leverése nehézkes, főként a fa méretéből adódóan, valamint a termőrészeket is károsítja, így ez akár a következő évi termésmennyiség rovására is mehet. Érdemesebb inkább vékony és hajlékony rudat választani erre a célra és apró ütögetésekkel vagy az ágak óvatos mozgatásával lerázni a terméseket. A felszedést mindkét faj esetében érdemes legalább 2-3 naponta elvégezni, így minőségük romlása is elkerülhető. A levert diót az esetleg rajta maradt zöld buroktól meg kell tisztítani annak betárolása előtt. A begyűjtött termések szellős helyen, vékony rétegben kiterítve száríthatók, majd ezután pedig tárolhatók.

53,3 millió tonnás ukrán betakarítás

2023. február 5. 14:12

Az ukrán gazdaságok 53,2 millió tonna tömegű gabonát takarítottak be a várt terület 97%-áról február 2-ig, miközben egy elemzőcég csökkentette a 2023-as orosz búzatermésre vonatkozó előrejelzését.

A szántóföldi növénytermesztés munkabiztonsága

2019. január 24. 05:37

A szántóföldi növénytermesztés tekintetében oda kell figyelni arra, hogy a gépkezelők rendelkezzenek az általuk kezelt gépekre érvényes vezetői engedéllyel – a gépek pedig rendelkezzenek a szükséges felülvizsgálati, karbantartási dokumentációkkal, kockázatértékelésekkel.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 9.

2022. április 20. 04:37

A sorozat kilencedik fejezetében a kombájn kategória döntőseit (Claas Trion, New Holland CH 7.70, Rostselmash RSM 161), de elsősorban győztesét mutatjuk be.

A napraforgó és a szója betakarítása - Állományszárítás és kipergéscsökkentés egy menetben, az Arysta ajánlásával

2018. augusztus 21. 18:05

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.