Szentes Dóra

Szentes Dóra

Agrofórum Online

Az El Niño hatása a magyar mezőgazdaságra

2023. december 21. 10:10

Az El Niño hatása a mezőgazdasági ágazatban különösen 2024-ben lesz érzékelhető, mivel az árutermelések nagymértékben függnek az időjárási viszonyoktól (hőség, csapadék).

La Niña helyett El Niño: mit jelent ez nekünk?

2023. december 20. 15:40

2020 óta La Niña állapot uralkodott a trópusi Csendes-óceán térségében, mely jelentős befolyást gyakorolt a légköri nedvesség eloszlására, ezzel hozzájárulva a globális szárazság és aszály kialakulásához, ami többek közt Magyarországon is jelentkezett.

Novemberi természet – Batsányi-kilátó, Balatongyörök

2023. november 25. 15:10

Az ősz folyamán érdemes sokat kirándulni a természetben, ugyanis idén nagyon szép őszünk van/volt. A Keszthelyi-hegység eddig még részemről sosem látott vöröses színkavalkádban pompázott.

Mennyi gombát szedhetünk engedély nélkül?

2023. november 23. 07:10

A mérgező gombákat a mesékben gyakran láthatjuk varázsgombaként, vagy az a tévhit kapcsolódik hozzájuk, hogy a „szép piros gomba biztos finom”, és előszeretettel szedik le. Igen, szép is és piros is, de aki nem figyelt annak idején biológiaórán, az könnyen bele is esik ebbe a csapdába. Nem véletlenül van az a mondás, hogy „ami a madárnak étel, az az embernek méreg”.

Talajélet: baktériumok

2023. november 3. 05:40

Baktériumok (Bacteria) minden élőhelyen megtalálhatók, Földünk valamennyi talajtípusában otthon érzik magukat. A baktériumok lebontó tevékenységük következtében a biogeokémiai ciklusok nélkülözhetetlen elemei.

Illegális hulladéklerakás és a vele járó problémák

2023. november 2. 05:40

Talajszennyezés szempontjából nem a jogszabályok szerint működő és üzemelő hulladéklerakókkal van a probléma, hanem az erdőszéleken és más helyeken is kialakult, illegális hulladéklerakókkal.

Talajtakaró növények a mezőgazdaságban

2023. november 1. 06:40

A növényi maradványok talajfelszínen hagyása, az állandó talajtakarás, a talajtakaró növények vetése nemcsak a szervesanyag-utánpótlást biztosítják, hanem segítenek a klímakárok kivédésében is.

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

2023. október 17. 16:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.

Talajélet: a föld alatt megbújó biológiai sokféleség

2023. október 17. 05:40

A talajminőség kialakításában a talaj élőlényeinek jelenléte nélkülözhetetlen. Szerepük a talajban az elsődleges és a másodlagos szerves anyagok, így a humusz kialakítása is.

Így tároljuk a sütőtököt, hogy hosszan eltartson

2023. október 16. 13:40

A tökfélék családjába tartozó növény Közép- és Dél-Amerika trópusi területein őshonos, onnan került Európába, Amerika felfedezése után. A kertben jelentős helyigényű növény, méretes termése változatosan felhasználható.