Megérkezett az ősz és még sok kint a zöld termés? Nem érnek be időben a paprikák, paradicsomok? Évek óta így csináljuk, elmondom a mi trükkjeinket!
Gazdálkodóként nincs is nagyobb rémálom, minthogy megérkeznek a szeptemberi talajmenti fagyok és rengeteg zöld termés várja még a beszínesedést, beérést. Mivel mi ráadásul színre válogatjuk a szószgyártáshoz a terméseket, így még fontosabb az, hogy szépen pirosodjanak, liluljanak, sárguljanak a paprikák, paradicsomok, persze fajtájukra jellemző módon.
Amikor bejön a talajmenti fagy sietni kell
Az évnek ez a másik nagyon izgalmas ideje, mert az idő az, ami számít ilyenkor. Be tudjuk-e érlelni a megfelelő mértékben a zöldségeket szedhetőre, vagy muszáj lesz utóérlelni?
A talajmenti fagy a tavalyi évben (2021-es év) már szeptember 4-én elvitte a zöld növényi részeket, olyan váratlanul érkezett. Idén még szerencsés az év eddig.
Az talán szerencse, hogy a paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.
Érlelés gyorsítása, ha szorít az idő
Na adjunk neki vizet! Az egyik sokak által használt módszer már a bekötődések javítására és az érés gyorsítására az, ha hagyjuk picit a növényeket kiszáradni. Ekkor hirtelen a következő öntözéskor még több termés fog bekötődni, majd a meglévőek szépen elkezdenek beérni. Ez egyfajta kényszerérés, de így lehet gyorsítani a vízmegvonással a dolgon.
Tápanyagok összetétele is számít
“Bár a foszforról a gyökeresedéskor szoktunk beszélni, a magok képzéséhez is nagyon sok foszforra van szükség. Javítja a virágok kötődését és a termésminőséget. Tehát sokkal több és szebb termésünk lesz. A növények káliumigénye fajonként változik: de általánosságban elmondható, hogy azok a növények, melyek sok virágot hoznak, több káliumra is van szükségük. Főleg, ha azok színes terméseket is produkálnak. A káliumtól lesznek szépek a piros színek a paprikán, paradicsomon, javítja az ízletességet, a kalciumtól pedig nemcsak nem repednek ki a termések, de jó hússzerkezetűek is lesznek. Javítja a kálium a növények szárazságtűrését és nagy szerepe van a virágok bekötődésében és a termésképzésben is. A foszfor meg segíti az ATP-szintézist, vagyis a növények energiaellátását. Hiányában kicsi a növekedés, aprók a levelek és a termés mennyisége is jóval kevesebb és gyengébb lesz.” – vallja Varga Szabolcs zöldségtermesztő agrármérnök.
Nem szedjük le az érett termést még
Az érés akkor hatékony, ha az etiléngáz termelődés elindul ott, ahol a termések félérettek. Ezért, hogy a tövek között az etiléngáz mennyisége nagyobb legyen, a már éretteket nem szedjük le, hagyjuk egy darabig a bokrokon és így a még zöldek is elkezdenek szépen és kicsit gyorsabb tempóban megérni.
Kiemelt kép: Pexels