Növénytermesztés
Növénytermesztés

A francia gabonafélék terméskilátásai az esőzések ellenére sem javulnak

A francia gabonafélék terméskilátásai az esőzések ellenére sem javulnak

Agrofórum Online

Franciaországban a gabonafélék többségének állapota az ötödik hete romlott a meleg és száraz időszakot megszakító záporok ellenére, de így is jóval a tavalyi év felett maradnak az adatok – mutatták ki a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal adatai.

A becslések szerint az Európai Unió legnagyobb gabonatermelőjénél a búza 81 százaléka jó vagy kiváló állapotban volt a június 26-ig tartó héten, szemben az előző heti 83 százalékkal – áll a FranceAgriMer gabonatermésről szóló jelentésében. A pontszám azonban jóval meghaladta az egy évvel korábbi 64 százalékot.

A régiónkénti részletes becslések azt mutatták, hogy a termésviszonyok az elmúlt hetekben az ország nagy részén visszaestek, de északon, Franciaország egyik legnagyobb gabonatermelő vidékén továbbra is kiváló állapotban maradtak.

Az őszi árpánál a termés 82 százaléka jó vagy kiváló minősítést kapott az előző heti 84 százalékkal szemben, míg a durumbúza pontszáma meredekebben, 77 százalékról 69 százalékra esett vissza.

A május vége óta tapasztalható abnormálisnak tekinthető száraz és meleg időjárás Franciaország nagy részén feltehetően megterhelt egyes növényeket. A június közepi záporok várhatóan pozitív hatást fejtenek ki, ami talán még nem jelenik meg a FranceAgriMer június 26-i adataiban.

A búza betakarítása folyamatban volt, június 26-ig a terület 1 százalékát betakarították, ami elmarad a tavalyi év azonos időszakában betakarított 5 százaléktól – közölte a hivatal. A FranceAgriMer szerint az őszi árpa, az első nyár elején begyűjtött gabona betakarítása 31 százalékos volt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. A durumbúza és a tavaszi árpa betakarítása is folyamatban van, június 26-ig mindkettő esetén 5 százalékos előrehaladást értek el a gazdálkodók.

A Franciaország számos részén tapasztalható száraz és meleg időjárás aggodalomra ad okot az olyan tavaszi vetésű növények esetén, mint a kukorica és a napraforgó. Az aratás előtt álló őszi vetésű növények kevésbé szenvedték meg a zord időjárást, és a terméspotenciál továbbra is meglehetősen magas – mondta Benoit Pietrement, egy növénytermesztő, a FranceAgriMer gabonabizottságának vezetője.

A nagy gabonatermelő régiókban a gabonafélék esetében még mindig megvan a lehetőség a magas termésre az őszi vetésű növényeknél. Sokkal jobban aggódunk a tavaszi vetésűek termése miatt

– mondta újságíróknak a szakember.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

2024. június 10. 07:10

Évről évre egyre kevesebb német gazdálkodó alkalmaz szántást a földjein, de az államok között óriási eltérések mutatkoznak.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

2024. június 6. 14:40

Bár a rizs tenyészideje 120-150 nap, egy új fajta esetében ez az időszak alig a felére zsugorodott – amit üvegházban már termesztenek is.

8 tipp szilázsbálák fóliacsomagolására

2024. június 6. 07:10

A szilázsbálákat védő vékony fólia a kiváló minőségű takarmány hosszú távú megőrzésének biztosítéka. Mire figyeljünk a használatakor?

A friss kereslet-kínálati jelentésre vár a piac

2023. szeptember 12. 08:10

A búzapiacon csökkentek az árak, új mélypontokat ért el ezzel a kurzus, amely nyomást gyakorol a kukoricapiacra is.

A kukorica drágulása kivételnek számított

2020. május 13. 08:03

A kukorica piacán az határozta meg a hangulatot, hogy az Egyesült Államok mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) becslései szerint idén 33 évet követően a legmagasabb szinten alakulhatnak a készletek az országban.

Agrometeorológia: országos áztató eső nem valószínű – terméskiesés lehet a következmény

2018. május 22. 14:00

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű.

A felvásárlási láz ellenére zuhant a búza ára

2020. április 2. 08:02

A búzafogyasztás az utóbbi időben lendületesen emelkedett, ezért is meglepő, hogy ilyen rossz napot zárt ez az agrártermék az árutőzsdén.