Házikert

Macskagyökér, tyúkturbolya: mesebeli növények

Agrofórum Online

Biztosan emlékszünk az ikonikus jelenetre a Lúdas Matyiból, ahol a Vajákos Biri néne a macskagyökérről, tyúkturbolyáról beszélt. Mesebeli gyógyfüveket hoztam mai témának.

A mesebelinek tűnő növényeket valójában nem csak a meséből ismerhetjük. Nagyon sok izgalmas elnevezésű gyógynövény létezik, melynek bohókás neve mögött valódi tudás és kincs rejtőzik. Így lelhetünk a sámánok, táltosok szent növényei között is jó pár olyanra, melyeket akár a mesékből is ismerhetünk. A mai modern világunkban a sámánok és boszorkányok világa már alig létezik, pár irányzat van, ahol ezt a kultúrát őrzik és művelik mai napig is. Különcként néznek rájuk, pedig a valódi táltosvilágban hatalmas tudásbázis is elraktározódott, és nem csak a gyógyító, és mondjuk úgy spirituális világban fontos növények kapcsán.

Macskakarom és vörösgyökér

Ez a két növénynév azoknak fog valamit mondani, akik beleásták magukat a Lyme-kór gyógymódjaiba. Klasszikus gyógynövények, melyeket tinktúraként lehet kapni kereskedelemben is, pedig nevük alapján nem feltétlenül társítanánk hozzájuk fontos értéket. A macskakarom (Uncaria tomentosa) az izületek egészségére gyógyító erővel bír a népi gyógymódokban leírt adatok alapján és stimulálja az immunrendszert. A vörösgyökér (Ceanothus americanus) gyökeréből készült tinktúra is hasonló hatással rendelkezik.

Macskagyökér és tyúkturbolya

Az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis) a loncfélék családjába tartozó lágy szárú évelő növény, mely a mi hazai klímánkon nemcsak termelhető, de természetben is előforduló faj. Népi elnevezése is ismert lehet népmesékből: baldrián, magdolnafű.

Macskagyökér (fotó: Pexels)

A tyúkturbolya néven a zamatos turbolyát szokták nevezni a legtöbb feljegyzés szerint, melyről egy korábbi cikkben már írtam. A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) a turbolya (Anthriscus) nemzetség Magyarországon leggyakoribb faja. Két változata a termesztett var. cerefolium és a serteszőrös termésű vadon élő var. trichosperma, ennek magyar neve útszéli turbolya. A turbolya magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem. Illata jellegzetes és mással pont az illata miatt aligha összekeverhető. Tavasszal bújik elő és nyár közepéig (évszaktól függően változó) lehet szedni, gyűjteni. Teája veseproblémákra és emésztőrendszeri-betegségekre nyújt segítséget a népgyógyászati leírások szerint.

Terjőke kígyószisz – ijesztő név mögött gyógyhatás

Talán az egyetemi tanulmányaim alatt az egyik legszórakoztatóbb magyar megnevezés volt a terjőke kígyószisz, amit már első évben “belénkvertek” a Botanikai kompendium lapjain keresztül és növényismereti órán.

A terjőke kígyószisz, latin nevén Echium vulgare, sokféle nép elnevezést is kapott már: Alcubisi füve, kisökörnyelv, pirosító gyökér, terjőke. A borágófélékhez tartozó, élénk kék virágú vadnövény kiváló gyógynövény. Európában őshonos, de például Amerikában inváziós fajnak számít.

Főzetét a népi gyógyászatban hasmenés és bélhurut kezelésére használták. DE! Fogyasztása nem javasolt a mai gyógyszerészeti ismeretek alapján, mert a pirolizidin alkaloidokat tartalmazó növény erősen mérgező a máj számára (forrás: ITT).

Kiemelt kép: Pexels

Tavaszi gyepápolás: legyen a pázsit sűrű és egészséges!

2025. április 11. 13:10

A tavaszi gyepápolás kulcsfontosságú a pázsit regenerálódásában és egészségének helyreállításában. A szakértők szerint a megfelelő tavaszi gondozás elősegíti a fű erőteljes növekedését.

Fiatal vörös juhar gondozása tavasszal: öntözés és mulcs

2025. április 10. 11:10

A frissen ültetett példányoknak rendszeres vízellátásra van szükségük, de nem mindegy, mikor, mennyit és hogyan öntözünk.

Vérsóska: dísznövény vagy ehető finomság?

2025. április 10. 05:40

A vérsóska egy különleges, díszes és ehető évelő növény, a nevét feltűnő, vörös erezetű leveleiről kapta, amelyek nemcsak esztétikai, hanem gasztronómiai szempontból is értékesek.

Így hozza ki a legtöbbet a tavaszi százszorszépből!

2025. április 9. 13:10

A százszorszép világszerte ismert, kedvelt évelő növény, amely egyszerű szépségével és strapabíró természetével gyorsan a kertbarátok szívébe lopja magát.

Fehér árvacsalánból zöld kenyér

2022. április 22. 06:35

A fehér árvacsalán friss leveleiből fűszert is készíthetünk.

Kíméljük meg fűnyíráskor a pitypangot, milliónyi finomság készíthető belőle

2024. március 23. 08:10

Tinédzser lehettem, amikor egyszer nekiálltam füvet nyírni a kertben, és arra lettem figyelmes, hogy anyám egy tállal szaladgál előttem, és szedegeti le gyorsan a pitypangot, apám meg ott helyben, a gyep közepén, az orrom előtt megeszi a pitypangok leveleit.

Amit a kakukkfűről tudni érdemes

2022. május 24. 08:36

A kakukkfűnek rengeteg izgalmas fajtája létezik már, hála a nemesítők szorgos munkájának.

Vadmurok, avagy Anna királyné csipkéje

2023. január 22. 10:35

A Daucus carota, amelynek közismert nevei többek között a vadrépa, a vadmurok, a madárfészek, illetve Észak-Amerikában Anna királyné csipkéje, a Zellerfélék családjába tartozó növény. A termesztett sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) őseként a levele ételízesítőként használható, gyökere pedig bár vékonyabb és rostosabb, mint a hagyományos répáé, ehető. A népgyógyászat sokféle betegség ellen gyógynövényként használja, leginkább tisztító teák formájában.