Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

Agrofórum Online

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az articsóka (Cynara scolymus) világviszonylatban sem tartozik a nagy volumenben termesztett zöldségfajok közé. Európában főként Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban termesztik. Az articsókának a nem teljesen zárt virágkezdeményét fogyasztjuk, melyből a táplálkozás szempontjából legértékesebbnek a húsos virágalapi része tekinthető, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vitaminokat és ásványi sókat, szénhidráttartalma viszont csekély.

Az articsóka a fészkesvirágúak családjába tartozó évelő növényfaj, mely első évében gyökereket és levélrozettát fejleszt, második évtől pedig virágszárat is képez. Hidegtűrő növényfaj, de a fagyra érzékeny és a túlzottan magas hőmérsékletet sem viseli el. Vízigénye nagy, mélyre hatoló gyökerei ellenére is rendszeres öntözést igényel. Hazánk éghajlata megfelel az articsóka termesztésének, viszont télen a töveket érdemes gondos takarásban részesíteni. Talaj szempontjából a mélyrétegű, jó vízelvezetésű, szerves anyagban gazdag az ideális számára.

Az articsókának a nem teljesen zárt virágkezdeményét fogyasztjuk (fotó: Pixabay)

Szaporítása történhet állandó helyre vetéssel, melyet fészekszerűen, 3 db magot vetve, áprilisban végezhetünk el. A kelés 10-12 nap múlva várható, mely után sűrű vetése esetén egyelését is érdemes elvégezni. A helyrevetés után először a következő évben lesz termése szedhető. Palántanevelés céljából a magokat már februárban el kell vetni, majd kiültetésére pedig májusban kerülhet sor.

A nem termő évben is, a vegetációs időszakban, gondoskodni kell a rendszeres öntözésről, valamint az utána történő talajlazításról és a gyomok irtásáról egyaránt. A növényeket a tél folyamán fagyvédő takarással is óvhatjuk, melyet úgy kell kialakítani, hogy alatta a növény ne fülledjen be. Másik megoldás lehet, hogy földlabdájával együtt felszedve a töveket a pincében teleltetjük homok közé történő elvermeléssel. A szaporítást követő évben a szedés júniusban kezdhető és általában szeptemberig tart. Egy tőről kb. 4-5 db virágkezdemény szedhető le, melyet még akkor kell leszedni, amikor a rügyek külső levelei kezdenek kipattanni. A termések tárolhatók is 1 fok körüli hőmérsékleten 20-30 napig. A legnagyobb termésmennyiség a telepítés utáni 2-3. évben érhető el. Négy éves kor után az állományt már érdemes felszámolni, újravetni vagy újratelepíteni.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, I. – Zöldségtermesztőknek a páratartalomról

2023. október 19. 15:10

Zöldségtermesztők – úgy a szabadföldön gazdálkodók, mint a hajtató kertészek – a klimatikus környezeti tényezők említése kapcsán többnyire a fényviszonyokra és a hőmérsékletre gondolnak, a páratartalomnak nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. Pedig a fóliák alatt a kritikusan magas, szabadföldi gazdálkodás esetén a károsan alacsony légnedvesség jelentős mértékben közrejátszik a termesztés eredményességében.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.

Hónapos retek hajtatása

2020. január 22. 05:36

A hazai hajtatott retek sajátossága - amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható importtól - nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba.