Ház, táj

Összefoglalás: a tűzifa felhasználása fűtésre

Agrofórum Online

A tűzifa megfelelő felhasználását több tényező határozza meg a kiválasztott fafaj megvásárlásától kezdve a faanyag száradásán át egészen a megfelelő tárolásig. Ha a tűzifa előkészítésének minden állomására figyelünk, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg magánál a fűtésnél.

A cikksorozat előző részeiből megtudhattuk, milyen érvek szólnak a fatüzelés mellett, milyen fafajok alkalmasak az otthoni, fűtési célú tűzifa-felhasználásra, és vajon miből készül és milyen fűtőértéke van a brikettnek és a pelletnek.

Ezeken kívül arról is szó esett, hogy mire figyeljünk a tűzifa megvásárlásakor, szárításakor és tárolásakor. Most lássuk, mit érdemes még tudni a faanyag fűtésre való felhasználásáról.

Fűtési típushoz válasszunk fát!

A megfelelő tüzelőanyag kiválasztása a legfontosabb lépése a „tiszta” és hatékony tüzelésnek.

A keményebb típusú fafajtákról már volt szó: ezek a fafajok alkalmasak leginkább tűzifának, ide tartozik a bükk, a tölgyfajok, a kőris és a gyertyán. Ezeket a fajokat akkor érdemes választani és nagy mennyiségben vásárolni belőle, ha csak fával szeretnénk fűteni. Ha vegyes tüzelésben gondolkodunk (tehát szén és fa), megfelelő fafaj lehet a nyár, az éger és az akác is.

Milyen a jó tűzifa?

A hosszú távú, takarékos és környezetbarát fűtésre a légszáraz (tehát 20% alatti nedvességtartalmú) keményfa a legalkalmasabb. A teljesen nyers, vizes és a légszáraz fa eltüzelésekor akár 25-30%-os tüzelőanyag-megtakarítás is tapasztalható a száraz fa javára.

A légszáraz állapot elérésében segíthet a megfelelő tárolás: a tűzifát hasított állapotban javasolt szárítani és tárolni, mert minél nagyobb felületen érintkezik a fa felülete a levegővel, annál gyorsabban csökken le ideális mértékűre a nedvességtartalma. A száraz tűzifát hosszútávon jól szellőző és esőtől védett helyen érdemes tárolni. Semmiképpen ne takarjuk le teljesen (az oldalakat hagyjuk szabadon), mert befülled és korhadni kezd, így jelentős mértékben veszít a fűtőértékéből.

A begyújtáshoz kell a legtöbb levegőt biztosítanunk

Miért ne használjunk nedves fát?

Ahogy azt az előző cikkben is említettük, ha túl magas a fa nedvességtartalma, a benne lévő víz elpárolgása elnyeli a termelődő energia jó részét a fa égése közben. Ez az energiaveszteség igen jelentős, ugyanis minden 10% többletnedvesség 9% fűtőérték-csökkenést okoz. Tehát minél nedvesebb a fa, annál jobban csökken a fűtőértéke.

Nem csak ez az egy hátránya van a nedves fa égetésének: a vizes fa nagymértékben károsíthatja tüzelőberendezésünket és a kéményünket. Ennek az az oka, hogy a nedves fának alacsonyabb az égési hőmérséklete, és ezen a hőmérsékleten a káros anyagok nem tudnak maradéktalanul elégni. A nedves fával való tüzelés során kátrány csapódik ki, ami csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem távolítható el. Mindezzel nemcsak a saját otthonunkat, hanem a környezetünket is nagymértékben szennyezzük.

Megfelelő használat – a begyújtás menete

A tűztér aljába tegyünk két nagyobb fahasábot kb. 10-15 cm távolságra egymástól. A fahasábokat egymással párhuzamosan helyezzük el! A tetejükre keresztbe fektessük rá a gyújtóst. A gyújtósra helyezzünk kicsit vastagabb fadarabokat, a következő szintekre pedig újra nagyobb hasábokat. A gyújtós alá készítsünk papírt, amit előtte kissé összegyűrünk, majd ezt gyújtsuk meg! Ha elég száraz a tűzifa, akkor elsőre sikerül a begyújtás. Ha valamilyen okból mégsem kapna lángra tüzelőnk, könnyedén pótolhatjuk a papírt mindaddig, amíg meg nem gyullad a fa.

Ahhoz, hogy az otthoni fával fűtés takarékos és környezetbarát legyen, szükség van a megfelelő mennyiségű oxigén biztosítására az égéshez, ezen belül is a begyújtáshoz kell a legtöbb levegőt biztosítanunk. Mikor már intenzíven ég a tűz – kb. fél órával a begyújtás után -, akkor már lehet csökkenteni a bejutó levegő mennyiségét a tűztérbe (ennek szabályozásában általában a tűztér alatti nyílás kallantyúja segít). Amikor már leégett, és nem szeretnénk több fát elégetni, akkor el lehet zárni a levegő-utánpótlást.

Ha nincs elég levegő és oxigén

Az égés során mindenképpen elegendő levegőt kell biztosítanunk, hogy a tökéletes égés feltételeit megteremtsük, aminek során a káros gázok el tudnak égni. Ha ezt nem tesszük, jelentősen szennyezzük vele a környezetet és szükségtelenül sok korom rakódik le a kéményben. Ezáltal a kéményben nem alakul ki kellő huzat, és a visszafüstölés miatt súlyos esetben mérgezés is lehet a vége.

Egyszerre csak pár órára elegendő tűzifát készítsünk be

Figyeljünk a biztonságra!

A tűzifa elégéséhez oxigén szükséges, amit a tűz a környezetéből von el. Fontos tudni, hogy ennek eredményeképpen óránként akár több köbméter levegő is távozhat a kéményünkön keresztül. Ezt a mennyiséget mindenképpen pótolnunk kell az otthonunk szellőztetésével az egészségünk megóvása és a balesetek elkerülése érdekében.

Ezenkívül sajnos minden télen előfordul, hogy tűzifás fűtéssel kapcsolatos tűzesetekhez hívják a tűzoltókat. Sokszor csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhető, hogy nem történik nagyobb baj. A legnagyobb balesetek olyan helyzetekből adódnak, amikor a tulajdonos nem észleli időben a keletkezett tüzet, így az átterjed az épület többi részére, komoly anyagi károkat és súlyos esetben személyi sérüléseket okozva.

Ennek elkerülése érdekében szigorúan tartsuk be az alábbiakat:

  • egyszerre csak pár órára elegendő tűzifát tartsunk a kezünk ügyében;
  • a bekészített tűzifát mindig a kazánháztól, kandallótól vagy cserépkályhától messzebb helyezzük el;
  • felhasználás előtt érdemes pár órára meleg helyen tartani a tűzifát, hogy elérje a megfelelő szárazságot;
  • kiskorú gyermekeket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül a tüzelőberendezés közelében.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan előzzük meg a madarak ablaknak ütközését?

2024. december 15. 05:40

Télen fokozottabb a veszélye annak, hogy a kistestű, környezetünkben élő és telelő madarak nagy erővel nekirepülnek a házon lévő üvegfelületeknek. Egy kis odafigyeléssel ennek elejét tudjuk venni, lássuk, mit tehetünk!

Jótanácsok a karácsonyi élelmiszer-vásárláshoz

2024. december 13. 05:40

Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.

Mi a teendő, ha nálunk áttelelő fehér gólyát láttam?

2024. december 5. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is több bejelentést kapott itthon maradó fehér gólyákról. Miért maradnak télen is nálunk? Mit kell tennünk, ha látunk egy madarat?

Hogyan történik a fák injektálása?

2024. december 3. 05:40

Egyáltalán, mit jelent az injektálás? Mi a célja az eljárásnak? Milyen előnyei vannak a permetezéssel szemben, és mik a legfontosabb szabályai?

Baconbe tekert cukkinigondolák

2019. augusztus 11. 11:22

Számomra nagy kedvenc a cukkini, mert egy univerzális zöldség. Készíthetünk belőle édesebb előételt, pikáns főételt, de ajánlom uzsonnára rántva is.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.