Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

Agrofórum Online

Mitől függ, hogy mikor szüretelhető a dió és a mogyoró? Mikor tekinthető érettnek az említett növények termése?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A dió és a mogyoró szüretének időpontja és hossza egyaránt, a termesztett fajtától, termőhelytől, a művelés módjától és az időjárástól is függhet. A dió betakarításra érett állapotát jelzi az, amikor a zöld burok felrepedt és a mag könnyedén kihull belőle. A burok felrepedése előtt két héttel már a termésrekeszek teljes felülete kialakul, ilyenkor világosabb a magbél, de ezután az időszak után a tömege még akár 5%-al is gyarapodhat. A legkedvezőbb betakarítási idő tehát akkor van, amikor a zöld burok a termések 70%-án természetes úton, vagyis magától felrepedt.

A mogyorónak vannak augusztus közepén és szeptemberben érő fajtái egyaránt. Kedvező időjárási feltételek mellett szüreti időszaka mintegy 2-3 hétig tart el. A mogyoró betakarításának a jele, vagyis a teljes érettséget mutatja, hogy az érett makk könnyen kihull a kopácsból. Az érés folyamatát pedig az jelzi, hogy a makk alsó felének héja elkezd barnára színeződni.

A dió és a mogyoró betakarítása, szüreti időszaka előtt érdemes a fák alatti füvet levágni, hiszen csak így tudjuk megfelelően és maradéktalanul terméseit összegyűjteni. A gyakori csapadék és rendszeres harmatképződés miatt a földön maradó termések minősége ugyanis gyorsan romlik. A másik megoldás lehet még az, hogy a fák alatti részt pl. ponyvával takarjuk, mely a termések összeszedését nagymértékben megkönnyíti.

A dió ágainak botokkal, rudakkal történő ütögetése és terméseinek leverése nehézkes, főként a fa méretéből adódóan, valamint a termőrészeket is károsítja, így ez akár a következő évi termésmennyiség rovására is mehet. Érdemesebb inkább vékony és hajlékony rudat választani erre a célra és apró ütögetésekkel vagy az ágak óvatos mozgatásával lerázni a terméseket. A felszedést mindkét faj esetében érdemes legalább 2-3 naponta elvégezni, így minőségük romlása is elkerülhető. A levert diót az esetleg rajta maradt zöld buroktól meg kell tisztítani annak betárolása előtt. A begyűjtött termések szellős helyen, vékony rétegben kiterítve száríthatók, majd ezután pedig tárolhatók.

Újdonság! Amerikai J&M átrakókocsi a KITE Zrt. kínálatában!

2021. május 28. 10:04

A J&M Észak-Amerika egyik legnagyobb mezőgazdasági anyagmozgató gépeket gyártó vállalta, amely több mint 50 éves múltra tekint vissza. Az innovatív, magas minőségű J&M átrakókocsik meghatározó piaci szereplők a tengerentúlon, és immáron a KITE Zrt. kínálatában is elérhetőek 2021-től!

4,6 millió tonnás exportnál tartanak az ukránok a szezonban

2021. augusztus 18. 06:43

Ukrajna 2021-ben mintegy 76 millió tonna gabona betakarítását tervezi, szemben a 2020-as 65 millió tonnával.

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

2019. október 1. 12:03

Az őszi betakarítású növények között kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés.

A betakarítást nehezíti a csapadékos időjárás Zala megyében

2019. november 5. 10:47

Az esőzések miatt a gazdálkodók leálltak a betakarítással, de minőségi problémák eddig nem fordultak elő, és abban bíznak, hogy az időjárás később sem okoz kárt a kukoricatermésben.