Táj-Tér-Kép

Tanúhegyeket mászva 1. rész: Tóti-hegy

Agrofórum Online

Hazánkban rengeteg látnivaló van és számos természetvédelmi értékkel rendelkezünk, ennek szép példáját jelentik a tanúhegyek. Így jutottam arra a döntésre, hogy elindítok egy tanúhegyekről szóló sorozatot. Mindig az aktuális és egyben megmászott tanúhegyet mutatom be az olvasónak, hiszen a Balaton-felvidék csodálatos panorámáját egész évben élvezhetjük, mindamellett talajtani és geológiai szemszögből is érdekesek számunkra.

Az enyhe télnek köszönhetően a plusz fokos napokon a Balaton-felvidék jó programot szolgáltat kirándulóknak, túrázóknak, családosoknak egyaránt, mivel a gyönyörű napsütéses időben pazar panoráma tárul elénk a csúcsokon.

A 346 méter magas Tóti-hegy a Balaton-felvidéken elhelyezkedő Tapolcai-medence területén található számos tanúhegy egyike Veszprém vármegyében. A Gulács keleti szomszédságában terül el. Bazaltcsúcsa „cukorsüveg alakú”, harmadkori vörös homokkőre épült. Oldalát ritkás erdő borítja. Gyalogosan Káptalantótiból a hegy keleti oldalán haladva a kék háromszög jelzésen, Salföldről a kék, illetve zöld sávos, majd a kék háromszöges jelzésen közelíthetjük meg.

Látszólag csábítóan lankás, de a kirándulóknak gyorsan rá kell döbbenniük, hogy csak a hegytető előtti rész mászható könnyedén, ugyanis a csúcs előtt nagyjából 50 méteres szakaszon majdnem ugyanannyi szintet kell legyőzni, mint addig összesen. Ez a rész felfele meredek, edzettséget igényel. Viszont nem lehetetlen küldetés! Emellett a hegyen nincs sehol pihenőhely, tehát a célig leszegett fejjel kell előre haladni, amiért csak az egykori kőbánya sziluettje és a gazdátlan pincék, présházak kárpótolnak.

Kilátás a Tóti-hegyről (fotó: Szentes Dóra)

Fönt aztán lenyűgöző panoráma tárul elénk! Előbukkan az alapkőzet (bazalt), a csúcs bordáját borító gyepről pedig zavartalan a kilátás, csodálatos körpanorámában gyönyörködhetünk. Déli irányba feltűnik a Balaton párolgó víztömege, amelybe a Badacsony és a Gulács takar bele. Az alacsonyabb hegyek sorakoznak a parton, elgátolva a Káli-medencét. A Szent György-hegy tömbje és a Keszthelyi-hegység lapos háta is mutatkozik. Végül Fonyód kettős csúcsa adja hírét a somogyi dombvidéknek.

A hegy oldalában a sok évszázados tájhasználat nyomai sorakoznak. Lejjebb kőfal védelmezi a szekérutat, illetve egy öreg pincére is figyelmesek lehetünk – az üreg arra utal, hogy egykor idáig is elért a szőlők birodalma. A 18-19. században a lejtő futásával párhuzamosan mélyítettek pincéket a telkek alsó, kevésbé becses részein. Bejáratuk mellé általában valamilyen árnyékoló fát (többnyire diót) ültettek. A filoxéravész után a permetezéshez szükséges víz hiánya miatt már csak az alacsonyabban fekvő területeket szőlősítették újra. A Tóti-hegy lejtőjéből nem harapott ki akkora darabot a hajdani bazaltbányászat, mint sok társa testéből. Csupán kézi művelésű fejtés működött itt, amely javarészt zúzalékkal szolgálta az építőipart.

Forrás:

https://welovebalaton.hu/hely/toti-hegy-1

https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/hegycsucs/toti-hegy/52040260/

https://www.gyorffyarpad.hu/balatoni_latnivalok/toti-hegy-turaajanlo-a-balaton-legszebb-kilatohelyere/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan szervezzünk vándortábort? - Egy tájépítész javaslatai

2024. július 19. 05:40

A vándortábornak nincs egy egzakt definíciója, ennek ellenére, mindegyik megfogalmazás említi a természetben való hosszabb, szabadidős időtöltést, valamint valamilyen módon utal arra, hogy csoportos tevékenységről van szó.

Hogy harcoljunk a klímaváltozás hatásaival? - Jó példaként Bécs Aspern-Seestadt városrészt mutatjuk

2024. április 5. 05:40

A szakemberek felismerték, hogy a klímaváltozás hatásai mérsékelhetők a megfelelő intézkedésekkel, mint a csapadékvíz-visszatartás. Aspern-Seestadt Bécs egy új városrésze, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a klímaváltozás hatásainak mérséklésére.

Kaphat-e zöld utat a Budai Zöld Öv? – II. rész.

2024. március 20. 05:40

A települések nagymértékű, intenzív növekedésének szabályozása érdekében elengedhetetlen a meglévő, a fővárost az agglomerációval összekötő értékes zöld folyosók, ékek feltárása és értékelése.

Kaphat-e zöld utat a Budai Zöld Öv? – I. rész

2024. március 10. 05:40

Napjainkban számos európai ország nagyvárosai körül alakult ki a városok külső részén, az agglomeráció és a nagyváros határán tudatos várostervezés révén zöldgyűrű, zöldsáv.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Tanúhegyeket mászva 4. rész: Tátika vára

2023. április 7. 08:38

A Keszthelyi-hegység északi részének változatos látnivalói közül kiemelkedik a kúp alakú, vulkanikus bazaltcsúcs tetején trónoló Tátika vára.

A Bakony és a Balaton-felvidék erdeinek értékei

2023. május 20. 11:36

A Bakonyerdő Zrt. természeti értékek tekintetében hazánk egyik legváltozatosabb és legértékesebb területén, három vármegyében, mintegy 63 000 hektáron végzi gazdálkodási tevékenységét.

Aranyérmes bor a Balaton-felvidékről

2018. május 24. 10:27

Sárgamuskotállyal csak nemrégiben kezdett el foglalkozni a Balaton-parti borászat, a második évjárat máris nagy sikert aratott.