Miként metsszük meg tavasszal a gyümölcsfáinkat?

Agrofórum Online

Szaktanácsukat kérem arra vonatkozóan, hogy miként metsszük meg tavasszal a termő gyümölcsfáinkat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák metszése egy nagyon fontos, minden évben elvégezendő feladatnak számít, mely kellő odafigyelést és hozzáértést is igényel. A metszéssel tudjuk ugyanis szabályozni a fa növekedését, részeinek megújulását, valamint terméseinek mennyiségét és minőségét egyaránt befolyásolhatjuk.

Tavasszal a gyümölcsfák közül a csonthéjasok metszésére kerül sor, amennyiben azt nem végeztük el még a szüret utáni időszakban. E fajoknál kiemelt jelentősége van annak, hogy télen – növényvédelmi okokból – ne ejtsünk sebzéseket a fás részeiken. Ezzel ellentétben pl. az almatermésűek és a bodza az erősen fagyos időszakok kivételével, akár a tél folyamán is metszhetők. A metszés kivitelezéséről csak általános tanácsok és szabályok adhatók, hiszen nemcsak fajonként és fajtánként, hanem a fa egyediségéből és kialakításából adódóan is változhat a szükséges metszés erőssége és milyensége. Házikerti körülmények között általában egy-egy fának nagyobb tér jut, mint az ültetvényekben, így a rendszeres metszésben részesülő fákon erős metszést nem kell alkalmazni.

A gyümölcsfák metszésénél elsősorban az a célunk, hogy szellős, napsütés által kellően megvilágított koronát alakítsunk ki, ezzel segítve elő a rügydifferenciálódást, a termések kialakulását és fejlődését. A folyamat során érdemes a fa felső részétől lefelé, valamint kintről a belső rész irányába haladni. A fenntartó metszéssel ritkítást végzünk, ami azt jelenti, hogy egy adott részt vagy tőből eltávolítunk, vagy meghagyunk, de nem metsszük vissza. Első körben érdemes a beteg, sérült és elhalt elemeket eltávolítani, majd pedig következhet a rossz irányba nőtt, egymást keresztező, befelé vagy túlzottan felfelé törekvő részek eltávolítása. Ezután járjuk körbe a fát még egyszer, nézzük meg hol maradtak még túlzottan sűrűn álló részei és azokból is ritkítsunk. Amennyiben az ágak végén több elágazódás is található, abból egy vezérvesszőt kell kiválasztani a többit pedig tőből kell kimetszeni. A vízhajtások tőből való eltávolításának is kiemelt jelentősége van, akárcsak a gyökérsarjak kimetszésének. A munkálatok közben ne felejtkezzünk el az eszközök fertőtlenítéséről sem, valamint a munka végeztével a lemetszett részek összegyűjtéséről, a sebek sebkezelő anyaggal való kezeléséről sem.

Menthető még a beteg öreg cseresznyefa?

2024. december 3. 04:37

Öreg cseresznyefa rossz állapotban van kertünkben, azzal kapcsolatban kérem véleményüket. Mit érdemes vele kezdeni, egyáltalán menthető-e? Nagyon finom termése van és bőtermő. Milyen rovarölő szereket használjak, és hogyan kezeljem?

A füge metszése

2024. február 20. 05:40

Egyre több kertnek lakója a füge, és nem véletlenül kedvelik sokan ezt az impozáns növényt: nemcsak finom és egészséges terméséért, de díszítő értékéért is szívesen ültetik a kertbe. Viszont a teleltetésén kívül a metszésére is időt kell szánni.

Levendula metszése: mikor és hogyan végezzük szakszerűen?

2025. március 28. 13:10

Ha a megfelelő időben és technikával végezzük a levendula metszését, a növény ellenállóbb lesz, hosszabb ideig megőrzi dekoratív megjelenését, és folyamatosan új hajtásokat hoz.

Vírus okozhatta az elváltozásokat a füge levelein?

2022. május 29. 04:36

Két fügebokrom pár levelén vettem észre egy furcsa elváltozást. Terméshullás is volt, illetve némely megmaradó termésen elfeketedő részek láthatók. Okozhatja-e ezt vírus?