Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

Agrofórum Online

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A saját termésből származó maggyűjtés jó ötlet, hiszen ezzel a következő évben már egy bevált fajtát termeszthetünk, valamint a vetőmagok, illetve a palánták árát egyaránt megspórolhatjuk. A magok gyűjtése, valamint azok elvetése során is adódhattak olyan nehézségek, melyek azok kelésének elmaradásához vezethettek. A magok begyűjtése és azok szárítása, majd a tárolás is némi odafigyelést kíván annak érdekében, hogy későbbi palántanevelésünk sikeres legyen. Magfogás céljából csak egészséges és teljesen érett terméseket válasszunk!

A fogyasztási, vagy más néven gazdasági érettség a paprikánál nem minden esetben esik egybe a biológiai érettséggel, mely állapotban gyűjtenünk kell a magjait (ez a legtöbb esetben a bogyók pirosas színeződését jelenti). A kigyűjtött magokat elsőként szárítani szükséges, árnyékos, de szellős, kb. 20 fokos hőmérsékletű helyen, több napon keresztül. Azok a vetőmagok tárolhatók csak huzamosabb ideig, melyeket kellően megszárítottunk és szennyeződésektől, valamint a sérült magoktól is megtisztítottunk. Tárolásuk huzamosabb ideig csak alacsony hőmérséklet és páratartalom mellett, száraz helyen történjen, lehetőleg jól zárható papírzacskóban.

A paprika magjainak a keléshez legalább tíz napra van szükségük, de ez erős összefüggésben áll a hőmérséklettel, valamint az öntözések mennyiségével és gyakoriságával is. A magok kelését meleggel, 30 fokos hőmérséklettel, valamint rendszeres, a helyiség levegőjével megegyező hőmérsékletű öntözővíz kijuttatásával segíthetjük elő. A részleges kiszáradás, főként már megindult csírázás esetében végzetes is lehet a magok számára. Emellett viszont arra is ügyelnünk szükséges, hogy a túlöntözést is kerüljük, mely szintén végzetes hibának számít. A környezeti tényezők közül a magas páratartalom egyaránt fontos kritérium, melyet akár a növények üveglappal, fóliával való takarásával érhetünk el. A felhasznált közeg fizikai tulajdonságai is befolyásolják a magok kelését, hiszen annak jó víztartó képességgel kell rendelkezni, de emellett legyen levegős és jó szerkezetű, vagyis ne legyen túl kötött, de ne is legyen túlzottan laza.

Inszekticides csávázással javítható a termelékenység

2025. január 31. 08:10

A csávázási technológiák alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy a termesztett növényeket már a korai fázisban megvédhessék a jelentős gazdasági károkat, terméskiesést okozó kórokozóktól és kártevőktől.

SAATEN-UNION-hibridkalászosok 2020-ban: hantosi állománymustra (VIDEÓ!)

2020. augusztus 1. 10:33

Nem árulunk zsákbamacskát: egyenként, gyakorlati körülmények között mutatjuk be a hantosi területen növő HySEED-hibridkalászosainkat, amelyek fejlődését Ön is közvetlenül szemügyre veheti.

RAPOOL-REPCÉK 2020-BAN (VIDEÓ!)

2020. július 24. 16:22

Hogy néznek ki repcéink a szántóföldön, hazai körülmények között? Ismerje meg a hantosi bemutatóterületet!

Megjelent a hibridkalászosokat bemutató katalógusunk

2021. szeptember 3. 05:37

A SAATEN-UNION ajánlata azoknak, akik a maximális teljesítményre törekszenek.