Házikert

Ezeket a zöldségeket vetjük ősszel

Agrofórum Online

A szorgos kertész télen sem pihen, talán csak rövid ideig, de mindig talál elfoglaltságot. Íme a lista, mely zöldségeket vethetjük még ilyenkor ősszel is!

A legjobb helykihasználás érdekében akár még késő ősszel is vethetünk. Természetesen nem bármit, hanem csak pár fajta zöldséget, de az is nagy segítség lesz a konyhakertben, mint friss elemózsia.

Milyen zöldségeket vethetünk ősszel?

Általános szabály, hogy ősszel a hidegtűrő zöldségek magjait vethetjük. Ilyenkor cél kell legyen, hogy még a vetés évében begyökeresedő, életerős növény fejlődjön belőlük.

A fejlődésnek indult növények a téli fagyos időben “hibernálódnak”, és kora tavasszal az első napsugarak hatására újra növekedésnek indulnak.

Ilyen zöldségek a teljesség igénye nélkül:

  • spenót,
  • fejes saláta,
  • madársaláta,
  • fokhagyma,
  • dughagyma,
  • metélőpetrezselyem,
  • hónapos retek,
  • rukkola,
  • fodros kel.

Sok esetben a fokhagymának a dughagymáját igen drágán lehet csak beszerezni, így ha csak a saját konyhakertjébe szánná a fokhagymát, akkor a gerezdekre szedett fokhagyma is jó szolgálatot fog tenni. Duggassuk el nyugodtan a szétszedett fej gerezdjeit!

A fent felsorolt növénylistában csak fajok szerepelnek, de fajtaválasztásnál mindig figyeljünk oda arra, hogy hidegtűrő, tél alá is vethető fajtát válasszunk.

Általános szabály, hogy ősszel a hidegtűrő zöldségek magjait vethetjük (fotó: Pexels)

A levélzöldségek előnye

A salátaféléknek az a nagy előnye, ami miatt mi magunk is minden évben vetünk ősszel salátafélét, hogy ha enyhe a tél, akkor akár egész télen is szedhetjük a konyhaasztalra valót. Mivel télen a szezonális zöldségek listája igen rövid, így pár salátaféle is nagy öröm lehet a családnak.

Újhagyma a karácsonyi krumplisalátához? Miért is ne!

Ha lehet kapni dughagymát, akkor mindenképp érdemes eltenni belőle ősszel, hogy enyhe télen legyen a reggelihez és salátákhoz frissen szedett újhagymánk is. Persze azt nem mondom, hogy a zöldje ugyanolyan fain lesz és szép zöld, nagy, mint a nyári időszakban, de teljesen vállalható méretre meg tud nőni és zsenge lesz a télen betakarítható újhagyma is. Így akár, ha ügyesen kertészkedünk, akkor a karácsonyi krumplisalátához is lesz bőven mennyiség.

Ha van kalepalántánk…

Ha augusztusban vetettünk kalét, akkor most már szépen palántázás utáni ültetési méretben van. A párleveles kalét nyugodtan kiültethetjük szabadföldre, egész télen egy masszív levélszerkezetű és a fagyokat is kibíró leveles zöldségünk lesz általa, melynek leveleit megszedve rakottas ételeket is készíthetünk, de akár egészséges, aminosavakban, ásványi anyagokban gazdag superfood chips is készülhet.

Kiemelt kép: Pexels

Madársóska: így tartsuk kordában a kertben

2025. április 2. 13:10

A madársóska gyors terjedése miatt könnyen elvadulhat. Fontos rendszeresen visszavágni, hogy élvezhessük előnyeit anélkül, hogy elnyomná a többi kultúrát.

Mahónia ültetése tavasszal: a sikeres telepítés lépései

2025. április 2. 11:10

A mahónia dekoratív megjelenése, illetve tél végi, kora tavaszi virágzása miatt is egyre népszerűbb örökzöld cserje a kertbarátok körében.

Így gondozzuk a tavaszi hagymásokat a kertben!

2025. április 2. 05:40

A tavaszi hagymások között is többfélét ismerünk és tulajdonságaikat tekintve is egészen eltérőek lehetnek.

Gyomok a gyepben? + videó

2025. április 1. 16:30

A házikertek gyepe ritkán áll kizárólag fűfélékből. Videónkban a gyepet gazdagító egyéb gyomok, lágyszárúak kapcsán kapunk tanácsokat.

A spenótlevél szerkezete alkalmas lehet laboratóriumi hústenyésztésre

2021. május 23. 12:12

A spenótlevél egy költséghatékony és környezetkímélő megoldásnak tűnik, amely feltételezhetően felgyorsítja a laboratóriumi húselőállítás folyamatát.

Választékbővítő levélzöldségünk, a mángold

2020. április 28. 07:39

A nagyüzemi termesztésből kiszoruló, választékbővítő fajok iránti érdeklődés folyamatosan megfigyelhető a termelői piacokon, főleg a fővárosban és környékén. A különleges, akár nemzetközi ízeket a magyar konyhával ötvöző szakácskönyvek, főzőműsorok olyan alapanyagokkal ismertetik meg a bátor szakácsokat, amelyek gyakran nem könnyen szerezhetőek be.

Spenótból – palacsintát!

2024. március 2. 08:10

A legtöbben a spenótból főzeléket főzünk vagy nyersen, salátába tépkedve fogyasztjuk el. De miért ne lehetne a spenótot másféleképpen is elkészíteni? Például palacsintatésztába sütni, sonkával, sajttal megpakolni, rétegezni, és úgy, harsogó zöld levelekkel kisütve, olvadó sajttal a közepében a család elé rakni?

Mi a teendő, ha sárgul a spenót levele?

Sz. Lajos kérdése: Az eső után, napsütéses délutánon kimentem a kertembe és a spenót levele messziről sárgult. Közelebbről még jobban látszódott és szürke színűvé vált. Mi ez és mit tehetek ellene? Ettől még fogyasztható?